Μανουσάκη Οινοποιία – Nostos Wines

Μανουσάκη Οινοποιία – Nostos Wines

Παλιά ιστορία πάντα το κρασί, ακόμα και για ένα νέο οινοποιείο! Η ιδέα είναι περίπου 35 ετών…

Επικοινωνία
Μανουσάκη Οινοποιία - Nostos Wines 73014 Βατόλακκος, Αλικιανός Χανιά T +30 28210 78787

Σκέψεις, μελέτες, θεωρίες και αναθεωρήσεις και μαζί ανησυχίες, αμφιβολίες, αγωνίες και συναισθήματα ανάμικτα, από αυτά που συνοδεύουν κάθε ξεκίνημα – πόσο μάλλον το ξεκίνημα ενός αμπελώνα – είναι μέσα στο μυαλό και στην καρδιά, κομμάτι μας, πάνω από 3 δεκαετίες.

Η πραγματοποίηση της ιδέας, όμως, καθόλου δε στερείται από σιγουριά, αποφασιστικότητα και τόλμη για το εγχείρημα. Και όλα αρχίζουν τελικά το 1993. Τόπος, οι λόφοι νότια του Βατολάκκου, στο Νομό Χανίων. Παίρνοντας το δρόμο για τον Ομαλό, λίγο πριν ανεβείς τα Λευκά Όρη, συναντάς τους αμπελώνες της Οινοποιίας ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, σκαρφαλωμένους σε υψόμετρο 320-380 μέτρα και λίγο ψηλότερα, στα 550-600 μέτρα.

«NOSTOS» – Γιατί άραγε αυτό το όνομα;

Αναρωτιέστε γιατί αυτό το όνομα; Απλά, σκεφτείτε τι είναι για έναν Έλληνα να βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του. Ο νόστος είναι το όνειρο κάθε ξενιτεμένου. Τα κρασιά NOSTOS είναι το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είναι η λαχτάρα για επιστροφή στην πατρίδα. Είναι όλα τα συναισθήματα για την πολυπόθητη μέρα του γυρισμού. Συναισθήματα που αναδύονται μέσα από κάθε κρασί, που αποτυπώνονται πάνω σε κάθε ετικέτα για το Θεόδωρο Μανουσάκη. Κι αν η μέρα της επιστροφής δεν έχει ακόμα φτάσει, τουλάχιστον η ιδέα της ωριμάζει σιγά σιγά… σαν παλιό καλό κρασί.

Το σήμα μας – Και γιατί άραγε αυτό το συγκεκριμένο έμβλημα;

Η Οινοποιία ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ και τα κρασιά NOSTOS έχουν σαν έμβλημα 3 μικρά λουλούδια. Άραγε γιατί; Όποιος αναγνωρίζει το είδος τους και ξέρει πώς ονομάζονται, είναι εύκολο να μαντέψει. Αλλού τα λένε ζαμπάκια και αλλού μυρτολούλουδα. Στην Κρήτη τα λένε… μανουσάκια!

Τα υπέροχα αυτά μικρά λουλούδια φυτρώνουν από το τέλος του Φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές Απριλίου, σε λοφώδη χωράφια, στις πλαγιές των βουνών και σε μέρη βραχώδη. Είναι τα άγρια μανουσάκια με το μεθυστικό άρωμα που πλημμυρίζει τα μικρά ξωκλήσια, καθώς οι γυναίκες τα μαζεύουν για να στολίσουν τις εικόνες των Αγίων.

Για εμάς, τα συγκεκριμένα μανουσάκια που κοσμούν το σήμα της Οινοποιίας ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, έχουν όλα όνομα: Κατερίνα, Τατιάνα, Αλεξάνδρα – το «άρωμα» της οικογένειας του Θεόδωρου Μανουσάκη. Τα 3 μανουσάκια στο έμβλημά μας είναι τα 3 του παιδιά και είναι εκεί, πάνω στο σήμα της Οινοποιίας ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, ως σύμβολα αγάπης και σεβασμού για την ελληνική οικογένεια, ως σύμβολα αγάπης και σεβασμού για το ελληνικό κρασί που μια μικρή ομάδα, σαν μια μικρή ελληνική οικογένεια, απολαμβάνει να φτιάχνει… το ελληνικό κρασί NOSTOS!

Οι ποικιλίες μας – Και, τελικά, γιατί αυτές οι ποικιλίες;

Πίσω στα 1993, η μελέτη για την επιλογή των ποικιλιών γίνεται με πολύ προσοχή. Με βάση το κλίμα και το έδαφος, η τελική επιλογή αφορά σε ποικιλίες γαλλικές και, συγκεκριμένα, σε ποικιλίες από την οινοπαραγωγό περιοχή του Ροδανού στη Νότια Γαλλία. Μια περιοχή φημισμένη για ερυθρά κρασιά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν ιστορικές ονομασίες προέλευσης όπως Cornas, Cote Rotie, Hermitage, St-Joseph αλλά και Chateauneuf-du-Pape. Πρωταγωνιστής εδώ, το εξαίρετο Syrah.

Από τις «κοσμικές» γαλλικές ποικιλίες, μια ομάδα έμπειρων ανθρώπων, Ελλήνων, Γάλλων και Αμερικάνων, που εξακολουθούν να συνεργάζονται και σήμερα με την Οινοποιία ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ, καταλήγει στις εξής: στις ερυθρές SYRAH, GRENACHΕ, MOURVEDRE και τη λευκή ποικιλία ROUSSANNE.

Ο πρώτος αμπελώνας, του 1993, αποτελείται από 20 μόλις στρέμματα. Στην πρώτη φάση φυτεύονται και οι τέσσερις ποικιλίες. Το 1999, προστίθενται άλλα 10 στρέμματα SYRAH και από τότε μέχρι και σήμερα ο αμπελώνας της Οινοποιίας έχει φτάσει σταδιακά στη συνολική έκταση των 135 ιδιόκτητων στρεμάτων ο οποίος μπαίνει σιγά σιγά στην παραγωγική του ηλικία. Αυτό είναι σήμερα το παραγωγικό τμήμα του αμπελώνα, που αποδίδει 50.000 μπουκάλια κρασιού το χρόνο.

Το 2010 η Οινοποιία ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ κάνει ένα βήμα πιο μακρυά και φυτεύει την πριν από μερικά χρόνια ξεχασμένη λευκή Κρητική ποικιλία Βιλάνα.

Το ανήσυχο πνέυμα συνεχίζει την εξερεύνηση των αμπελοτοπίων της Δυτικής Κρήτης και την προσαρμογή διαφόρετικών ποικιλιών και πειραματικά φυτεύονται οι ποικιλίες Αγιωργήτικο και Ασσύρτικο αναζητώντας την αντίδρασή τους στο περιβάλον της περιοχής.

«To “Terroir”, είναι το αποτύπωμα που αφήνει η φύση στα προϊόντα της. Είναι το περιβάλλον, τα φυτά, τα αρώματα & οι γεύσεις, ο ίδιος ο άνθρωπος. Η σειρά Terroir από την Αλεξάνδρα Μανουσάκη, είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, το οποίο στόχο έχει, την ανάδειξη και υποστήριξη των τοπικών προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και το θαλασσινό αλάτι.

Από την κατασκευή τους μέχρι & το περιεχόμενο, όλα προέρχονται από το αυθεντικό νησί της Κρήτης & τα Χανιά. Το πιο σημαντικό όμως κομμάτι αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο φιλανθρωπικός του χαρακτήρας, μια που μέρος των εσόδων από κάθε βάζο και μπουκάλι, θα δοθούν στην ΕΛΕΠΑΠ Χανίων.

Τα προϊόντα “Terroir by Alexandra Manousakis”, μέσα σε λίγους κιόλας μήνες από την δημιουργίας τους, έχουν λάβει διεθνή αναγνωρισιμότητα και είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα καταστήματα λιανικής ή μέσω internet και απευθείας από την Οινοποιία Μανουσάκη.»

Εταιρία
Μανουσάκη Οινοποιία - Nostos Wines
Οδός
Βατόλακκος, Αλικιανός
Νομός
Χανιά
Δήμος
Πλατανιά
Περιοχή
Βατόλακκος
Τ.Κ.
73014
Τηλέφωνο
+30 28210 78787
Email
info@manousakiswinery.com
Ωράριο Επισκέψεων

Η Οινοποιία Μανουσάκη είναι επισκέψιμη όλο τον χρόνο. Μπορείτε να επισκεφτείτε το site: www.manousakiswinery.com για να δείτε τα διαφορετικά ήδη κρατήσεων που προσφέρονται για τους επισκέπτες.
Τους χειμερινούς μήνες οι ημέρες λειτουργίας είναι Δευτέρα – Παρασκευή και οι κρατήσεις γίνονται με e-mail : info@manousakiswinery.com ή μέσω τηλεφώνου στο 28210 78787, κατόπιν συνεννοήσεως.
Οι ξεναγήσεις γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες: 11:00, 13:00 και 15:00
Απρίλιος: Δευτέρα με Σάββατο: 11:00 – 17:00
Μάιος με Οκτώβριο: Δευτέρα με Κυριακή: 11:00 – 22:00
1 -15 Νοεμβρίου: 11:00 – 17:00
15 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: Δευτέρα με Παρασκευή κατόπιν συννενοήσεως
(ΚΡΑΤΗΣΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ), είτε μέσω e-mail ή τηλεφώνου.
Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται κράτηση εκ των προτέρων.