Άνθρωποι

Γη ευλογηµένη, µε ανθρώπους αυθεντικούς

Μινωικά παλάτια που χτίστηκαν πριν από τρεισήµισι χιλιάδες χρόνια, βυζαντινοί ναοί, βενετσιάνικα και τούρκικα φρούρια, πεντακάθαρες δαντελωτές παραλίες, αλλά και χιονοσκέπαστες βουνοκορφές µε ύψος 2.500 µέτρα… ∆άση από κυπαρίσσια και βελανιδιές, εξωτικά φοινικοδάση δίπλα σε όµορφες ακρογιαλιές, εύφορες πεδιάδες µε ώριµα τσαµπιά σταφύλια να χρυσίζουν κάθε καλοκαίρι, λόφοι µε χιλιάδες ελαιόδεντρα που τα φύλλα τους µοιάζουν σαν τρικυµισµένη θάλασσα στο φύσηµα του ανέµου…

Αλλά και υπερσύγχρονα τουριστικά θέρετρα που προσφέρουν φιλοξενία και διασκέδαση, µέρα και νύχτα, σε εκατοµµύρια επισκέπτες… Λίγα µέρη στον κόσµο δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από αυτό το εκπληκτικό µωσαϊκό παράδοσης, φυσικής οµορφιάς και ιστορίας της Κρήτης: του νησιού µε τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισµό!

Ένας τόπος µε αδούλωτη ψυχή

Η Κρήτη είναι το µεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το πέµπτο µεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο. Χωρίζεται σε τέσσερις νοµούς: Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου και Ρεθύµνου. Η Κρήτη έχει µήκος 250 χλµ., γι’ αυτό και πολλές φορές ξεγελά τον επισκέπτη, που συχνά χάνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε νησί. Κάθε χρόνο γίνεται πόλος έλξης για εκατοµµύρια τουρίστες, που καταφθάνουν εδώ για να απολαύσουν την οµορφιά της, τη φιλοξενία των κατοίκων της, τον καλό καιρό και τις καθαρές θάλασσες. Και δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια άνθρωποι από όλο τον κόσµο που επισκέφθηκαν την Κρήτη αποφάσισαν να την κάνουν σπίτι τους, αφού εδώ βρήκαν το ιδανικό καταφύγιο όπου µπορούν να ηρεµήσουν, να διασκεδάσουν και να γευτούν απολαύσεις που για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελούν άπιαστο όνειρο… Στην Κρήτη από περίπου το 3000 π.Χ. έως το 1400 π.Χ. άκµασε ένας από τους πρώτους πολιτισµούς της Ευρώπης. Πριν από έναν αιώνα οι ανασκαφές του sir Arthur Evans έφεραν στο φως το θαύµα του Μινωικού Πολιτισµού και το αρχαιότερο αρχιτεκτονικό µνηµείο στην Ευρώπη: το παλάτι της Κνωσού.

Από τότε και µέχρι σήµερα η Κρήτη αποτέλεσε το «µήλον της Έριδος» για όλες τις ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες, αλλά και τις πιο σύγχρονες υπερδυνάµεις που προσπάθησαν να την κατακτήσουν: Ρωµαίοι, Ενετοί, Τούρκοι και Γερµανοί ήταν µόνο µερικοί από αυτούς που θέλησαν να την υποδουλώσουν. Οι Κρητικοί αναγκάστηκαν να πολεµούν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους σχεδόν σε όλη τη µακραίωνη ιστορία τους. Όµως, ως ικανοί πολεµιστές και ανεξάρτητοι από τη φύση τους, κατόρθωσαν, παρά τις αντιξοότητες, να γίνουν σύµβολο της ελευθερίας και να διατηρήσουν αναλλοίωτη τη µακραίωνη παράδοσή τους.

Όταν βρεθείς στην Κρήτη, αντιλαµβάνεσαι αµέσως ότι αυτός ο τόπος έχει αληθινή ψυχή, είναι ζωντανός οργανισµός που σταδιακά σε µαγεύει. Μια ατίθαση ψυχή που πηγάζει από την όµορφη φύση, τα αγνά προϊόντα της, τη µακραίωνη, πολυτάραχη ιστορία, αλλά, κατά κύριο λόγο, από τους αυθόρµητους ανθρώπους της που ανά πάσα στιγµή είναι έτοιµοι να σε καλοδεχτούν στο σπίτι τους και να σε φιλέψουν.

Η Κρήτη παραµένει ταυτόχρονα καλά κρυµµένο µυστικό και τόπος ανοιχτός για να τον εξερευνήσεις. Όπου κι αν βρεθεί κάποιος στο νησί, υπάρχουν ατέλειωτες διαφορετικές διαδροµές που µπορεί να ακολουθήσει για να το γνωρίσει καλύτερα. Καθεµιά από αυτές επιφυλάσσει διαφορετικές εκπλήξεις και εικόνες που εναλλάσσονται διαρκώς. Το σίγουρο πάντως είναι πως η Κρήτη διαθέτει τέτοια ποικιλοµορφία, που ακόµη και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης δύσκολα δεν θα εντυπωσιαστεί. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που διηγούνται µε το δικό τους µοναδικό τρόπο την πολυτάραχη πορεία του νησιού διαµέσου των αιώνων. Χιλιάδες µονοπάτια και επιβλητικά φαράγγια, αλλά και λόφοι γυµνοί και οροπέδια που πάνω τους βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες πουλιά και ζώα. Ροµαντική ατµόσφαιρα και γραφικά στενά µιας άλλης εποχής σε πόλεις όπως τα Χανιά και το Ρέθυµνο. Πανέµορφες, κοσµοπολίτικες παραλίες, αλλά και πιο αποµονωµένες, µε λαχταριστά, πεντακάθαρα νερά, ενώ, λίγα χιλιόµετρα πιο πέρα, δεκάδες χωριά ακολουθούν το δικό τους τρόπο ζωής διαφυλάσσοντας την παράδοση, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιµα του τόπου τους. Εδώ επίσης θα συναντήσετε τους γνήσιους Κρητικούς: ανθρώπους περήφανους και φιλικούς, µε χιούµορ, πρόθυµους να σας βοηθήσουν όπου µπορούν και να σας κεράσουν µια τσικουδιά κι ένα ποτήρι τοπικό κρασί.

Κρητικοί: οι θεµατοφύλακες της παράδοσης

Οι Κρητικοί είναι πραγµατικά αξιοθαύµαστοι. Σε πείσµα των αντιξοοτήτων πενήντα αιώνων, έµαθαν να διατηρούν αναλλοίωτα τα εθνικά χαρακτηριστικά και την καθαρή γλώσσα τους: ανδρεία ανάµεικτη µε αίσθηµα ανεξαρτησίας, ευφυΐα ζωηρή, φλογερή φαντασία, γλώσσα γεµάτη εικόνες, αυθόρµητη και ανεπιτήδευτη, αγάπη για κάθε µορφής περιπέτεια, ακατανίκητη ορµή ελευθερίας… Μια χώρα εύκαρπη, που έχει γεννήσει και συνεχίζει να γεννά τους πιο άξιους ανθρώπους στη δηµοκρατία, στις επιστήµες, στα γράµµατα… Η κουλτούρα και ο χαρακτήρας των ανθρώπων της Κρήτης είναι πολύ ιδιαίτερα. Επηρεασµένοι από τους διαφορετικούς κατακτητές στην πορεία της ιστορίας τους, οι Κρητικοί είναι πολυδιάστατοι και εντυπωσιάζουν πάντα τους επισκέπτες τους. Φιλόξενοι, χαρούµενοι, δυναµικοί, παραδοσιακοί, αλλά και σύγχρονοι, θα σας ξεναγήσουν µε χαρά και περηφάνια στον τόπο τους, θα σας παροτρύνουν να δοκιµάσετε όλα τα (πραγµατικά πάρα πολλά…) τοπικά προϊόντα και θα σας διηγηθούν ιστορίες και µύθους για το νησί τους.

Όλοι µας λίγο πολύ έτυχε να ακούσουµε για την κρητική λεβεντιά, την ντοµπροσύνη, την ευθύτητα και τη φιλοξενία. Την περηφάνια, την ιδιοµορφία, αλλά και την ανθεκτικότητα στο χρόνο αυτού του τόσο ζωντανού και ιδιαίτερου νησιωτικού κοµµατιού του ελληνισµού. Όταν όµως τα βιώσεις άµεσα, αντιλαµβάνεσαι αµέσως πως όσο περισσότερο βρίσκεσαι σε αυτόν τον τόπο, τόσο περισσότερο σε µαγνητίζει και θέλει να σε κρατήσει κοντά του.

Αν µάλιστα έχεις την τύχη να σε προσκαλέσουν σε ένα κρητικό τραπέζι, αντιλαµβάνεσαι από την πρώτη στιγµή την αυθεντικότητα αυτών των ανθρώπων, την προσήλωσή τους στο ένδοξο παρελθόν τους και την πεισµατική άρνησή τους να αποδεχθούν οτιδήποτε έρχεται για να τους αλλοιώσει. Και µιλάµε για το κρητικό τραπέζι, γιατί σε αυτό οι Κρητικοί βγάζουν τον πραγµατικό τους χαρακτήρα. Εκεί θα σου πουν για την ιστορία τους, για το δέσιµό τους µε τον τόπο τους, έναν τόπο ξεχωριστό, ιδανικό. Εκεί θα σου µιλήσουν µε υπερηφάνεια για το νησί τους και τα προϊόντα του: από το κρασί και το λάδι τους, µέχρι τα τυριά, τα χόρτα και τα βότανά τους. Και τις περισσότερες φορές µε µια καλή δόση κρητικού χιούµορ, πράγµα που σε κάνει να µη θέλεις ποτέ να τους κακοκαρδίσεις. Και όλα αυτά πάντοτε παρέα µε ένα ποτηράκι τσικουδιά, το σήµα κατατεθέν τους, που τους συντροφεύει σε λύπες και χαρές, σε γλέντια και κοινωνικές εκδηλώσεις, σε καλωσορίσµατα και αποχαιρετισµούς. Και προσοχή! Ποτέ µην αρνηθείτε το κέρασµά τους. Το θεωρούν προσβολή, αφού οι ίδιοι είναι έτοιµοι να σου προσφέρουν τα πάντα για να σε ευχαριστήσουν. Αν και είναι δύσκολο στην αρχή, µόλις αντιληφθείς την κρητική νοοτροπία και την παράδοση του πιοτού, εύκολα θα γίνεις ένας από αυτούς!

Αν έχετε την τύχη να βρεθείτε στην Κρήτη, µην είστε επιφυλακτικοί. Αφεθείτε στη µαγεία της και δεχθείτε µε την καρδιά σας όλα όσα έχει να σας προσφέρει. Γίνετε ένα µε τον τόπο και απολαύστε τον µε όλο σας το είναι. Και να είστε σίγουροι πως, όταν θα φεύγετε, δεν θα µπορέσετε να πείτε «αντίο»… Μονάχα «καλή αντάµωση»…