Το γλωσσάρι του οινοτουρίστα

Για να μη σας πιάσουν αδιάβαστους

ΒΗΛΑΝΑ

Η κατ’ εξοχήν λευκή κρητική ποικιλία, με ιδιαίτερα αρωματικό χαρακτήρα και καλή οξύτητα. Αναζητήστε την και «περασμένη» από βαρέλι.

ΒΙΔΙΑΝΟ 

Η κρητική ποικιλία που θα συζητηθεί στο άμεσο μέλλον. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως το Chardonnay της Κρήτης! Έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε λευκά μονοποικιλιακά κρασιά, αλλά και ως συνδυασμός με άλλες τοπικές ποικιλίες, όπως Πλυτό, Θραψαθήρι και Βηλάνα.

ΠΛΥΤΟ 

Ποικιλία εξαιρετικά ισορροπημένη και αυτοδύναμη. Τη διακρίνει μέτρια ισορροπημένη οξύτητα και λεπτά, φρουτώδη αρώματα.

ΔΑΦΝΙ 

Πήρε το όνομά του από τη συγγένεια των αρωμάτων του με το φυτό της δάφνης. Είναι συγγενική ποικιλία με το Μοσχοφίλερο. Αν και λευκό κρασί, επιδέχεται παλαίωση με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΘΡΑΨΑΘΗΡΙ

Σπάνια ποικιλία, καλλιεργείται σε λίγα στρέμματα και έχει βασικά της χαρακτηριστικά τα ιδιαίτερα αρώματα, την καλή οξύτητα και τη σταθερότητα στο χρώμα.

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ

Σε συνδυασμό με το Μανδηλάρι αποτελεί την πρώτη ύλη για τα ερυθρά κρητικά κρασιά. Το Κοτσιφάλι έχει χαρακτηριστικό αρωματικό δυναμικό και ισχυρό αλκοολικό τίτλο. Συνδυάζεται με το Μανδηλάρι λόγω της έλλειψής του σε τανίνες και χρωστικές ουσίες, τις οποίες διαθέτει απλόχερα το Μανδηλάρι.

ΜΑΝΔΗΛΑΡΙ

Και όχι Μανδηλαριά, όπως την ονομάζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο «βαφειάς» για τους ντόπιους. Η ποικιλία που χαρίζει βαθύ κόκκινο χρώμα στο κρασί, προσδίδει όγκο στο σώμα του, αλλά θέλει ιδιαίτερη καλλιεργητική προσπάθεια για να φτάσει τα απαραίτητα σάκχαρα και άρα την επιθυμητή αλκοόλη.

ΚΟΥΡΜΟΥΛΑ

Φυτό αμπελιού, πρέμνο.

ΚΑΡΙΚΙ

Σειρά αμπελιού για γραμμωτό αμπέλι.

ΚΟΦΑΣ

Πλεκτό υψηλό καλάθι (περίπου 50 κιλών) μεταφοράς σταφυλιών με ζώο από το αμπέλι στο πατητήρι.

ΚΟΥΤΣΟΚΟΡΦΙΖΩ

Κόβω τις άκριες των βλαστών.

ΛΟΓΑΔΟ

Οινάμπελο με ανάμεικτες τοπικές ποικιλίες. «Κρασί από λογάδο αμπέλι».

ΤΣΑΠΡΑΖΙ

Πριονωτό, αναδιπλούμενο μαχαίρι τρύγου σχήματος ημισελήνου, με ξύλινη λαβή.

ΞΕΦΥΛΛΙΖΩ

Αφαιρώ φύλλα της βάσης ή ολόκληρους άκαρπους βλαστούς.