Λυραράκης – ΓΕΑ ΑΕ

Λυραράκης – ΓΕΑ ΑΕ

Το οινοποιείο Λυραράκη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο, που ιδρύθηκε στην Κρήτη, το 1966. Στην διάρκεια αυτών των δεκαετιών συνεχούς εξέλιξης, η οικογένεια έχει αφοσιωθεί στην διάσωση γηγενών, σχεδόν εξαφανισµένων, σπάνιων ποικιλιών της Κρήτης, όπως το ∆αφνί, το Πλυτό, το Μελισσάκι και άλλες, οινοποιώντας οίνους που υπογραµµίζουν την αξία και τον µοναδικό τους χαρακτήρα.

Επικοινωνία
Λυραράκης - ΓΕΑ Α.Ε 70300 Αλάγνι Ηράκλειο T +30 2810 289814 (εσωτ. 9420)

Αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχει κρητική οικογένεια που η πορεία της μέσα στο χρόνο να μη συνδέεται άμεσα με την καλλιέργεια της αμπέλου. Το κρασί ήταν και θα παραμείνει για τους κατοίκους του νησιού, το πιο αγαπημένο από τα αγαθά που χαρίζει απλόχερα η κρητική γη.

Γαλουχημένοι μέσα σ’αυτό το περιβάλλον, οι αδελφοί Λυραράκη αποφάσισαν το 1966 να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή κρασιού και ίδρυσαν το ομώνυμο οινοποιείο στον τόπο καταγωγής τους, στο χωριό Αλάγνι.Εφαλτήριο για αυτήν την απόφαση υπήρξε η αγάπη για την κρητική γη και το όραμα που η οικογένεια κρατάειμέχρι σήμερα: την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και του οινικού πλούτου που αυτός μπορεί να δημιουργήσει. Σήμερα, το οινοποιείο διαχειρίζεται από την δεύτερη γενιά της οικογένειας.

Στην διάρκεια αυτών των 5 δεκαετιών, η οικογένεια έχει αφοσιωθεί στην αναβίωσηγηγενών, σχεδόν εξαφανισμένων ποικιλιών, οινοποιώντας οίνους που αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του 90, σηµαίνεται η αρχή για την διάσωση των ξεχασµένων γηγενών ποικιλιών, με τις λευκές ποικιλίες Πλυτό και ∆αφνί που φυτεύονται στον οικογενειακό αμπελώνα “Ψαράδες”.

Αρκετά χρόνια αργότερα, μια ακόμα λευκή ποικιλία διασώζεται από την οικογένεια. Μόλις το 2011, φυτεύεται στον αμπελώνα “Γερό-δέτη” η σχεδόν άγνωστη και εξαφανισμένη ποικιλία Μελισσάκι. Εκτός αυτών, την λίστα των λευκών ποικιλιών με τις οποίες δουλεύει το οινοποιείο, συμπληρώνουν οι ποικιλίες Θραψαθήρι, Βιδιανό, Βηλάνα, Μοσχάτο Σπίνας καθώς και το αιγαιοπελαγίτικο Ασύρτικο. Αντίστοιχα, στην λίστα των ερυθρών ποικιλιών θα βρούμε το τοπικό Κοτσιφάλι, Λιάτικο και Μαντηλάρι καθως και το διεθνές Syrah που ακμάζει στα εδάφη και το κλίμα της Κρήτης.

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου βρίσκονται στο χωριό Αλάγνι, στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, σε υψόμετρο 480 μέτρων. Το κελάρι με τα δρύινα βαρέλια άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το 2008 και έκτοτε λειτουργεί κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, προσφέρονταςμοναδικές οινικέςεμπειρίες με θέα τον οικογενειακό αμπελώνα και τα επιβλητικά Λασιθιώτικα βουνα.Από αρχές Απριλίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου,οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, το κελάρι και το μουσείο γηγενών ποικιλιών, να απολαύσουν γευσιγνωσίες με την καθοδήγηση sommelier καθως και να συνδυάσουν την γευσιγνωσία τους με αυθεντικές γεύσεις της κρητικής γης.

Οι οίνοι Λυραράκη εξάγονται σε 29 χώρες , σε Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά Αυστραλία Νέα Ζηλανδία κ.α, ενώ έχουν αποσπάσει πολλές σημαντικές βραβεύσεις και διεθνείς διακρίσεις.

Όλοι οι οίνοι Λυραράκη διαθέτουν Vegan πιστοποίηση.

Αρχαιότητες
Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου
Συμβατική Καλλιέργεια
Δυνατότητα εκδηλώσεων
Πρόσβαση Internet
Γλώσσες ξενάγησης
Ξενάγηση με RDV
Ξενάγηση στον αμπελώνα
Ξενάγηση στο οινοποιείο
Εταιρία
Λυραράκης - ΓΕΑ Α.Ε
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Λυραράκη Κατερίνα
Οδός
Αλάγνι
Νομός
Ηράκλειο
Δήμος
Ηρακλείου
Περιοχή
Ηράκλειο
Τ.Κ.
70300
Τηλέφωνο
+30 2810 289814 (εσωτ. 9420)
Κινητό
+30 6981050681
Email
visit@lyrarakis.com
Ωράριο Επισκέψεων

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟ – ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Δευ. – Παρ. 11.00-19.00
(Προγραμματισμένες ξεναγήσεις στις 11.00, 13.00, 15.00 και 17.00)
Σαββ. 11.00-17.00
(Προγραμματισμένες ξεναγήσεις στις 11.00 και 13.00 και 15.00)