Κτήμα Ζαχαριουδάκη

Κτήμα Ζαχαριουδάκη

Από το δημοσιογράφο Στέλιο Ζαχαριουδάκη και τη σύζυγό του Βικτωρία, ξεκίνησε το 2000 η υλοποίηση του οράματος για την δημιουργία ενός χώρου ύμνος στο αμπέλι και το κρασί, το οποίο και ολοκληρώθηκε το 2009.

Ο μοναδικός τρόπος φύτευσης του αμπελώνα στις απόκρημνες πλαγιές του λόφου Ορθή Πέτρα και το υπερσύγχρονο τεχνολογικά -και με ξεχωριστή αρχιτεκτονική- οινοποιείο, έργο τέχνης στο σύγχρονο οινικό πολιτισμό, καθιστούν το Κτήμα Ζαχαριουδάκη σταθμό στη σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη αμπελοοινική ιστορία της Κρήτης.

Επικοινωνία
Κτήμα Ζαχαριουδάκη 70400 Πλουτή, Δ.Δ. Μοιρών Ηράκλειο T +30 28920 96226

Ο αμπελώνας
Ο ιδιόκτητος, ενιαίος αμπελώνας έκτασης 200 στρεμμάτων είναι φυτεμένος με ένα μοναδικό τρόπο, σε μικρές και μεγάλες πεζούλες στις απόκρημνες πλαγιές περιμετρικά του λόφου “Ορθή Πέτρα”. Το τοπίο που δημιουργεί τον κατατάσσει σε έναν από τους ομορφότερους της Ευρώπης.
Τα μέσης σύστασης πετρώδη ασβεστούχα και επικλινή εδάφη σε συνδυασμό με το υψόμετρο, τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες καθώς και η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ καλλιέργεια του αμπελώνα, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις εκείνες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών.
Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι οι ερυθρές Κοτσιφάλι, Syrah, Cabernet Sauvignon και Merlot. Οι λευκές είναι Βηλάνα, Βιδιανό, Malvazia di Candia, Malvazia di Candia Aromatica και Sauvignon Blanc.

Στη δυτική πλευρά του αμπελώνα βρίσκεται το υπερσύγχρονο τεχνολογικά οινοποιείο 2.000 τ.μ, «έργο τέχνης στον σύγχρονο οινικό πολιτισμό». Το οινοποιείο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα που ακολουθούν από πάνω προς τα κάτω τα στάδια παραγωγής του κρασιού, δηλ. παραλαβή σταφυλιών, οινοποίηση και κάβα παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια.

Η παραλαβή των λευκών ποικιλιών γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο του οινοποιείου. Με την βαρύτητα ο σταφυλοπολτός οδηγείται στο πιεστήριο που βρίσκεται αμέσως πιο κάτω από τον τόπο παραλαβής και εκράγισης των σταφυλιών. Με την βαρύτητα ο μούστος πλέον οδηγείται στο αμέσως πιο κάτω επίπεδο, όπου βρίσκονται οι ανοξείδωτες δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης, αποφεύγοντας έτσι την ταλαιπωρία του μούστου από τις αντλίες.

Από το υψηλότερο επίπεδο του οινοποιείου χωρίς τη μεσολάβηση αντλίας οδηγούνται και τα κόκκινα σταφύλια στους οινοποιητές.

Οι δεξαμενές και οι οινοποιητές διαθέτουν αυτόματο σύστημα ψύξης.

Συγκεκριμένες ποσότητες με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά κρασιού οδηγούνται σε δρύινα βαρέλια στον υπόγειο χώρο ωρίμανσης και παλαίωσης. Εκεί βρίσκεται και το οινοφυλάκιο, ο χώρος που για πολλά χρόνια φυλάσσονται σε μπουκάλια επιλεγμένες σοδειές.

Τα κρασιά εμφιαλώνονται στο υπερσύγχρονο εμφιαλωτήριο του Κτήματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές των διεθνών συστημάτων “ISO 22000” που εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του τελικού παραγόμενου προϊόντος.

Η περιοχή

Το Κτήμα βρίσκεται εν μέσω μιας περιοχής πλούσιας σε ιστορία και φυσική ομορφιά.
Σε απόσταση 1 χλμ. νότια του Κτήματος, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, ο τόπος που ο Δίας συνευρέθηκε με την Ευρώπη, την πριγκίπισσα που έδωσε το όνομά της στη γηραιά ήπειρο καθώς και ο τόπος που ανακαλύφτηκε το αρχαιότερο γραπτό νομοθετικό κείμενο της Ευρώπης, ο γνωστός “Γορτύνιος Κώδικας”.

Δυτικά του Κτήματος και σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ., βρίσκεται το μυθικό σπήλαιο «Λαβύρινθος». Ένα σπήλαιο με περισσότερα από 3 χλμ. διαδρόμων του οποίου ένα τμήμα είναι επισκέψιμο.

Εκεί κοντά βρίσκονται και τα αρχαία πατητήρια, λαξευμένα σε βράχο, που αποδεικνύουν τη σχέση που είχε η περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων με το αμπέλι και το κρασί.

Σε απόσταση 12 χλμ. βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού, ενώ 7 χλμ. από το Κτήμα βρίσκεται ο Ζαρός και λίγο πιο ψηλά, στην οροσειρά του Ψηλορείτη, το δάσος του Ρούβα.

Τα Μάταλα, η Αγία Γαλήνη, το Καλαμάκι, ο Λέντας είναι οι πανέμορφες παραλίες της Νότιας Κρήτης, που βρίσκονται κοντά μας.

Επισκεψιμότητα

Τόσο ο αμπελώνας όσο και το οινοποιείο είναι χώροι ανοιχτοί και επισκέψιμοι για το κοινό, όλο το χρόνο.
Κατά την ξενάγησή του στο ξεχωριστό αμπελοτόπι του Κτήματος, ο επισκέπτης βιώνει μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, που του προσφέρει ο τρόπος φύτευσης του αμπελιού περιμετρικά του λόφου, και η μοναδική θέα από υψόμετρο 500 μ. προς την οροσειρά του Ψηλορείτη, τον κάμπο της Μεσαράς, τη θάλασσα του Λυβικού Πελάγους, και τα Αστερούσια όρη.

Η ξενάγηση συνεχίζεται στους χώρους παραγωγής του οινοποιείου ενώ στην συνέχεια ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, στην αίθουσα γευσιγνωσίας και εστίασης, να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος και να γευθεί κρητικά παραδοσιακά εδέσματα, απολαμβάνοντας και από εκεί για άλλη μια φορά την ξεχωριστή θέα που απλώνεται μπροστά του.

Από το WineShop, μπορεί να αγοράσει τα κρασιά του κτήματος και άλλα προϊόντα.

Δίπλα στο οινοποιείο έχουμε κατασκευάσει πετρόκτιστα παραδοσιακά πατητήρια, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε προγραμματισμένο παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών κατά τη διάρκεια του τρύγου.

Το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας, που βρίσκεται μπροστά στο οινοποιείο προσθέτει και αυτό στην συνολική ομορφιά του τοπίου.

Tο “Κτήμα Ζαχαριουδάκη” βρίσκεται στην κορυφή του λόφου “Ορθή Πέτρα” σε υψόμετρο 500 μ., βόρεια της Αρχαίας Γόρτυνας, στον οικισμό Πλουτή.

Από αρχαιοτάτων χρόνων η περιοχή αυτή έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία και το κρασί, όπως αποδεικνύεται και από τα πρόσφατα ευρήματα αρχαίων λαξευμένων πατητηριών σε βράχο, δίπλα στον οικισμό.

Τα μέσης σύστασης πετρώδη ασβεστούχα και επικλινή εδάφη σε συνδυασμό με το υψόμετρο, τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες καθώς και η βιολογική, πιστοποιημένη, καλλιέργεια του αμπελώνα, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις εκείνες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σταφυλιών.

Έτσι λοιπόν στη δυτική πλευρά του αμπελώνα κατασκευάστηκε το υπερσύγχρονο τεχνολογικά οινοποιείο 2.000 τ.μ, το οποίο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα που ακολουθούν από πάνω προς τα κάτω τα στάδια παραγωγής του κρασιού, δηλ. παραλαβή σταφυλιών, οινοποίηση και κάβα παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια.
Νέο, σύγχρονο τεχνολογικά, έρχεται να δώσει ποιοτικά κρασιά σύμφωνα με τις προδιαγραφές των διεθνών συστημάτων ISO που διαθέτει.
Γαστρονομικές βραδιές με θέμα «κουζίνες του κόσμου».

Δυνατότητα εκδηλώσεων
Πώληση λοιπόν ποϊόντων
Εστιατόριο
Βιολογική
Εταιρία
Κτήμα Ζαχαριουδάκη
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Βικτώρια Ζαχαριουδάκη
Οδός
Πλουτή, Δ.Δ. Μοιρών
Νομός
Ηράκλειο
Δήμος
Φαιστού
Περιοχή
Μοιρών
Τ.Κ.
70400
Τηλέφωνο
+30 28920 96226
Κινητό
+30 6972992488
Email
info@zacharioudakis.com
Ωράριο Επισκέψεων

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο Δευτέρα έως Σάββατο και ώρες 10:00 έως 17:00. Τους χειμερινούς μήνες κατόπιν επικοινωνίας.