Κτήμα Πατεριανάκη

Κτήμα Πατεριανάκη

Το Κτήμα Πατεριανάκη βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου Κρήτης, στην έξοδο του χωριού Μελέσσες Πεδιάδος, του Δήμου Ν. Καζαντζάκη. Σε υψόμετρο εξακοσίων πενήντα μέτρων (650 μ.), δημιουργήθηκε μια σύγχρονη μονάδα βιολογικής καλλιέργειας παραδοσιακών Κρητικών και ξένων ποικιλιών, οινοποίησης, εμφιάλωσης και φιλοξενίας.

Επικοινωνία
Κτήμα Πατεριανάκη - Μελισσόκηπος Α.Ε 71001 Μελέσσες Ηράκλειο T +30 2810 226674

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως βιολογικά ευαίσθητη, ανωτέρας ποιότητας ΄΄Ο.Π.Α.Π. – V.Q.P.R.D΄΄, η οποία πληρεί όλους τους κανόνες της βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας, διασφαλίζοντας την ποιότητα και τη μοναδικότητα των προϊόντων που παράγονται στο Κτήμα Πατεριανάκη.

Το Κτήμα Πατεριανάκη έχει πιστοποιηθεί ως προς τη βιολογική καλλιέργεια από τον οργανισμό ΔΗΩ, επίσημο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης παραγωγής βιολογικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κτήμα Πατεριανάκη ξεκίνησε πρώτο στην Κρήτη την παραγωγή οίνων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.paterianakis.gr

Η εταιρεία “Κτήμα Πατεριανάκη – Μελισσόκηπος ΑΕ” ιδρύθηκε στο τέλος του 1997, όταν παρήγαγε και εμφιάλωσε το πρώτο της κρασί.

Ο πολιτικός Μηχανικός Γιώργος Πατεριανάκης, συνεχίζοντας την Οινοποιητική παράδοση του παππού του Aριστείδη Βασιλείου Νικολουδάκη, ξεκίνησε πριν από δεκατρία χρόνια την αξιοποίηση του αγροκτήματος.

Αρχικό μέλημα ήταν η δημιουργία νέου αμπελώνα από γηγενείς, συχνά σπάνιες ποικιλίες, ο οποίος προστέθηκε στον παλαιότερο. Η ενιαία έκταση των αμπελώνων του κτήματος είναι πλέον πάνω από 160 στρέμματα, τα οποία αναπτύχθηκαν περιμετρικά του οινοποιείου. 0ι ποικιλίες των σταφυλιών διαλέχτηκαν με προσοχή ώστε να είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα νέο οινοποιείο, μέσα στον αμπελώνα, συνολικού εμβαδού δυο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (2000τμ), το οποίο αποτελείται από χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης, χώρους αποθήκευσης προϊόντων, υπόγειες κάβες βαρελιών και φιαλών και ένα άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο αναλύσεων.

Η μεγάλη εμπειρία του Γεωργίου Πατεριανάκη ως πολιτικού μηχανικού, συνέβαλε στο να σχεδιαστεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό οινοποιείο. Το οινοποιείο είναι χτισμένο σε επίπεδα έτσι ώστε να επιτρέπεται η φυσική ροή των σταφυλιών, χωρίς πιέσεις και να αποφεύγεται η επιπλέον καταπόνηση του γλεύκους.
Επιπλέον οι απαλές πιέσεις των πνευματικών πιεστηρίων, η άμεση απολάσπωση με τη βοήθεια ψύξης, η ελεγχόμενη θερμοκρασία ζύμωσης, οι υπόγειες κάβες ωρίμανσης του κρασιού σε σταθερές θερμοκρασίες, οι ιδανικές συνθήκες εμφιάλωσης απουσίας οξυγόνου και η σωστή φύλαξη των φιαλών σε υπόγεια κάβα φιαλών διασφαλίζουν ένας τελικό προϊόν ανωτέρας ποιότητας.

Σήμερα, στο κτήμα κατασκευάστηκαν αγροτουριστικές σουίτες υψηλών προδιαγραφών. Συνάμα έχει δημιουργηθεί και είναι σε τελικό στάδιο λειτουργίας ένας χώρος φιλοξενίας και γευσιγνωσίας, για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που επιθυμούν να ξεναγηθούν στον ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος, προκειμένου να απολαύσουν τα κρασιά μας και την Κρητική φιλοξενία.

Αρχαιότητες
Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου
Δυνατότητα εκδηλώσεων
Γλώσσες ξενάγησης
Ξενάγηση με RDV
Ξενάγηση στον αμπελώνα
Ξενάγηση στο οινοποιείο
Πρόσβαση σε ΑΜΕΑ
Πώληση λοιπόν ποϊόντων
Προβολή Video
Εστιατόριο
Δυνατότητα διανυκτέρευσης
Βιολογική
Εταιρία
Κτήμα Πατεριανάκη - Μελισσόκηπος Α.Ε
Οδός
Μελέσσες
Νομός
Ηράκλειο
Δήμος
Ν. Καζαντζάκη
Περιοχή
Μελέσσες
Τ.Κ.
71001
Τηλέφωνο
+30 2810 226674
Email
info@paterianakis.gr