ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χοιρινός λαιμός με σιτάρι, κύμινο και ξινόγαλα κρέμα με ένα ποτήρι Θραψαθήρι Π.Γ.Ε. Κρήτη

Χοιρινός λαιμός με σιτάρι, κύμινο και ξινόγαλα κρέμα με ένα ποτήρι Θραψαθήρι Π.Γ.Ε. Κρήτη

Γευστικό ταίριασμα: κρασί γεμάτου σώματος, που στέκεται, χωρίς να “χάνεται”, δίπλα στο πιάτo και αναδεικνύει τα αρώματα μπαχαρικών και το γήινο χαρακτήρα του.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό χοιρινός λαιμός χωρίς το κόκκαλο

2 κρεμμύδια μεσαία

2 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο

εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 κ.γ πελτέ

1 φρέσκια τομάτα

200 γρ σιτάρι

500 ml ξινόγαλα

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

1 ποτήρι  λευκό κρασί

1 κ.σ corn flour

2 φύλλα δάφνης

1/3 κ.γ κύμινο

νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το σιτάρι στο νερό αποβραδίς.

Ροδίζουμε το χοιρινό σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα λαχανικά να πάρουν χρώμα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη, το κύμινο και σβήνουμε με κρασί (θραψαθήρι), ρίχνουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε για  περίπου μιάμιση ώρα. Στο τελευταίο μισάωρο προσθέτουμε το σιτάρι και αφήνουμε να μαλακώσει.

Ζεσταίνουμε το ξινόγαλα σε χαμηλή φωτιά και δένουμε με λίγο corn flour αραιωμένο σε νερό και  αρτύζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Αφαιρούμε το κρέας και κόβουμε σε μερίδες.

Σερβίρουμε το σιτάρι στο πιάτο και από πάνω χοιρινό και την κρέμα από ξινόγαλο.