Αμπελώνες Καραβιτάκη


Το οινοποιείο των Αμπελώνων Καραβιτάκη βρίσκεται στα Ποντικιανά στην περιοχή Κολυμβαρίου στα Χανιά. Η οικογένεια Καραβιτάκη για πολλές γενιές ασχολούνταν με την παραγωγή ελαιολάδου αλλά και κυριότερα κρασιού και σταφίδας. Από το 1998 ο Μανόλης Καραβιτάκης έχοντας την εμπειρία της διοίκησης της Ένωσης γεωργικών συνεταιρισμών Καστελίου αναμορφώνει τους οικογενειακούς Αμπελώνες φυτεύοντας νέες ποικιλίες και παράλληλα χτίζει το σύγχρονο οινοποιείο, μια κάθετη μονάδα οινοποίησης, παλαίωσης, και εμφιάλωσης κρασιών. Με την πάροδο των ετών όλο και περισσότερες ποικιλίες φυτεύονται και οινοποιούνται καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιθυμιών. Στο κτήμα ακολουθούνται οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησης με όσο το δυνατόν πιο εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να παράγονται κρασιά που να μπορούν να ανταγωνιστούν διεθνή αντίστοιχα προϊόντα.

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ - ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ - ΕΔΑΦΟΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

  Οι αμπελώνες του κτήματος Καραβιτάκη αποτελούνται από 40 στρέμματα ιδιόκτητων εκτάσεων και από πολλά μικρότερα κτήματα αποκλειστικά συνεργαζόμενων παραγωγών. Όλοι οι παραπάνω αμπελώνες βρίσκονται υπό την συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη του Μανόλη Καραβιτάκη και του γεωπόνου του κτήματος. Το κλειδί για κρασιά ανώτερης ποιότητας είναι οι μικρές στρεμματικές αποδόσεις και ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας των αμπελώνων, στοιχεία τα οποία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα του κτήματος.

  Οι Αμπελώνες Καραβιτάκη χαρακτηρίζονται από τον συνεχή πειραματισμό με νέα προϊόντα, ποικιλίες και τεχνικές. Στους αμπελώνες μας καλλιεργούνται οι λευκές ποικιλίες: Σουλτανίνα, Μαλαγουζιά, Chardonnay και  Sauvignon Blanc και οι ερυθρές: Cabernet, Merlot, Syrah, Grenage Rouge, Κοτσιφάλι, Sangiovesse, Refosco, Nebbiolo και Tempranillo. Κύρια προσπάθεια είναι να αξιοποιείται στο μέγιστο η κάθε καλλιεργούμενη ποικιλία. Για αυτό το λόγο με βάση την πορεία ωρίμανσης της κάθε ποικιλίας και την εμπειρία που  χαρίζουν οι προηγούμενες χρονιές αποφασίζεται ο χρόνος τρυγητού και οινοποίησης.

     Κύρια προσπάθεια στους Αμπελώνες Καραβιτάκη είναι να παράγονται κρασιά με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας που καλλιεργείται, αλλά επίσης κάθε κρασί να αποκτά και κάποια στοιχεία που να δείχνουν τη διαφορετικότητα του τόπου παραγωγής. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της ιδιαίτερης τοποθεσίας των αμπελώνων που συνδυάζει το ελαφρύ υψόμετρο με την άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η φιλοσοφία που ακολουθείται στο κτήμα Καραβιτάκη είναι ότι τα εξαιρετικά κρασιά είναι αποτέλεσμα όλων των παραγόντων που σχετίζονται με την καλλιέργεια των αμπελώνων, οινοποίηση και ωρίμανση των οίνων. Για αυτό το λόγο ο ιδιοκτήτης και οινολόγος του κτήματος επιβλέπει καθημερινά όλη τη διαδικασία παραγωγής και παρακολουθεί την εξέλιξη του δυναμικού του κτήματος. Μόνο με προσωπική φροντίδα μπορούν να παραχθούν κρασιά υψηλών απαιτήσεων που να μπορούν να ανταγωνιστούν διεθνή κρασιά και να αναδείξουν την Κρήτη σαν μια ικανή οινοπαραγωγική περιοχή.

 

Οι Αμπελώνες Καραβιτάκη αποτελούν δημιούργημα του Μανόλη Καραβιτάκη. Επηρεασμένος από την παράδοση της οικογένειας στην παραγωγή κρασιών για τρεις γενιές και την προσωπική του εμπειρία με το παραδοσιακό οικογενειακό οινοποιείο σπούδασε χημικός οινολόγος στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέρος των σπουδών του ολοκληρώθηκε στην Ιταλία, μια χώρα με έντονη οινική παράδοση, όπου ο ίδιος επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό όσο αφορά στις ποικιλίες και τον τρόπο οινοποίησης. Αμέσως μετά την απόκτηση του πτυχίου εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Καστελίου Κισσάμου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον συνεταιρισμό αξιοποίησε την σχεδόν αποκλειστικά τότε καλλιεργούμενη ποικιλία του νομού Χανίων: το ρωμέικο. Το αποκορύφωμα των προσπαθειών του είχε ως αποτέλεσμα το διάσημο τότε Όστρια, ένα κρασί τύπου Marsala το οποίο επαινέθηκε διεθνώς. Από το 1985 ο ίδιος αναδιοργανώνει τους οικογενειακούς αμπελώνες με νέες ποικιλίες και δημιουργεί ένα κτήμα 30 στρεμμάτων, μέγεθος μεγάλο για τα δεδομένα της περιοχής. Το 1999 το κτήμα μετακομίζει στις νέες εγκαταστάσεις του, σε μικρή απόσταση από τους αμπελώνες. Στο νέο οινοποιείο ενσωματόνωνται όλες οι νέες τεχνολογίες για την παραγωγή οίνων ανώτερης ποιότητας. Για την καλύτερη ωρίμανση των οίνων η κατασκευή του κάτω ορόφου του οινοποιείου εγγυάται σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους με ελάχιστες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Το 2009 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του κτήματος. Το οινοποιείο πλέον έχει τη δυνατότητα να δέχεται επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μέρος των αλλαγών αποτέλεσε και η κατασκευή ιερού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Τρύφωνα προστάτη των οινοποιών, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο χώρο του οινοποιείου. Μέχρι το τέλος του 2010 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση ανακαίνισης του χώρου. Με την ολοκλήρωση του χώρου ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαμβάνει μια ολοκληρωμένη οινική εμπειρία.

Θα υπάρξουν κάποιες δραστηριότητες στα πλαίσια συνεργασίας του δικτύου όπως π.χ οι ανοικτές πόρτες αλλά οι ημερομηνίες θα ανακοινώνονται μέσα από το site την εκάστοτε περίοδο.

 

Λευκό     Λευκό
Αμπελώνες Καραβιτάκη Καραβιτάκης - Μαλαγουζιά
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis - Sauvignon Blanc
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis - Chardonnay
Αμπελώνες Καραβιτάκη Καραβιτάκης - Αμπελώνας Λευκός
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis - Λίθος Λευκός
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis - Terra Bianca Λευκό

Ροζέ     Ροζέ
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis - Tempranillo Rose

Κόκκινο     Κόκκινο
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis Syrah
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis - Merlot
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis Cabernet
Αμπελώνες Καραβιτάκη Karavitakis -Tempranillo BOLD
Αμπελώνες Καραβιτάκη Καραβιτάκης - Ελιά Sangiovese
Αμπελώνες Καραβιτάκη Καραβιτάκης - Ελιά Refosco
Αμπελώνες Καραβιτάκη Ελιά Καραβιτάκης
Αμπελώνες Καραβιτάκη Καραβιτάκης - Αμπελώνας Ερυθρός
Αμπελώνες Καραβιτάκη Καραβιτάκης - Λίθος Ερυθρός
Αμπελώνες Καραβιτάκη Καραβιτάκης - Terra Bianca Ερυθρό

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Καραβιτάκης Νίκος

Οδός: Ποντικιανά, Περιοχή Κολυμβαρίου
Νομός: Χανίων
Δήμος: Πλατανιά
Περιοχή: Χανίων
Τ.Κ.: 73100

Τηλέφωνο: 28210 333326
Κινητό: 6974 323852
E-mail: karavitakiswines@hotmail.com

Ωράριο Επισκέψεων:

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου από τις 10.00 έως τις 18.00 εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

 


Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ

Ποντικιανά, Περιοχή Κολυμβαρίου ,Δήμος Πλατανιά

73100
 Κρήτη, Ελλάδα
 
Τηλέφωνο: 28240 23381
Fax: 28210 33326

 

Φόρμα Επικοινωνίας
Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά
Κορυφή