Οινοποιείο Φραγκόσπιτο

Μια ζωή ανάμεσα στα αμπέλια
από τον Νίκο Γαβαλά
Η ιστορία της οικογένειάς μας ξεκινάει το 1906, εδώ στο χωριό Βοριά Μονοφατσίου, όταν ο προπάππους μου, Εμμανουήλ Γαβαλάς, φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες.
Από τότε και για περισσότερα από εκατό χρόνια, η αμπελουργία πέρασε από γενιά σε γενιά, με την οικογένειά μας να μεγαλώνει σταδιακά τα αμπελοτεμάχια της και να παραμένει σταθερά συνδεδεμένη με τη γη.
Το 2001 πήραμε την απόφαση να στραφούμε στη βιολογική καλλιέργεια, με την πεποίθηση ότι η φύση χρειάζεται σεβασμό και φροντίδα, τόσο για να διατηρήσουμε καθαρό το περιβάλλον όσο και για να προσφέρουμε πιο αγνά προϊόντα στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.
Το 2004, πήρα την απόφαση να ιδρύσω το οινοποιείο μας, εδώ μέσα στους αμπελώνες, ώστε κάθε στάδιο της παραγωγής να γίνεται με τον τρόπο που ονειρευόμασταν: με επίβλεψη, φροντίδα και αγάπη για το κρασί. Έτσι γεννήθηκε το οινοποιείο Fragospito, καρπός των κόπων και της παράδοσης τριών γενεών.
Ονομάζομαι Νίκος Γαβαλάς και, μαζί με την οικογένειά μου, συνεχίζουμε να καλλιεργούμε τη γη με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχε και ο προπάππους μου.
Σήμερα, οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μας καλύπτουν περίπου 300 στρέμματα. Οι γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι: Βηλάνα, Βιδιανό, Μαλβάζ
Τα τελευταία επτά χρόνια, εφαρμόζουμε νυχτερινό τρύγο, μια πρακτική που μας επιτρέπει να συλλέγουμε τα σταφύλια σε φυσικά χαμηλές θερμοκρασίες, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της οινοποίησης και εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα στο τελικό κρασί.
Όλη η διαδικασία, από την παραγωγή μέχρι την εμφιάλωση, γίνεται στη σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη και καθετοποιημένη μονάδα του οινοποιείου μας.
Τέλος από το 2022, τα λευκά και ροζέ κρασιά μας φέρουν και επίσημα την πιστοποίηση VEGAN,