Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ


Η οικογένεια Λυραράκη ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την αμπελουργία και την οινοποίηση το 1966 και σήμερα πλέον έχει περάσει στη δεύτερη γενιά. 

Στα 50 αυτά χρόνια δυναμικής πορείας, η οικογένεια αφιερώθηκε στη διάσωση αυτόχθονων κρητικών ποικιλιών, προχωρώντας σε οινοποιήσεις που αναδεικνύουν την αξία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αναδείχθηκε έτσι σε έναν πρωτοπόρο ποιοτικό παραγωγό της Κρήτης, δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες αλλά και στην ανάμειξή τους με διεθνείς. Η πλειάδα των διεθνών βραβεύσεων και οι διαρκώς επεκτεινόμενες εξαγωγές επιβεβαιώνουν την αναγνώριση των οίνων της οικογένειας Λυραράκη σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Στο Αλάγνι Ηρακλείου βρίσκονται οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Το κελάρι, χώρος παλαίωσης για τα βαρέλια και ανοικτό στο κοινό, προσφέρει στους επισκέπτες του μια σπάνια γευστική εμπειρία, με θέα τον οικογενειακό αμπελώνα έκτασης 140 στρεμμάτων και τα επιβλητικά Λασιθιώτικα όρη.

Αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχει κρητική οικογένεια που η πορεία της μέσα στο χρόνο να μη συνδέεται άμεσα με την καλλιέργεια της αμπέλου. Το κρασί ήταν και θα παραμείνει για τους κατοίκους του νησιού, το πιο αγαπημένο από τα αγαθά που χαρίζει απλόχερα η κρητική γη.Γαλουχημένοι μέσα σ’αυτό το περιβάλλον, αδελφοί Λυραράκη αποφάσισαν το 1966 να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή κρασιού. Με την ίδρυση της εταιρείας, άρχισε ταυτόχρονα και η εγκατάσταση μερικών από τις καλύτερες γηγενείς ποικιλίες, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι, σε μια από τις πιο αξιόλογες αμπελουργικές περιοχές της Κρήτης, στο Αλάγνι Ηρακλείου, το ορεινότερο χωριό της ζώνης ΟΠΑΠ ΠΕΖΑ.
Σήμερα, η εταιρεία έχει πλέον περάσει στη διαχείριση της δεύτερης γενιάς. Ο οικογενειακός αμπελώνας καλύπτει έκταση 150 στρεμμάτων, σε χαλικώδες έδαφος πάνω σε ασβεστόλιθο και βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 550 μέτρων. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, μεγάλη σημασία δίνεται στις σπάνιες κρητικές ποικιλίες: Συγκεκριμένα οι λευκές «Δαφνί» και «Πλυτό» που διασώθηκαν από την εξαφάνιση και αναδείχτηκαν από την οικογένεια αποτελούν το καμάρι του αμπελουργού Μανώλη Λυραράκη, και συμπληρώνονται από τις Βηλάνα, Μοσχάτο Λευκό αλλά και την ευγενική Sauvignon Blanc. Στις τις ερυθρές οι τοπικές Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, Μοσχάτο μαύρο συμπληρώνονται από τις ξενικές Syrah, Merlot, Cabernet sauvignon.

Λευκό     Λευκό
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Πλυτό "Ψαράδες"
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Δαφνί "Ψαράδες"
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Βηλάνα PGI
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης - Zazazu
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Ασύρτικο "Βόϊλα"

Ροζέ     Ροζέ

Κόκκινο     Κόκκινο

Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Θραψαθήρι "Αρμί"

Αρχαιότητες Αρχαιότητες Γλώσσες ξενάγησης Γλώσσες ξενάγησης Δυνατότητα εκδηλώσεων Δυνατότητα εκδηλώσεων
Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου Ξενάγηση με RDV Ξενάγηση με RDV Ξενάγηση στον αμπελώνα Ξενάγηση στον αμπελώνα Ξενάγηση στο οινοποιείο Ξενάγηση στο οινοποιείο
Πρόσβαση Internet Πρόσβαση Internet Συμβατική Καλλιέργεια Συμβατική Καλλιέργεια
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Λυραράκη Κατερίνα

Οδός: Αλάγνι
Νομός: Ηρακλείου
Δήμος: Ηρακλείου
Περιοχή: Ηρακλείου
Τ.Κ.: 71305

Τηλέφωνο: 2810 741482
Κινητό: 6981050681
E-mail: visit@lyrarakis.com

Ωράριο Επισκέψεων:
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟ - ΟΚΤΩΒΡΙΟ
 
Δευ. - Παρ. 11.00-19.00
(Προγραμματισμένες ξεναγήσεις στις 11.00, 13.00, 15.00 και 17.00)
 
Σαββ. 11.00-17.00
(Προγραμματισμένες ξεναγήσεις στις 11.00 και 13.00 και 15.00)

 


Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΓΕΑ ΑΕ – ΚΤΗΜΑ ΛΥΡΑΡΑΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 92
71305
Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα
 
Τηλέφωνο: 2810 741482
Fax: 2818 100053

 

Φόρμα Επικοινωνίας
Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά
Κορυφή