Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ


Το οινοποιείο Λυραράκη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο, που ιδρύθηκε στην Κρήτη, το 1966. Στην διάρκεια αυτών των δεκαετιών συνεχούς εξέλιξης, η οικογένεια έχει αφοσιωθεί στην διάσωση γηγενών, σχεδόν εξαφανισµένων, σπάνιων ποικιλιών της Κρήτης, όπως το ∆αφνί, το Πλυτό, το Μελισσάκι και άλλες, οινοποιώντας οίνους που υπογραµµίζουν την αξία και τον µοναδικό τους χαρακτήρα. 

Στοιχεία επικοινωνίας

 

www.lyrarakis.com

info@lyrarakis.com

τηλ: 2810 289814

 

Facebook:  http://www.facebook.com/lyrarakiswines

Instagram  https://instagram.com/lyrarakiswines

Twitter: http://twitter.com/#!/lyrarakis

Youtube http://www.youtube.com/lyrarakiswinescrete

 

Αδιαμφισβήτητα, δεν υπάρχει κρητική οικογένεια που η πορεία της μέσα στο χρόνο να μη συνδέεται άμεσα με την καλλιέργεια της αμπέλου. Το κρασί ήταν και θα παραμείνει για τους κατοίκους του νησιού, το πιο αγαπημένο από τα αγαθά που χαρίζει απλόχερα η κρητική γη.

Γαλουχημένοι μέσα σ’αυτό το περιβάλλον, οι αδελφοί Λυραράκη αποφάσισαν το 1966 να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή κρασιού και ίδρυσαν το ομώνυμο οινοποιείο στον τόπο καταγωγής τους, στο χωριό Αλάγνι.Εφαλτήριο για αυτήν την απόφαση υπήρξε η αγάπη για την κρητική γη και το όραμα που η οικογένεια κρατάειμέχρι σήμερα: την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα και του οινικού πλούτου που αυτός μπορεί να δημιουργήσει. Σήμερα, το οινοποιείο διαχειρίζεται από την δεύτερη γενιά της οικογένειας.

 

Στην διάρκεια αυτών των 5 δεκαετιών, η οικογένεια έχει αφοσιωθεί στην αναβίωσηγηγενών, σχεδόν εξαφανισμένων ποικιλιών, οινοποιώντας οίνους που αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, σηµαίνεται η αρχή για την διάσωση των ξεχασµένων γηγενών ποικιλιών, με τις λευκές ποικιλίες Πλυτό και ∆αφνί που φυτεύονται στον οικογενειακό αμπελώνα “Ψαράδες”. Αρκετά χρόνια αργότερα, μια ακόμα λευκή ποικιλία διασώζεται από την οικογένεια. Μόλις το 2011, φυτεύεται στον αμπελώνα “Γερό-δέτη” η σχεδόν άγνωστη και εξαφανισμένη ποικιλία Μελισσάκι. Εκτός αυτών, την λίστα των λευκών ποικιλιών με τις οποίες δουλεύει το οινοποιείο, συμπληρώνουν οι ποικιλίες Θραψαθήρι, Βιδιανό, Βηλάνα, Μοσχάτο Σπίνας καθώς και το αιγαιοπελαγίτικο Ασύρτικο. Αντίστοιχα, στην λίστα των ερυθρών ποικιλιών θα βρούμε το τοπικό Κοτσιφάλι, Λιάτικο και Μαντηλάρι καθως και το διεθνές Syrah που ακμάζει στα εδάφη και το κλίμα της Κρήτης.

 

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου βρίσκονται στο χωριό Αλάγνι, στον νομό Ηρακλείου Κρήτης, σε υψόμετρο 480 μέτρων. Το κελάρι με τα δρύινα βαρέλια άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό το 2008 και έκτοτε λειτουργεί κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, προσφέρονταςμοναδικές οινικέςεμπειρίες με θέα τον οικογενειακό αμπελώνα και τα επιβλητικά Λασιθιώτικα βουνα.Από αρχές Απριλίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου,οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους αμπελώνες, το κελάρι και το μουσείο γηγενών ποικιλιών, να απολαύσουν γευσιγνωσίες με την καθοδήγηση sommelier καθως και να συνδυάσουν την γευσιγνωσία τους με αυθεντικές γεύσεις της κρητικής γης.

Οι οίνοι Λυραράκη εξάγονται σε 29 χώρες , σε Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά Αυστραλία Νέα Ζηλανδία κ.α, ενώ έχουν αποσπάσει πολλές σημαντικές βραβεύσεις και διεθνείς διακρίσεις.

 

Όλοι οι οίνοι Λυραράκη διαθέτουν Vegan πιστοποίηση.

Λευκό     Λευκό
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Πλυτό "Ψαράδες"
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Δαφνί "Ψαράδες"
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Βηλάνα PGI
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης - Zazazu
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Ασύρτικο "Βόϊλα"
Λυραράκης - ΓΕΑ ΑΕ Λυραράκης Θραψαθήρι "Αρμί"

Ροζέ     Ροζέ

Κόκκινο     Κόκκινο

Αρχαιότητες Αρχαιότητες Γλώσσες ξενάγησης Γλώσσες ξενάγησης Δυνατότητα εκδηλώσεων Δυνατότητα εκδηλώσεων
Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου Ξενάγηση με RDV Ξενάγηση με RDV Ξενάγηση στον αμπελώνα Ξενάγηση στον αμπελώνα Ξενάγηση στο οινοποιείο Ξενάγηση στο οινοποιείο
Πρόσβαση Internet Πρόσβαση Internet Συμβατική Καλλιέργεια Συμβατική Καλλιέργεια
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Λυραράκη Κατερίνα

Οδός: Αλάγνι
Νομός: Ηρακλείου
Δήμος: Ηρακλείου
Περιοχή: Ηρακλείου
Τ.Κ.: 70300

Τηλέφωνο: 2810 289814 (εσωτ. 9420)
Κινητό: 6981050681
E-mail: visit@lyrarakis.com

Ωράριο Επισκέψεων:
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟ - ΟΚΤΩΒΡΙΟ
 
Δευ. - Παρ. 11.00-19.00
(Προγραμματισμένες ξεναγήσεις στις 11.00, 13.00, 15.00 και 17.00)
 
Σαββ. 11.00-17.00
(Προγραμματισμένες ξεναγήσεις στις 11.00 και 13.00 και 15.00)

 


Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΓΕΑ ΑΕ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΥΡΑΡΑΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 92
71305
Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα
 
Τηλέφωνο: 2810 289814
Fax: 2818 100053

 

Φόρμα Επικοινωνίας
Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά
Κορυφή