Κτήμα Τοπλού Α.Ε.

Κτήμα Τοπλού Α.Ε.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Τοπλού Σητείας, κτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα και από τότε είχε πάντα ενεργό παρουσία στην κοινωνική αλλά και αμπελοοινική ιστορία του τόπου. Καλλιεργεί βιολογικά αμπέλια και ελιές και παράγει κρασί τσικουδιά και ελαιόλαδο που τυποποιούνται και διατίθενται στην τοπική και τη διεθνή αγορά.

Επικοινωνία
Κτήμα Τοπλού Α.Ε 72300 Ιερά Μονή Τοπλού T +30 28430 29636-37

Εκτός από το λευκό Θραψαθήρι και Βηλάνα και το κόκκινο Merlot – Syrah που ήδη έχουν γίνει σημείο αναφοράς, πολύ ενδιαφέρον είναι και το γλυκό κόκκινο κρασί από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Λιάτικο.
Η Μονή πάντα έφτιαχνε κρασί για τις ανάγκες της εκκλησίας, για φίλους, για κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και οι φτωχές και ξηρές ανεμοδαρμένες περιοχές γύρω από την Μονή είναι ιδανικές για την καλλιέργεια αμπελιών. Έτσι ο Ηγούμενος της Μονής Φιλόθεος Σπανουδάκης ασχολήθηκε με την καλλιέργεια και την αναγέννηση των παλαιών αμπελώνων της Μονής στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Η φιλοσοφία της καλλιέργειας των αμπελώνων παραμένει συνυφασμένη με τον σεβασμό για το περιβάλλον και στοχεύει στην παραγωγή αγνών, υγιεινών προϊόντων. Σε αυτήν την φιλοσοφία βασίζεται όλη η διαδικασία παραγωγής, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια:

Το έδαφος και η προετοιμασία του, η επιλογή των τεμαχίων που φυτεύτηκαν, ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που πιστοποιείται από αναγνωρισμένους οργανισμούς, και η επιλογή των ποικιλιών έγιναν με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, το μικροκλίμα, τα εδαφικά χαρακτηριστικά και την υγρασία για κάθε αμπελώνα ξεχωριστά.
Τις χρονιές όπου τα σταφύλια είναι πολύ καλής ποιότητας, δίνεται η ευκαιρία για την παραγωγή και εμφιάλωση γλυκού κρασιού. Τα σταφύλια απλώνονται κάτω από τον ήλιο, έτσι ώστε να εξατμιστεί το περισσότερο νερό από τη ρώγα και έτσι να αυξηθεί η συγκέντρωση όλων των συστατικών μέσα στη ρώγα. Στη συνέχεια τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο όπου ξεκινάει η ζύμωση. Οι ζυμομύκητες δεν μπορούν να ζυμώσουν όλα τα ζάχαρα εξαιτίας της υπερβολικής αλκοόλης που παράγεται και συνεπώς το κρασί γίνεται γλυκό.
Τα κρασιά της μονής ήδη έχουν αρκετό κοινό, όμως στο μοναστήρι γίνονται πάντα προσπάθειες για την αναβάθμιση της ποιότητας. Περιορίζοντας την παραγωγή στα αμπέλια, και βελτιώνοντας τις τεχνικές στην οινοποίηση φτιάχνουμε όλο και πιο εκλεπτυσμένα κρασιά που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς δοκιμαστές.
Πρόκειται για ένα εκσυγχρονισμένο οινοποιείο στο νομό Λασιθίου, με μεγάλη αμπελουργική και οινοποιητική εμπειρία. Βρίσκεται 10 λεπτά οδικώς, δυτικά της πόλης της Σητείας και επίσης 10 λεπτά οδικώς νότια από την αρχαία πόλη “Ίτανος” ή “Ερμούπολη” και το φοινικόδασος του “Βάϊ”.

Στις εγκαταστάσεις μας παρέχονται :
Ξενάγηση στη ελληνική και αγγλική γλώσσα, που αφορά αμπελώνες,το μουσείο, τον χώρο οινοποίησης, για να καταλήξει στην αίθουσα γευσιγνωσίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πέτρα και ξύλο, σε απόλυτη αρμονία με την τοπική φυσική ομορφιά. Εκεί πραγματοποιούνται οινικές δοκιμές, με την συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων, (π.χ. γραβιέρα και παξιμάδι).
Επίσης ολοκληρωμένη, βιολογική καλλιέργεια αμπελώνων, με σκοπό την δημιουργία κρασιών από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, ώστε να αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της ποικιλίας τους. Σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες προσφέρουν απόλαυση μοναδικών αρωμάτων και γεύσεων. Κατά συνέπεια προσφέρουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας όπως κρασί, ποτό “strovili”, τσικουδιά, και ελαιόλαδο. Υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής και με πιστωτική κάρτα.
Δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους με αξιοθέατα και επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τοπλού, όπου συναντάμε εικόνες και αγιογραφίες που αντιπροσωπεύουν την ανάπτυξη βυζαντινής αγιογραφίας με μεγάλη καλλιτεχνική αξία στην πορεία του χρόνου. Υπάρχει μουσείο με σπάνια εκθέματα και βιβλιοθήκη με ιστορικά , εκκλησιαστικά βιβλία, κ.α.
Πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου.

Αρχαιότητες
Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου
Πρόσβαση Internet
Γλώσσες ξενάγησης
Ξενάγηση στο οινοποιείο
Δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική
Βιολογική
Εταιρία
Κτήμα Τοπλού Α.Ε
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Γιαλιτάκης Μάνθος
Οδός
Ιερά Μονή Τοπλού
Δήμος
Σητείας
Τ.Κ.
72300
Τηλέφωνο
+30 28430 29636-37
Email
winetasting@ktimatoplou.gr
Ωράριο Επισκέψεων

Από Απρίλιο εως Οκτώβριο
καθημερινά 10:30 έως 17:00