Οινοποιείο Στραταριδάκη

Οινοποιείο Στραταριδάκη

Ο Κωστής και ο Μανώλης Στραταριδάκης, γεωπόνοι αμφότεροι, έχουν πάρει τη σκυτάλη και συνεχίζουν με ζήλο το έργο του πατέρα τους πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά.

Επικοινωνία
Οινοποιείο Στραταριδάκη 70010 Αγ. Απόστολοι - Καστελιανά Ηράκλειο T +30 28910 71275

Το νεόκτιστο οινοποιείο των αδελφών Στραταριδάκη σηματοδοτεί, με την χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, τη βασική φιλοσοφία των ιδιοκτητών του: τον αρμονικό συνδυασμό, δηλαδή, του παραδοσιακού με το σύγχρονο, το τεχνολογικά εξελιγμένο. Η πρωτοποριακή του σχεδίαση βρίσκεται σε πλήρη συμβατότητα με τη χρήση του, ενσωματώνεται στο φυσικό περιβάλλον, πληροί τα υψηλότερα οικολογικά στάνταρντς προσφέροντας, παράλληλα, την απαραίτητη λειτουργικότητα για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Επισκέψιμο σε όλα τα επίπεδα, δίνει στο φιλοξενούμενο τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με όλα τα σταδια της οινοποίησης και να αφουγκραστεί τη δημιουργική γιορτή που συντελείται στη διαδρομή από το αμπέλι μέχρι το μπουκάλι.

Οι αφοι Στραταριδάκη, προσεγγίζουν την εργασία τους με γνώση για όλα τα στάδια της παραγωγής, με αγάπη και ευαισθησία για το κρασί αλλά και με βαθιά ριζωμένη την οικογενειακή παράδοση.

Η φύση καλλιεργείται, λέει ο Κωστής, αλλά δεν δαμάζεται, γι’ αυτό εργαζόμαστε με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, έχοντας συναίσθηση της κληρονομιάς μας αλλά και της ευθύνης να παραδόσουμε στις μελλοντικές γενιές μια πλούσια και καρπερή γη που θα παράγει μοναδικά κρασιά. Στόχος μας είναι η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, με αυθεντικό χαρακτήρα.
Η αξία των σταφυλιών δεν εξαρτάται μόνο από την ποικιλία και τον τόπο προέλευσης αλλά και από τον τρόπο καλλιέργειας. Εστιάζουμε όχι αποκλειστικά σε μονοποικιλιακές οινοποιήσεις αλλά και σε συνδυασμούς τοπικών και διεθνών ποικιλιών προσπαθώντας να αποτυπώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής σε κάθε μπουκάλι συμπληρώνει ο Μανώλης, με άλλα λογια θέλουμε να προσφέρουμε τα ξεχωριστά κρασιά του αμπελώνα μας και όχι απλά ποικιλιακά.
Οι αμπελώνες έχουν ιδανική θέση και με τον ελαφρύ νοτιανατολικό προσανατολισμό τους εκμεταλλεύονται στο έπακρο το μικροκλίμα της περιοχής. Τα κλήματα καλλιεργούνται με το παραδοσιακό σύστημα «Guyot» και κλαδεύονται έντονα με στόχο τη δημιουργία μεσαίου και μικρού μεγέθους τσαμπιών τα οποία αποδίδουν υγιή φρούτα με πλήρη αρώματα και συμπυκνωμένη γεύση. Εφαρμόζεται συγκεκριμένο σχέδιο αναμπέλωσης με ρυθμό περίπου 4 στρέμματα ανά διετία. Ο τρύγος γίνεται αποκλειστικά με τα χέρια και τα τσαμπιά αφού επιλεχθούν ένα-ένα, τοποθετούνται σε μικρά καλάθια και οδηγούνται αμέσως στο οινοποιείο για επεξεργασία, διατηρώντας έτσι την ακεραιότητά και τη φόρμα τους, ένας κρίσιμος παράγοντας για τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας.
Η δημιουργία εξαιρετικών κρασιών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στην αρτιότερη δυνατή χρήση των αξιών και των χαρακτηριστικών του τόπου. Η μοναδικότητα της επιμέρους περιοχής, η τοπογραφία, η σύσταση του εδάφους, οι μικροκλιματικές και μικροβιολογικές συνθήκες, η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας και των τελειότερων δυνατόν συνθηκών για καλιέργεια αποτελούν τεράστιες προκλήσεις. Οι αμπελώνες στην ευρύτερη περιοχή δεν αποτελούν μονοκαλλιέργεια. Περιβάλλονται από ελαιώνες, φυστικιές, διάφορα οπωροφόρα αλλά και φυσική χλωρίδα, συμμετέχουν δηλαδή σε ένα πλούσιο και ισορροπημένο οικοσύστημα. Το ανάγλυφο της περιοχής περιγράφεται από τον δεσποτικό όγκο των Αστερουσίων στα νότια-νοτιοδυτικά που φιλτράρει την αύρα του Λιβυκού, τον Κάστελο στα ανατολικά και το ρέμα του Αναποδάρη στη βορινή μεριά του κτήματος. Αν προσθέσει κανείς την αξιοζήλευτη γονιμότητα του εδάφους αλλά και τη σιναϊτικη καταγωγή του κτήματος, μπορούμε να μιλάμε για έναν ευλογημένο τόπο.
Τα αμπελουργικά ίχνη της οικογένειας Στραταριδάκη χάνονται στο βάθος του χρόνου. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας απαρτίζεται κυρίως από τα μοναστηριακά κλήματα της Σιναϊτικης μονής των Αγίων Αποστόλων, βρίσκεται στους πρόποδες των Αστερουσίων στο νομό Ηρακλείου και αποτελεί, σήμερα, μια σημαντική στάση στο δρόμο του κρασιού. Ο συγκεκριμένος αμπελώνας αποκτήθηκε το 1955 από τον Αριστείδη Στραταριδάκη – πατέρα του Κωστή και του Μανώλη – ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως τα ιδιαίτερα τοπογραφικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά του και τον καλλιέργησε με μεράκι και γνώση. Οραματιστής και καινοτόμος δεν δίστασε να επενδύσει στα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής του ενώ η εργατικότητα και η αγάπη του στη γη τον ανέδειξαν σε έναν από τους αξιολογότερους αμπελουργούς της Κρήτης.
30 Ιουνίου κάθε χρόνο πανηγυρική λειτουργία Αγ. Αποστόλων – τοπικές σπεσιαλιτέ και δωρεάν δοκιμή κρασιών.

Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου
Δυνατότητα εκδηλώσεων
Γλώσσες ξενάγησης
Ξενάγηση με RDV
Ξενάγηση στον αμπελώνα
Ξενάγηση στο οινοποιείο
Πώληση λοιπόν ποϊόντων
Προβολή Video
Εστιατόριο
Εταιρία
Οινοποιείο Στραταριδάκη
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Μανώλης Στραταριδάκης
Οδός
Αγ. Απόστολοι - Καστελιανά
Νομός
Ηράκλειο
Δήμος
Αρκαλοχωρίου
Περιοχή
Ηράκλειο
Τ.Κ.
70010
Τηλέφωνο
+30 28910 71275
Κινητό
+30 6977805355
Email
info@strataridakis.gr
Ωράριο Επισκέψεων

ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10.00 – 18.00