Ιδαία Οινοποιητική

Ιδαία Οινοποιητική

«Ιδαία». Η πρώτη πανάρχαια ονομασία της Κρήτης. Ιδαία ονομαζόταν η μητέρα των δέκα Κουρητών, τους οποίους γέννησε με τον βασιλιά της Κρήτης Δία (όχι τον θεό). Ο Δίας, για να τιμήσει τη σύζυγό του, ονόμασε ολόκληρη την Κρήτη «Ιδαία». Το σήμα της εταιρείας είναι η οκτάφυλλη μαργαρίτα η οποία προέρχεται από το δίσκο της Φαιστού όπου λέγεται ότι συμβόλιζε το αστέρι του Σείριου. Αυτό το έμβλημα το συναντάμε συχνά στα αρχαία ελληνικά ευρήματα.

Επικοινωνία
Ιδαία Οινοποιητική 70011 Βενεράτο Ηράκλειο T +30 2810792156

Η Ιδαία οινοποιητική βρίσκεται στη καρδιά του κρητικού αμπελώνα στην επαρχία Μαλεβιζίου στο χωριό Βενεράτο ,17χλμ νότια του Ηρακλείου.

Ανήκει στην ζώνη Π.Ο.Π Δαφνές μια από τις μεγαλύτερες οινοπαραγωγικές ζώνες της Κρήτης.

Υπήρξε αμπελοινικό κέντρο κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας απόδειξη αυτού τα αρχαϊκά και ρωμαϊκά λαξευτά πατητήρια που έχουν βρεθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαρχία Μαλεβιζίου ήταν γνωστή για τα περίφημα γλυκά κρασιά Μαλβαζία.

Η Ιδαία οινοποιητική είναι ένα οικογενειακή οινοποιείο που δημιουργήθηκε το 1998 από τους οινολόγους Βασίλης Λαδερός και Βολιτάκη Καλλιόπη ,με μοναδική φαρέτρα την γνώση και την αγάπη τους για το κρασί.

Η κοινή τους αγάπη για το κρασί και η ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης έγινε αυτοσκοπός.
Η φροντίδα του αμπελιού για την Ιδαία και η δημιουργία ποιοτικών κρασιών αποτελεί ιερό σκοπό για την αναδείξει της προσωπικότητας των Κρητικών ποικιλιών που προσδίδουν ταυτότητα στο κάθε τους κρασί.
Όραμα τους είναι να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι με σκληρή δουλειά και σεβασμό στη μακρόπνοη ιστορία του Κρητικού κρασιού και συνδέουν τη ζωή τους με τις αξίες του.

Η Ιδαία Οινοποιητική κατέχει ιδιόκτητο αμπελώνα 30 στρεμμάτων και διαχειρίζεται 40 στρεμμάτων συνεργαζόμενων αμπελώνων με παραγωγική δυναμική 90.000 φιάλες. Εκτός από τις τοπικές ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθηρι, Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μανδηλαριά, καλλιεργούνται και διεθνείς όπως Syrah ,Grenache Rouge.

Το 35% της παραγωγής εξάγεται σε Αμερική, Αγγλια , Γερμανιά, Γαλλία ,Αγγλία, Πολωνία.

Οι ποικιλίες και το κλίμα

Οι αμπελώνες της περιοχής βρίσκονται σε υψόμετρο 500 μέτρων πάνω από το επίπεδο της
θάλασσας. Το ανάγλυφο της περιοχής και τα πλούσια ασβεστούχα, αργιλώδη εδάφη των αμπελώνων, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο μικροκλίμα που διαμορφώνεται από την αιγαιοπελαγίτικη αύρα το καλοκαίρι δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια και την δημιουργία ποιοτικών οίνων.
Οι κύριες ποικιλίες που οινοποιούνται είναι: Ερυθρές Κρητικές ποικιλίες όπως το Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μανδηλαριά καθώς και τις λευκές Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι.

Η κύρια φιλοσοφία της εταιρίας είναι η αναδείξει των τοπικών ποικιλιών, και ο συνδυασμός τους με Ευρωπαϊκές ποικιλίες όπως το Syrah, Grenache Rouge, κ.λπ.

Εταιρία
Ιδαία Οινοποιητική
Οδός
Βενεράτο
Νομός
Ηράκλειο
Δήμος
Παλιανής
Περιοχή
Βενράτο
Τ.Κ.
70011
Τηλέφωνο
+30 2810792156
Email
info@idaiawinery.com