ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακαλιάρος τηγανιτός με κρέμα πατάτας και πάστα μαύρου σκόρδου με ένα ποτήρι Malvazia di Candia Π.Γ.Ε. Κρήτη

Μπακαλιάρος τηγανιτός με κρέμα πατάτας και πάστα μαύρου σκόρδου με ένα ποτήρι Malvazia di Candia Π.Γ.Ε. Κρήτη

Γευστικό ταίριασμα: ο χαρακτήρας ώριμων φρούτων ισορροπεί  τα αρώματα  του σκόρδου, ενώ το γεμάτο σώμα και η ελαφριά ορυκτότητα συνδυάζονται όμορφα με το τραγανό τηγανιτό στοιχείο και την κρεμώδη υφή του πουρέ.

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. μπακαλιάρος παστός

πάστα μαύρου σκόρδου

αλεύρι

κρεμμύδι

ελαιόλαδο/ ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

 

για το κουρκούτι

100 γρ. corn flour

100 γρ. αλεύρι

20 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

νερό

αλάτι, πιπέρι

 

Για την κρέμα πατάτα

500 γρ. πατάτα βρασμένη

νερό από το βράσιμο

αλάτι, πιπέρι, ξύδι

2 σκελίδες σκόρδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζουμε σε νερό να ξαλμυρίσει για 24 – 36 ώρες, φροντίζοντας να αλλάξει το νερό 3-4 φορές.

Βράζουμε τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε, τις περνάμε από ψιλή σίτα και τρίβουμε μέσα το λευκό σκόρδο.

Προσθέτουμε το νερό, το ξύδι και το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε μια κρέμα. Αλατίζουμε και κρατάμε στην άκρη.

 

Έπειτα κάνουμε το κουρκούτι:

Ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά και μετά το ελαιόλαδο και σιγά – σιγά νερό εώς ότου να έχουμε ένα χυλό, αλλά όχι σφιχτό.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί 20 λεπτά.

Σκουπίζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου. Τα  περνάμε από την πάστα μαύρου σκόρδου και μετά από το αλεύρι.

Τα ρίχνουμε στο χυλό και αφού κάψει το λάδι τα ρίχνουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε ώστε να ψηθούν και εσωτερικά.

Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Σε ένα πιάτο τοποθετούμε την κρέμα πατάτας και από πάνω τον τηγανισμένο μπακαλιάρο. Γαρνίρουμε με φιλέτο λεμονιού.