ΝΕΑ

5+1 κρητικά πρωινά που θα λατρέψει η οικογένειά σας

5+1 κρητικά πρωινά που θα λατρέψει η οικογένειά σας
Της Γεωργίας Πετράκη, διαιτολόγος -διατροφολόγος

Το πρωινό γεύμα είναι από τα σημαντικότερα δώρα που μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας. Δυστυχώς όμως ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδήγησε πολλούς ανθρώπους να μην προλαβαίνουν να το καταναλώσουν και μας επέβαλε άλλα τρόφιμα μακριά από την παράδοση και τις υγιεινές επιλογές που ακολουθούσαν για αιώνες οι πρόγονοί μας.

Εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ορισμένες επιλογές βασισμένες στα ντόπια τρόφιμα, αλλά προσαρμοσμένες στα σύγχρονα πρότυπα που έχουν περάσει στη νοοτροπία μας.

  • Χορτόπιτες, μαραθόπιτες ή καλλιτσούνια (πίτες) με χόρτα για τους βιαστικούς. Είναι εύκολη, γρήγορη και πολύ ισορροπημένη επιλογή.
  • Μυζηθρόπιτες, σαρικόπιτες και άλλες πίτες που έχουν για γέμιση κάποιο γαλακτοκομικό όπως ξινομυζήθρα και γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) είναι ιδανική επιλογή για τα παιδιά. Συνδυάστε τες με μέλι ή πετιμέζι και αλλάξτε τη μονοτονία του γάλακτος που κάνει πολλά παιδιά να δυσανασχετούν.
  • Χόντρος με γάλα αντί για το ξενόφερτο γάλα με δημητριακά, τα οποία πολλές φορές περιέχουν αρκετά πρόσθετα και ζάχαρη. Εσείς για επιπλέον λίγη γεύση προσθέστε μέλι ή κανέλα.
  • Ψωμί ολικής άλεσης με παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη και ξινομυζήθρα ή γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) για ισορροπημένο πρωινό που θα χαρίσει τα μέγιστα οφέλη των πιο αγνών και ταπεινών υλικών που υπήρχαν στο σπίτι ενός Κρητικού.
  • Σφουγγάτο με λαχανικά εποχής και ψωμί ολικής για τους λάτρεις του αβγού και των λαχανικών που θέλουν μια γενναία δόση πρωτεΐνης και αμινοξέων για να ξεκινήσουν τη μέρα τους.
  • Ψωμί ολικής άλεσης με ελαιόλαδο και πετιμέζι για τη λήψη συμπυκνωμένης ενέργειας και ισχυρότατων αντιοξειδωτικών που θα ενισχύσουν τη σωματική και την πνευματική σας υγεία.

Μια επιπλέον πινελιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προάσπιση της υγείας μας είναι η κατανάλωση αφεψήματος από μαλοτήρα, δίκταμο και άλλα βότανα του τόπου μας αντί του καφέ που συνηθίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Περισσότερα Νέα