ΝΕΑ

Τι μπορούν να κάνουν 2 ποτηράκια κρασί στο σώμα σας

Τι μπορούν να κάνουν 2 ποτηράκια κρασί στο σώμα σας
Της Γεωργία Πετράκη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο

Οι αντιπηκτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στην μείωση της εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερόλη) και να μειώσει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη) ώστε να βελτιωθεί το λιπιδαιμικό προφίλ του άτομο, που σε συνδυασμό με τις αντιπηκτικές ιδιότητες του το καθιστά άριστο σύμμαχο στην μάχη κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Και όχι μόνο ευφραίνει καρδία αλλά και μυαλό αφού έρευνα έδειξε ότι άτομα που κατανάλωσαν μέτρια ποσότητα κρασιού κατάφεραν υψηλότερη βαθμολογία στις δοκιμασίες μέτρησης νοημοσύνης και ψυχολογίας.

Η αλκοόλ μαζί με το γεύμα δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Μάλιστα, έρευνα από το American Diabetes Association μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης Διαβάτη τύπου ΙΙ.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Το αλκοόλ έχει αντιβακτηριδιακή δράση που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που σχετίζεται με καρκίνο του στομάχου, γαστρίτιδα και πεπτικά έλκη.

Οι αντικαρκινικές ουσίες που περιέχονται, όπως η μελατονίνη, η ρεσβερατρόλη και άλλες, μπορούν να μειώσουν την πιθανότατα εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ανώτερου πεπτικού και κατά 13% μείωση της εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Μάλιστα με 4 ποτήρια κρασί την εβδομάδα μειώνεται στο μισό η εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.

Πίνοντας κρασί προστατεύετε τα μάτια σας από την εμφάνιση εκφύλισης ώχρας κηλίδας σύμφωνα με Αμερικανική μελέτη.

Ισπανοί ερευνητές που διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πίνουν 2 ποτήρια κρασί την ημέρα έχουν 44% λιγότερες φορές κρύωμα

Μερικές ποικιλίες κρασιών περιέχουν μελατονίνη που είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού. Έτσι με ένα ποτηράκι κρασί θα έχετε όνειρα γλυκά.

Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν μειωμένη θνησιμότητα.

Η αντιφλεγμονώδης δράση του βοηθά στην γενικότερη υγεία και ευεξία του οργανισμού.

Όμως ”παν μέτρον άριστον” που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Έτσι αν ξεπεραστεί η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση κρασιού που αντιστοιχεί στα 1-2 ποτήρια για τις γυναίκες και στα 2-3 στους άνδρες όχι μόνο δεν θα επωφεληθείτε από την πρόσληψη των μοναδικών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν αλλά θα βρεθεί αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της υπερβολικής λήψης αλκοόλ. Έτσι:

  • Η συχνή κατανάλωση μπορεί να αποβεί μοιραία λόγω καρδιακών αρρυθμιών που μπορεί να προκαλέσει.
  • Εμφάνιση αυξημένης χοληστερόλης
  • Υπέρταση
  • Εξασθένηση των μυϊκών μυών
  • Αλλαγές στην συμπεριφορά και διαταραχές στην μνήμη.
  • Εμπόδιο στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης κατάθλιψης

Βιβλιογραφία

J. Robinson (ed) The Oxford Companion to Wine” Third Edition pg 341-342 Oxford University Press 2006 ΙSBN 0-19-860990-6
Lando L.J. Koppes, PhD, Jacqueline M. Dekker, PhD, Henk F.J. Hendriks, PhD, Lex M. Bouter, PhD and Robert J. Heine, MD, PhD “Moderate Alcohol Consumption Lowers the Risk of Type 2 Diabetes” American Diabetes Association, Diabetes Care March 2005 vol. 28 no. 3 pg 719-725
E.L. Mortensen, H.H. Jensen, S.A. Sanders, J.M. Reinisch Better psychological functioning and higher social status may largely explain the apparent health benefits of wine.” Archives of Internal Medicine: Vol. 161 No. 15 (August, 2001), pp. 1844-1848
P. Mansoon The Father of the French Paradox” Wine Spectator, March 15th, 1994

Περισσότερα Νέα