ΝΕΑ

ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2014: ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ! (μέρος 1ο)

Γράφει ο Σίμος Γεωργόπουλος, Οινογράφος-Sommelier

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν και φέτος τα  Οινοτικά.

Η έκθεση του κρασιού που έλαβε χώρα στον Κήπο των Αισθήσεων στις Μαλάδες σημαδεύτηκε από μεγάλη προσέλευση επαγγελματιών και ερασιτεχνών του κρασιού και περιελάμβανε τα πάντα, από την γευστικότατη κουζίνα του Χρήστου Λάπα και της Μαρίας Εκμεκτσίογλου μέχρι το λιγότερο γευστικό σεμινάριο “Αναδεικνύοντας το Κρητικό κρασί” του υπογράφοντα.

Πάνω από όλα όμως είχε εξαιρετικά κρασιά, που για άλλη μια φορά καταδεικνύουν την πρόοδο του Κρητικού αμπελώνα, τον μοναδικό πλούτο των γηγενών ποικιλιών της και το εξαιρετικό δυναμικό αυτής της σπουδαίας οινοπαραγωγικής περιοχής.

Μάλιστα δοκιμάζοντας όλα τα κρασιά της έκθεσης ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η άνοδος της βάσης, αφού ελάχιστα ήταν τα πραγματικά κακά ή προβληματικά κρασιά που έπεσαν στο ποτήρι μου.

Έτσι το έργο του εντοπισμού των κατά τη γνώμη μου καλύτερων ήταν ιδιαίτερα δύσκολο αλλά και ιδιαίτερα ευχάριστο. Ας δούμε λοιπόν τα κρασιά που κέρδισαν την προτίμησή μου, με όση βέβαια διαύγεια μου απέμεινε από τον καταιγισμό υπέροχων αρωμάτων και γεύσεων.

Λευκά Κρασιά.

Διαμαντάκης, Βιδιανό 2013: Μπολιασμένο με νότες αρμπαρόριζας αυτό το Βιδιανό, το οποίο είναι ένα από τα καλύτερα του νησιού. Εξαιρετικός συνδυασμός  πάχους και δροσιάς στο στόμα αλλά και εξαιρετικό μάκρος. Από το 2015.
Δουλουφάκη, Δάφνιος 2013: Υπέροχα δομημένο Βιδιανό που χαρίζει απλόχερα τα αρώματα των κίτρινων φρούτου και του αγιοκλήματος. Πλούσιο σώμα και μεγάλη διάρκεια που εγγυώνται συγκινήσεις για μια 4ετία.
Δουλουφάκης, Άσπρος Λαγός Βιδιανό 2013: Συμπυκνωμένη ηδονή αυτό το βαρελάτο Βιδιανό, γεμάτο με βερίκοκο και σαφράν. Φοβερό σώμα με ωραία παρουσία βαρελιού και ατελείωτη επίγευση. Απίθανο!
Ταμιωλάκης, Skipper 2012: Παρόλη την νεότητά του το Skipper αποδεικνύει ξανά ότι είναι ένα από τα καλύτερα λευκά της Κρήτης αφού συνδυάζει ορυκτή παρουσία, ανθώδη φινέτσα και ξηροκαρπάτο χαρακτήρα. Φυλάξτε το μέχρι το 2016.
Μηλιαράκης, Turtle 2013: Ιδιαίτερο blend Roussanne και Sauvignon Blanc που μαζί με πλούτο και πάχος διαθέτει mineral αυστηρότητα. Παλαιώστε το για τουλάχιστον 2-3 χρόνια και σερβίρετε σε κοντό balloon.
Στραταριδάκης, Μοσχάτο Σπίνας 2013: Κορυφαία έκφραση του σπάνιου Μοσχάτου Σπίνας, γεμάτο με εξωτικές νότες λίτσι και τζίντζερ. Παχύ και γεμάτο για τα δεδομένα της ποικιλίας, με κρεμώδη επίγευση που διαρκεί.
Στραταριδάκης, Βιδιανό 2013: Υπέροχο δείγμα της ποικιλίας από τον νοτιότερο αμπελώνα του νησιού. Ντροπαλή παρουσία αρμπαρόριζας και βερίκοκου στη μύτη, πάχος, οξύτητα  και διάρκεια στο στόμα. Κελάρι έως τα μέσα του 2015.
Λυραράκης, Θραψαθήρι Αρμί 2013: Ένα εκπληκτικό κρασί που φέρνει το Θραψαθήρι από τα αλώνια στα σαλόνια! Λεμόνι κομφί στη μύτη, φοβερό νεύρο και πλούτος στο στόμα, χρήση βαρελιού για σεμινάριο.
Λυραράκης, Δαφνί 2013: Στρόγγυλος, ισορροπημένος και απελπιστικά νεαρός ο καρπός του σπάνιου σταφυλιού. Και γεμάτος με αρώματα βοτάνων και δάφνης που δικαιώνουν το όνομά του. Απολαύστε το από το 2016.
Silva, Ορεινός 2013: Το πιο αυστηρό Βιδιανό που μπορεί κανείς να φέρει στο ποτήρι του, γεμάτο με ορυκτές νότες, νεύρο και άγουρα φρουτώδη αρώματα. Η μεγάλη επίγευση εχέγγυο για 5ετή παλαίωση.
Silva, Ψίθυρος 2013: Το Μοσχάτο Σπίνας ψιθυρίζει γλυκά λόγια όπως μόνο αυτό ξέρει, και μάλιστα το κάνει με αξιοσημείωτη ένταση και πυκνότητα. Η εξωστρέφειά του πάντως δεν θα το εμποδίσει να βελτιώνεται μέχρι το 2017.
Μιχαλάκης, Πλυτό 2013: Η Κρήτη δεν διαθέτει μόνο πληθωρικές και γλυκόπιοτες ποικιλίες αλλά και σταφύλια με ελαφράδα και νεύρο. Το Πλυτό είναι ένα τέτοιο και ο Μιχαλάκης μας προσφέρει μια ωραιότατη λεμονάτη εκδοχή του.
Μιχαλάκης, Gold Cuvee 2103: Το Chardonnay προσφέρει σώμα και δομή ενώ η Malvasia και το Μοσχάτο Σπίνας άρωμα σε αυτό το ποιοτικότατο χαρμάνι. Στα συν ότι  όλα τα παραπάνω συνδυάζονται σε ένα  παιχνιδιάρικο σύνολο.
Μανουσάκης, Νόστος Roussanne 2013: Σώμα, ελαιώδης παρουσία και πληθωρικότητα στο maximum για την σπουδαία λευκή ποικιλία του Ροδανού. Κλειστή μύτη γλυκών λουλουδιών  που θα ανοίξει από το 2017.

Ροζέ Κρασιά.

Στραταριδάκης, Χρυσαφίς Ροζέ 2013: Η σειρά Χρυσαφίς διαθέτει έτσι και αλλιώς εξαιρετικό value, το ροζέ είναι όμως το δυνατότερο χαρτί της.  Ρόδι και άγουρο καρπούζι στην μύτη, τραγανότητα και διάρκεια στο στόμα.
Γαβαλάς, Έφηβος Ροζέ 2013: Ένα από τα σταθερότερα ροζέ της Κρήτης, ο Έφηβος καταφέρνει να συνδυάσει ιδανικά τη ζωντάνια και την οξύτητα  των κόκκινων φρούτων με την γλύκα της καραμέλας βουτύρου.
Silva, Ψίθυρος Ροζέ 2013: Πλούσιο αλλά όχι βαρύ αυτό το σπουδαίο ροζέ από Grenache και Syrah. Το στυλ του μάλιστα θυμίζει τα μεγάλα ροζέ της Προβηγκίας αφού διαθέτει έντονη ορυκτότητα και ατελείωτη επίγευση.

Πηγή: Cretan food news

Περισσότερα Νέα