ΝΕΑ

Κρητική διατροφή σε 21 βήματα

Κρητική διατροφή σε 21 βήματα
Της Γεωργίας Πετράκη, διαιτολόγος -διατροφολόγος

Βήμα 1ο
Επιλέξτε απλά και αγνά υλικά που έχουν παραχθεί στην περιοχή σας.

Βήμα 2ο
Ακολουθήστε τις συστάσεις της πυραμίδας της διατροφής, που αποτελεί την απεικόνιση της κρητικής διατροφής ως προς την ποσότητα, τη συχνότητα και την ποιότητά της.

Επιγραμματικά:

Καλύψτε το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών σας αναγκών με αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί ολικής άλεσης και το παραδοσιακό κριθαρένιο παξιμάδι.
Επιλέξτε ποικιλία εποχιακών φρούτων και λαχανικών.
Καταναλώστε συχνά ψάρι και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.
Το κοτόπουλο, το κουνέλι και τα σαλιγκάρια μπορούν να βρίσκονται συχνότερα στο πιάτο σας.
Για το μαγείρεμα επιλέξτε αποκλειστικά παρθένο ελαιόλαδο και για επιπλέον πηγή λίπους επιλέξτε ξηρούς καρπούς και ελιές.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο διαιτολόγιό μας, σε αντίθεση με το αβγό και την πατάτα που περιορίζονται λίγες φορές την εβδομάδα.
Τα όσπρια μπορούν να φιλοξενηθούν πολλές φορές την εβδομάδα στο τραπέζι σας, είτε ως κύριο πιάτο είτε ως σαλάτα ή ακόμα και ως υλικό ενός αμφίψωμου (sandwich).

Βήμα 3ο
Μαγειρέψτε με αγάπη το φαγητό σας, προσθέτοντας υλικά που δεν επικαλύπτουν το ένα το άλλο. Το κάθε υλικό πρέπει να έχει την ίδια ευκαιρία να προσφέρει στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Βήμα 4ο
Προτιμήστε τη χαμηλή θερμοκρασία για να απόφύγετε την καταστροφή πολύτιμων θρεπτικών ουσιών. Επίσης, το γευστικό αποτέλεσμα της μαγειρικής σε χαμηλή θερμοκρασία για πολλή ώρα θα σας καταπλήξει.

Βήμα 5ο
Προσθέστε μυρωδικά σε κάθε ευκαιρία! Λίγος μαϊντανός πάνω στο ψητό ψάρι, λίγο θυμάρι στο κρέας στο φούρνο, μπόλικο μάραθο στα γεμιστά. Αυτό που ξεχωρίζει το παραδοσιακό φαγητό και του δίνει άλλη νοστιμιά είναι τα φρέσκα μυρωδικά που μεγάλωναν στις αυλές των σπιτιών και στους γύρω αγρούς. Τα μπαχαρικά ήρθαν πολύ αργότερα στην Κρήτη και εντάχθηκαν στις μαγειρικές παρασκευές.

Βήμα 6ο
Καθίστε στο τραπέζι με παρέα. Ο Κρητικός αγαπά να μοιράζεται το φαγητό του με την οικογένεια ή με τους καλεσμένους του. Πάντα ο καλεσμένος θα πάρει το καλύτερο που υπάρχει στο τραπέζι και στο σπιτικό του. Ακόμα και αν ήταν απρόσμενη επίσκεψη, πάντα είχε θέση στο τραπέζι και θα έτρωγε το ταπεινό φαγητό του νοικοκυριού.

Βήμα 7ο
Υιοθετώντας τη συνήθεια των Κρητικών να μην τρώνε ποτέ μόνοι, θα μπορέσετε να περάσετε τους υγιεινούς κανόνες διατροφής στα παιδιά σας, εσείς οι ίδιοι θα καταναλώσετε τροφή πιο ήρεμα και απολαυστικά και θα ωφεληθείτε από την ευκαιρία που σας δίνεται να μοιραστείτε με τους οικείους σας τις καλές και τις κακές στιγμές της μέρας ώστε να αποσυμφορηθείτε.

Βήμα 8ο
Καταναλώστε χόρτα σε κάθε ευκαιρία. Η αδυναμία των ντόπιων στα χόρτα είναι μεγάλη, καθώς είναι μια γευστική και θρεπτική επιλογή που υπάρχει στη φύση σε αφθονία. Αλλά ο κυριότερος λόγος ήταν η αφθονία του ελαιόλαδου που τα κάνει ακόμα πιο γευστικά. Πίτες, καλλιτσούνια, βραστά, τσιγαριαστά, αναρίθμητες συνταγές για τα δεκάδες βρώσιμα χόρτα της Κρήτης.

Βήμα 9ο
Γλυκαθείτε χωρίς ζάχαρη. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι αγαπούσαν τα φρούτα, ιδιαίτερα τα πιο γλυκά όπως τα σύκα και το σταφύλι. Επίσης χρησιμοποιούσαν το πετιμέζι και το μέλι, που προσπαθούσαν να μη λείπει από το σπιτικό τους.

Βήμα 10ο
Χρησιμοποιήστε λίγο αλάτι, για την ακρίβεια ανθό αλατιού, που υπογραμμίζει τη γεύση του φαγητού. Εξάλλου το φαγητό έχει εξαιρετική γεύση λόγω των φρέσκων μυρωδικών και υλικών και έτσι θα μπορέσετε να αποφύγετε την υπέρταση.

Βήμα 11ο
Ακόμα και τα φαινομενικά πιο αταίριαστα υλικά μπορεί να δώσουν ένα εξαιρετικό πιάτο. Τολμήστε να παίξετε στην κουζίνα και το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει. Λόγω των δυσμενών οικονομικών εποχών που πέρασε το νησί, οι κάτοικοι έμαθαν να μην είναι επιλεκτικοί και να «παντρεύουν τις τροφές», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Βήμα 12ο
Αν είστε λάτρεις του γλυκόξινου, προσθέστε οξύμελο στις παρασκευές σας! Η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στις γλυκόξινες γεύσεις από την αρχαιότητα.

Βήμα 13ο
Το κρεμμύδι και το σκόρδο υπάρχουν καθημερινά στο τραπέζι των Κρητικών και θεωρούνται φάρμακο. Οπότε μην αμελείτε να τα καταναλώνετε ωμά ή μαγειρεμένα, αν θέλετε και εσείς να ωφεληθείτε από τη μοναδική θρεπτική αξία τους.

Βήμα 14ο
Κάντε οικονομία. Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο, παρ’ όλο που δεν υπήρχαν οι ευκολίες που έχουμε σήμερα. Οπότε, οι ντομάτες που παραωρίμασαν γίνονται ντοματάδα για το φαγητό, οι μπάμιες αποξηραίνονται για το χειμώνα, το γάλα γίνεται τυρί και η χωριάτικη που περίσσεψε γίνεται σάλτσα για τα ζυμαρικά σας.

Βήμα 15ο

Κολατσίστε υγιεινά, τρώγοντας φρούτα εποχής και ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια.

Βήμα 16ο

Οι Κρητικοί γνώριζαν την αξία του πρωινού και ακόμα και τις πιο φτωχές περιόδους δεν έφευγαν από το σπίτι πριν φάνε. Αυτό μπορεί να ήταν παξιμάδι με ελιές έως και φαγητό της προηγούμενης μέρας και γενικότερα ότι υπήρχε στο σπιτικό τους. Πιο σύγχρονη μορφή θα μπορούσε να είναι παξιμάδι με γραβιέρα ή γλυκιά μυζήθρα (νωπό ανθότυρο) Κρήτης και μέλι, καλλιτσούνια (πίτες) με αγριόχορτα και μυζήθρα, σφουγγάτο με λαχανικά εποχής.

Βήμα 17ο
Όλα με μέτρο! Από τις καλλιέργειες και το σεβασμό στο περιβάλλον ως το μέγεθος της μερίδας, τα υλικά και ούτως καθεξής. Υπήρχε φιλοσοφημένη ισορροπία που πήγαζε αβίαστα από την κάθε συνταγή.

Βήμα 18ο
Ένα ρόφημα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα! Η κατανάλωση ροφημάτων από βότανα ήταν συχνή και ποίκιλλε ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα, αφού οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες μπορούν να καλύψουν πολλές παθήσεις.

Βήμα 19ο
Η γνώση είναι ισχυρό εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή. Η τροφή μπορεί να είναι φάρμακο ή δηλητήριο, όπως λένε και οι παλιοί. Στο χέρι σας είναι να αναζητήσετε την τροφή που ταιριάζει με τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και τις παθήσεις σας και να την εντάξετε στο διαιτολόγιό σας.

Βήμα 20ο
Η κρητική διατροφή είναι διαχρονική. Αυτό που συνιστούν γιατροί και διαιτολόγοι, ερευνητές και γαστρονόμοι τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να το ερωτευτείτε με μία και μόνο μπουκιά. Αλλά για να γνωρίσετε τα οφέλη της, θα πρέπει να αναπτύξετε μακροχρόνια σχέση μαζί της.

Βήμα 21ο
Ο Κρητικός πίνει κρασί μαζί με την παρέα του. Πριν πιει εύχεται στους συνδαιτυμόνες του «εις υγείαν» και κυριολεκτεί. Η παραγωγή κρασιού μετρά αιώνες κι αιώνες στην Κρήτη και η κατανάλωσή του αποδειγμένα δίνει υγεία και ευεξία. Οπότε, ξεκινήστε το φαγητό σας τσουγκρίζοντας τα ποτήρια και ευχόμενοι για καλή υγεία με ένα από τα εξαιρετικά ντόπια κρασιά και κατακτήστε την παγκοσμίου φήμης καλή υγεία των Κρητικών μέσα από τις διατροφικές σας επιλογές.

Περισσότερα Νέα