ΝΕΑ

ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΟΖΕ Τα γνωστά…άγνωστα κρασιά

ΚΡΗΤΙΚΑ ΡΟΖΕ Τα γνωστά…άγνωστα κρασιά
Γράφει η Μαρία Τιτάκη, Οινολόγος - Οινοποιός

Τα ροζέ κρασιά ορίζονται με μοναδικό κριτήριο το χρώμα τους. Είναι μια κατηγορία ενδιάμεση ,ανάμεσα στα λευκά και τα ερυθρά κρασιά και για το λόγο αυτό είναι και παρεξηγημένα έως και «περιφρονημένα». Ας διαλύσουμε όμως τους αστικούς μύθους που τα περιβάλλουν και ας τους δώσουμε την σημασία που τους αρμόζει και τη θέση τους στο τραπέζι και την οινική μας απόλαυση.

Μύθος 1ος: Τα ροζέ κρασιά είναι μίξη Λευκών και Ερυθρών κρασιών.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη παρανόηση. Τα ροζέ κρασιά είναι μια ξεχωριστή διαδικασία οινοποίησης των ερυθρών ποικιλιών. Δηλαδή, προέρχονται από τις ίδιες ποικιλίες που προέρχονται τα ερυθρά κρασιά.

Μύθος 2ος: Τα ροζέ κρασιά είναι ό,τι περισσεύει από τα υπόλοιπα.

Η διαδικασία παραγωγής των ροζέ κρασιών αντανακλά το μεράκι και το πάθος του κάθε οινοποιού. Μέσα από την διαδικασία της «αφαίμαξης» και της μικρής διάρκειας εκχύλιση.

Τα κρασιά: Μέσα από ένα ευρύ φάσμα αρωμάτων ροδιού, τριαντάφυλλου, φράουλας, κερασιού, φραγκοστάφυλου ακόμα και καραμέλας μας προκαλούν τον ουρανίσκο. Ανάλογα με τις ποικιλίες που τα συνθέτουν άλλοτε στο χρώμα του ροδιού και άλλοτε της κρεμυδόφλουδας, μας προκαλούν να τα συναντήσουμε και να τα απολαύσουμε με τα περισσότερα πιάτα της Ελληνικής και κυρίως της Κρητικής κουζίνας. Είναι ιδανικός σύντροφος των καλοκαιρινών λαδερών πιάτων (μπριάμ, φασολάκια), όπως επίσης με γεμιστά αλλά και με τηγανιτό ψάρι και φυσικά ζυμαρικά.

Περισσότερα Νέα