ΝΕΑ

ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ κρασιά

ΚΡΗΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ κρασιά
Γράφει η Μαρία Τιτάκη, Οινολόγος - Οινοποιός

Η διακριτική γοητεία των γλυκών κρασιών

Τα τελευταία χρόνια μέσα στην γενικότερη αναδιαμόρφωση και αναγέννηση των κρασιών της Κρήτης, τα κρητικά γλυκά κρασιά ξεχώρισαν και συνεχίζουν να κερδίζουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Μέσα από την ιδιαίτερη διαδικασία παραγωγής τους δόθηκε στους οινοποιούς η δυνατότητα να αξιοποιήσουν με τον πιο αποτελεσματικό και πλέον απολαυστικό τρόπο τις κρητικές ποικιλίες, όπως είναι το Λιάτικο, με διαφορετικό τρόπο.

Διαδικασία παραγωγής και τύποι Γλυκών οίνων

1) Φυσικώς Γλυκείς Οίνοι, προέρχονται από σταφύλια τα οποία έχουν ωριμάσει ή υπερωριμάσει με φυσικό τρόπο (Λιαστά, Όψιμου τρύγου) και το σταμάτημα της αλκοολικής ζύμωσης έχει γίνει με φυσικό τρόπο

2) Οίνοι Φυσικοί Γλυκείς, στους οποίους το σταμάτημα της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται με την προσθήκη αλκοόλης γεωργικής προέλευσης

3) Προσθήκη Ανακαθαρισμένου γλεύκους.

Τα γλυκά κρασιά της Κρήτης στη μεγάλη τους πλειονότητα προέρχονται από λιαστά σταφύλια, δηλαδή από σταφύλια που έχουν κοπεί και απλωθεί στον ήλιο με αποτέλεσμα ένα μέρος από το χυμό τους να εξατμίζεται και ο υπόλοιπος που μένει να είναι αρκετά πλούσιος σε σάκχαρα.

Τα κρασιά: με την πρώτη γουλιά, αντιλαμβάνεται κανείς τα πλούσια καραμελωμένα φρούτα, το μέλι και την καραμέλα βουτύρου με μια, όχι σπάνια, σοκολατένια επίγευση. Η οξύτητα έρχεται να ισορροπήσει την γλύκα και το αποτέλεσμα… σπουδαία επιδόρπια κρασιά που αποτελούν το πιο γοητευτικό κλείσιμο ενός γεύματος και τον ιδανικό σύντροφο για τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς και τα διάφορα γλυκίσματα.

Περισσότερα Νέα