ΝΕΑ

Η Νέα Οινική Κρήτη

Γιώργος Φλούδας

Η Κρήτη πήρε μπροστά. Επιτέλους άλλη μια οινική Περιφέρεια που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, οργανώνεται, συσπειρώνεται και εκτοξεύει τα κρασιά της εκεί που θα έπρεπε να βρίσκονται χρόνια τώρα.

Αφορμή για τα παραπάνω συμπεράσματα τα ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2013,η εκδήλωση του Δικτύου Οινοπαραγωγών Κρήτης που φέρνει κοντά στα εξαιρετικά κρασιά τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες.

Γευστικές δοκιμές, happenings, τυφλές δοκιμές, γνωριμία με τους παραγωγούς, σεμινάρια σε ένα γεμάτο τριήμερο γεμάτο θετικές διαπιστώσεις.

Αρχικά οι παραγωγοί. Νέοι άνθρωποι, δεύτερης γενιάς, με σπουδές και πάθος για το κρασί με ένα κοινό όραμα να αναδείξουν τον τόπο τους.

Ο Νίκος Καραβιτάκης, η Μαρία Ταμιωλάκη, ο Γιώργος Λυραράκης, η Μαρία Τιτάκη, η Χαρά Δασκαλάκη, ο Λάζαρος Αλεξάκης, η Αλεξάνδρα Μανουσάκη, η Εμανουέλλα Πατεριανάκη μεταξύ άλλων αποτελούν το νέο αίμα του Κρητικού κρασιού που πέρα και πάνω από κοντόφθαλμες μικροπολιτικές είναι περήφανοι για τα κρασιά τους και δεν διστάζουν να σε πάρουν από το χέρι για να σου δείξουν το καλύτερο Κοτσιφάλι που κάνει ο απέναντι.

Και όχι επιτηδευμένα. Αυθόρμητα και ειλικρινά. Αναγνωρίζοντας το καλύτερο και απολαμβάνοντας το.

Μια νέα νοοτροπία που κάνει την διαφορά και αποτελεί την βάση για το μέλλον.
Στην συνέχεια τα κρασιά. Μπορεί τα παραπάνω να είναι μια καλή συρμαγιά για να υπάρχει συνεννόηση αλλά αν το κρασί ‘δεν μιλά’ τότε θα είμαστε μόνο μια ευχάριστη παρέα.

Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Ρωμέικο, Κοτσιφάλι, Μαντιλάρι μόνα τους ή σε συνδυασμούς με Sauvignon, Riesling, Merlot, Syrah, Roussanne, Tempranillo και Sangiovese δίνουν απίστευτο πλουραλισμό εξαιρετικών πλέον κρασιών. Κρασιά απεριτίφ, κρασιά φαγητού, επιδόρπια κρασιά που ‘κάθονται ‘ δίπλα στην κρητική κουζίνα και δίνουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Δοκιμάσαμε τόσο την nouvelle κρητική cuisine στο Brillant όσο και την παραδοσιακή αλλά εκλεπτυσμένη version στο Μεράστρι με πολλά διαφορετικά κρασιά και με την παρουσία των παραγωγών να μας εξηγούν το όραμα τους για τον Κρητικό Αμπελώνα.
Η νέα οινική Κρήτη δείχνει ότι έχει πάρει τον δρόμο της και έχει ήδη ανατείλει μια δημιουργική περίοδος με σύμπνοια νέων ανθρώπων αλλά και με όραμα. Ξέρουν που βρίσκονται και που θέλουν να πάνε.

Και επειδή οι αλλαγές, οι εξελίξεις και η πρόοδος δεν έρχονται απρόσωπα καθοριστικό ρόλο στο όλο εγχείρημα διαδραματίζει ο πρόεδρος του Δικτύου Παραγωγών Κρήτης, ο Νίκος Μηλιαράκης.

Από οινοποιητική οικογένεια ο ίδιος και με πολύ καλή γνώση της τοπικής αλλά και γενικότερα της αγοράς του κρασιού σε Ελλάδα και εξωτερικό αποτελεί την ηγετική φυσιογνωμία που θα ενορχηστρώσει την όλη προσπάθεια για το κοινό καλό. Και τα καταφέρνει εξαιρετικά.

Τα πιο ιδιαίτερα κρασιά που δοκίμασα στα ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2013

-Roussanne Κτήμα Μανουσάκη, Βατόλακος Χανίων
-Βιδιανό Οινοποιείο Διαμαντάκης, ΠΓΕ Κρήτη, Κάτω Ασίτες
-Chardonnay Μονής Τοπλού
-Μανδηλάρι Πλακούρα Κτήμα Λυραράκη ΠΓΕ Κρήτη, Αλάγνι Ηρακλείου
-Ρωμέικο Λιαστός Κτήμα Καραβιτάκη

Περισσότερα Νέα