ΝΕΑ

Τα Γαστρονομικά Δρώμενα Στα ΟιΝοτικά 2015

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Wines of Crete συνεργάζεται επιτυχημένα με την ηλεκτρονική εφημερίδα Cretan Food News και διοργανώνουν μοναδικά γαστρονομικά δρώμενα στο πλαίσιο της ετήσιας Οινικής έκθεσης των Οινοποιών της Κρήτης ΟΙΝΟΤΙΚΑ.

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ από τα 3 γαστρονομικά δρώμενα που επιμελήθηκε η ομάδα της Cretan Food News!

της Εύας Γουβιανάκη

1η μέρα ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2015 – Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

Η έκθεση «Οινοτικά 2015» έχει επίσημα σημάνει την έναρξη της. Ένας χώρος, 27 οινοποιεία και πολλές ετικέτες κρασιών υποδέχονται τους επισκέπτες, που από νωρίς αρχίζουν να γεμίζουν την αίθουσα του Κήπου των Αισθήσεων.

Παίρνοντας ανά χείρας τα ποτήρια γευσιγνωσίας με το λογότυπο του Wines of Crete, οι φίλοι του κρασιού ξεκινούν ένα ταξίδι αρωμάτων και γεύσεων σε κάθε γωνιά της Κρήτης, μέσα από το υγρό δώρο των καρπών της. Μάλιστα, το θεματικό κυκλικό μπαρ που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν όλες τις ερυθρές γηγενείς ποικιλίες μονάχα με ένα στοπ. Κόκκινα κρασιά με την υπογραφή όλων των οινοποιών της έκθεσης χαρτογραφούν γευστικά την ταυτότητα του ερυθρού κρητικού οίνου. Τέλος, αφού ολοκληρώσουν τη γευστική περιπλάνηση τους, οι παραβρισκόμενοι προμηθεύονται τα κρασιά εκείνα που κέντρισαν περισσότερο το ενδιαφέρον τους, από το ειδικά οργανωμένο πωλητήριο, σε πραγματικά συμφέρουσες τιμές.

Στις 7:00 μμ, ο chef and editor της CretanFoodNews Χρήστος Λάπας και ο Pastry Chef Θέμος Ρήγος, λαμβάνουν την θέση τους πίσω από την εστία της έκθεσης, για να δημιουργήσουν ένα γλύκισμα με κρητικό γλυκό κρασί. Η Εβίτα Δημητριάδη, η γνώριμη φωνή του Kiss fm 96.1, αναλαμβάνει να αφηγηθεί λεπτομερώς τα στάδια της παρασκευής αλλά και να αντλήσει ακόμα περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές από τους chefs. Το γλυκό αποτέλεσμα, ένα cheesecake με βύσσινο, καραμελωμένα peanuts και γλυκό κρητικό κρασί, ντύνεται με φύλλα ασημιού, ροδοπέταλα, μικρές σφαίρες μοριακής γαστρονομίας και προσφέρεται στους θεατές που ανυπομονούν να το γευτούν.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία και το ραντεβού ανανεώνεται για την επομένη. Η λήξη της έναρξης ανακοινώνεται επίσημα. Τα φώτα χαμηλώνουν, οι επισκέπτες αποχωρούν, όμως το ελαφρό μειδίαμα ευχαρίστησης μένει.

Πηγή

2η μέρα ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2015 – Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Η ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα του Wines of Crete αποδείχτηκε ιδιαίτερα θερμή, καθώς από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες οινόφιλοι βρέθηκαν στον Κήπο των Αισθήσεων για να απολαύσουν εκλεκτό κρητικό κρασί.

Οι πρώτες ώρες της δεύτερης ημέρας των Οινοτικών συνοδεύτηκε από έναν ηλιόλουστο ουρανό που παρακίνησε τους παραβρισκόμενους να μετακινηθούν στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο.
Όταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 2:00 μ.μ. ο διάσημος chef Λευτέρης Λαζάρου και ο chef and editor της CretanFoodNews, Χρήστος Λάπας κατέλαβαν το μαγειρικό stage της έκθεσης για να δημιουργήσουν θαλασσινές γεύσεις με αρώματα Κρήτης. Πρώτος ο Λευτέρης Λαζάρου τοποθετεί τα μαγειρικά σκεύη στις καυτές εστίες για να δημιουργήσει ένα πιάτο με φάβα, λαχανικά και γαρίδες, δείχνοντας με τον πιο άμεσο τρόπο πως ένα παραδοσιακό πιάτο μπορεί εύκολο να γίνει περισσότερο gourmet. Την σκυτάλη παραλαμβάνει άμεσα ο Χρήστος Λάπας, ο οποίος με την σειρά του παρασκευάζει ένα πιάτο με γεμιστούς κολοκυθανθούς με θαλασσινά και αλάτι Χαβάης από μελάνι σουπιάς. Όπως πάντα, στο μικρόφωνο της αφήγησης βρίσκεται η φωνή της Εβίτας Δημητριάδη. Οι μαγειρικές των δυο chef γεμίζουν με αρώματα Μεσογείου τον χώρο και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο πλησιάζει για να παρακολουθήσει από πολύ κοντά όλα τα στάδια της δημιουργίας. Μετά την ολοκλήρωση των μαγειρικών δρωμένων, οι θεατές είχαν την δυνατότητα να γευθούν τις γεύσεις που έφεραν την υπογραφή των δυο chef.

Οι δοκιμές των κρητικών κρασιών συνεχίστηκαν, ενώ παράλληλα όσοι επιθυμούσαν μπορούσαν να απολαύσουν το γεύμα που ετοίμασαν οι διοργανωτές και ψηνόταν στον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης.

Η δεύτερη ημέρα των Οινοτικών φτάνει και εκείνη στο τέλος της, κλείνοντας με μεθυστικά αρώματα το Σαββατοκύριακο και δίνοντας της σειρά της στην τελευταία ημέρα της έκθεσης , την Δευτέρα 2 Μαρτίου.

Πηγή

3η μέρα ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2015 -Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Με θέμα «Κρασί και Εστιατόριο, μια εμπειρία γεύσης», 4 chefs δημιούργησαν ζωντανά τέσσερα εμπνευσμένα πιάτα, τα οποία συνδυάστηκαν με δύο διαφορετικά κρασιά, ώστε να τεκμηριωθεί στην πράξη ο τρόπος με τον οποίο ένα κρασί μπορεί να αναδείξει ένα πιάτο και το αντίστροφο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν οι “εισηγητές” Νικόλας Γιαννόπουλος, Πάνος Δεληγιάννης, Τάσος Παπαδάκης, Λευτέρης Λαζάρου και Χρήστος Λάπας, το σεμινάριο είχε περισσότερο τη μορφή ανοιχτού διαλόγου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν περισσότερα για την άρρηκτη σχέση κρασιού και φαγητού, μέσα από την εμπειρία και τη συζήτηση.
Πιο συγκεκριμένα, κάθε ένα από τα τέσσερα πιάτα συνδυαζόταν με δυο διαφορετικές ποικιλίες κρασιών, μια ιδανική και μια θεωρητικά λανθασμένη, ώστε να φανεί στην πράξη, ή καλύτερα στη γεύση, η αρμονία που μπορεί να δημιουργήσει ένας σωστός συνδυασμός.

Πρώτος ο Γιώργος Μακρής παρουσίασε ένα πιάτο με παραδοσιακή φάβα αρωματισμένη με εσπεριδοειδή, χταπόδι, καραμελωμένο κρεμμύδι και μανιτάρι ψητό, το οποίο συνδυάστηκε με ένα ποτήρι Βηλάνα και ένα ποτήρι ροζέ κρασί. Το συνταίριασμα των γεύσεων ανέδειξαν πως το ροζέ ήταν η σωστότερη επιλογή όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί από τους επαγγελματίες.

Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μπαμίχας εντυπωσίασε το κοινό με μια κροκέτα από κεφάλι αρνιού συνδυασμένη με πουρέ πιπεριάς. Στην προκειμένη περίπτωση, η ιδανικότερη επιλογή αποδείχτηκε πως ήταν ένα ποτήρι Βιδιανό, παλαιωμένο σε βαρέλι, ενώ η «λανθασμένη» ήταν η ποικιλία Βηλάνα.

Τρίτος στη σειρά, ανέλαβε δράση ο Κυριάκος Λύρας, ο οποίος εξέπληξε γευστικά το κοινό με το πιάτο του. Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησε μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ γλυκοκολοκύθας, πιπέρι καγιέν και μους ανθότυρο πάνω σε κρουτόν από χαρούπι. Στο συγκεκριμένο πιάτο οι κόκκινες επιλογές κρασιών ήταν Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι , με σωστότερη την δεύτερη.

Τελευταίος, ο Μιχάλης Χάσικος παρουσίασε ένα πιάτο με ζυγούρι, ξινόχοντρο και λαχανικά. Όπως δήλωσε ο chef το πιάτο ήταν εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά ελληνικά γεμιστά. Στην προκειμένη περίπτωση, ιδανικότερος συνδυασμός κρασιού ήταν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί Κοτσιφάλι έναντι ενός λευκού όπως το Βιδιανό.

Στη διάρκεια των γευστικών δοκιμών, καλεσμένοι και συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλά θέματα γύρω από την σύγχρονη πραγματικότητα των επιχειρήσεων εστίασης, τις τάσεις της γαστρονομίας και του κρασιού καθώς επίσης και να συζητήσουν διάφορους σχετικούς προβληματισμούς, όπως η σωστή εξυπηρέτηση, η εκπαίδευση του προσωπικού καθώς και η τιμολόγηση των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Στόχος του σεμιναρίου, ή καλύτερα αυτής της εκπαιδευτικής σύναξης όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Ηρακλείου, Νίκος Μηλιαράκης, ήταν να αναδειχθεί η συνολική γευστική εμπειρία που μπορεί να απολαύσει ένας πελάτης με τους κατάλληλους συνδυασμούς.

Η τελευταία ημέρα της έκθεσης έληξε γευστικά με ένα εντονότερο συναίσθημα ικανοποίησης. Καλεσμένοι και συμμετέχοντας διέκριναν και τόνισαν τη σημασία που έχουν τέτοιες αντίστοιχες ενέργειες και την ανάγκη για επανάληψη. Τα Οινοτικά 2015, έριξαν αυλαία ανανεώνοντας το ραντεβού για την ερχόμενη χρονιά, με το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια αγάπη αλλά πολλές ακόμα πολλά υποσχόμενες δράσεις.

Πηγή

Περισσότερα Νέα