ΝΕΑ

Σχολή Κρητικής Οινογνωσίας – Έναρξη 17/01/2022

Σχολή Κρητικής Οινογνωσίας – Έναρξη 17/01/2022

ΠΗΓΗ

Απευθύνεται σε επαγγελματίες της εστίασης, του τουρισμού  και σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τον Οίνο.

Η Σχολή Κρητικής Οινογνωσίας αποτελεί μια σύμπραξη του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, των Τεχνικών Σχολών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, η οποία μέσα από ένα ταξίδι εκπαίδευσης και εμπειριών, οδηγεί στην πρώτη πιστοποίηση γνώσης Κρητικού Οίνου: Certified Wines of Crete Αmbassador, από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Στόχος της Σχολής είναι η προσφορά εξειδικευμένων γνώσεων τόσο γύρω από τον Κρητικό αμπελώνα, όσο και από το ίδιο το Κρητικό κρασί.

Οι συμμετέχοντες, με την υποστήριξη εξειδικευμένων εισηγητών αλλά και των ίδιων των οινοποιών, θα αποκτήσουν υψηλού επιπέδου γνώσεις αναφορικά με την Κρητική Οινοποιεία και Αμπελουργία, αλλά και δεξιότητες σχετικά με το σέρβις και τη διαχείριση του οίνου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εμπέδωση της φιλοσοφίας γύρω από το κρασί και η απόκτηση της ιδιότητας γνώστη της Κρητικής Οινοποιίας.

Μέσα από την μοναδική εμπειρία επίσκεψης σε αμπελώνες και οινοποιεία, αλλά και τις συναντήσεις με τους ίδιους τους οινοποιούς, σε συνδυασμό με τη δοκιμή πάνω από 200 διαφορετικών ετικετών, οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν μοναδικές γνώσεις και δεξιότητες με σκοπό να γίνουν οι πρώτοι εκπαιδευμένοι ambassadors του Κρητικού Οίνου.

Το σεμινάριο πιστοποιείται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – ΕΛΜΕΠΑ.

Εκπαιδευτικές Ενότητες:

Οινοποίηση

  • Λευκή οινοποίηση
  • Ερυθρά οινοποίηση
  • Ροζέ οινοποίηση
  • Αφρώδη κρασιά
  • Ενισχυμένοι οίνοι
  • Γλυκά κρασιά

Αμπελουργία

  • Εισαγωγή – Ιστορικά στοιχεία
  • Μορφολογία και ανατομία της αμπέλου
  • Φυσιολογία & Ετήσιος κύκλος της αμπέλου (κλίμα, έδαφος, πρέμνο)
  • Το περιβάλλον της αμπέλου – Η έννοια του terroir
  • Κλάδεμα
  • Ποικιλίες και Κρητικός Αμπελώνας

Ποικιλίες – Περιοχές Κρητικού Αμπελώνα

  • Η Κρήτη στον αμπελο-οινικό χάρτη
  • Περιοχές & Αμπελοτόπια – Ζώνες ΠΟΠ, ΠΓΕ
  • Χαρακτηριστικά των ποικιλιών (γηγενείς, εγχώριες, διεθνείς)
  • Νομοθεσία Ταξινόμησης Οίνων
  • Πως διαβάζουμε την ετικέτα

Σέρβις Κρασιού

  • Μετάγγιση
  • Θερμοκρασίες σερβιρίσματος
  • Εδεσματολογία – κρασί – φαγητό – τυρί
  • Αποθήκευση/ Συντήρηση οίνου
  • Βασικές αρχές γευσιγνωσίας

Οινοτουρισμός – Δικτύωση

  • Γιατί η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο και η ανάπτυξη Οινοτουρισμού μπορεί να είναι σημαντική;
  • Η αναγνωρισιμότητα του κρασιού – βάση ανάπτυξης του Οινοτουρισμού
  • Ανάπτυξη του Οινοτουρισμού βάσει μιας bottom-up στρατηγικής
  • Το παράδειγμα της Κρήτης – μια νέα εποχή για τον αμπελοοινικό τομέα της
  • Επόμενα βήματα σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό

Γευσιγνωσία άνω των 200 ετικετών

Γνωριμία με όλους τους οινοποιούς του Δικτύου

Επισκέψεις σε αμπελώνες & οινοποιεία

Διάρκεια σεμιναρίου: 100 διδακτικές ώρες και επιπλέον εργαστηριακές επισκέψεις σε οινοποιεία και αμπελώνες.

Έναρξη:  Δευτέρα 17/01/2022 λήξη 04/03/2022.

Δια ζώσης συναντήσεις στις αίθουσες των Τεχνικών Σχολών στην Ν. Αλικαρνασσό Αρχιμήδους 1,  Δευτέρα με Παρασκευή:

  • 17/01/2022-21/01/2022 09:00-12:00
  • 24/01/2022-28/01/2022 09:00-12:00
  • 07/02/2022-11/02/2022 09:00-12:00
  • 21/02/2022-25/02/2022 09:00-12:00
  • 28/02/2022-04/03/2022 09:00-12:00

 

Για το κόστος και περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα του ΚΕΚ του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ΕΔΩ.

Περιορισμένες Θέσεις!!

Περισσότερα Νέα