ΝΕΑ

Πλήθος κόσμου γνώρισε το Κρητικό κρασί στην Έκθεση Κρητικού κρασιού «ΟιΝοτικά», στην Λεμεσό της Κύπρου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Πλήθος κόσμου γνώρισε το Κρητικό κρασί στην Έκθεση Κρητικού κρασιού «ΟιΝοτικά», στην Λεμεσό της Κύπρου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κυπριακού κοινού, ολοκληρώθηκε η Έκθεση Κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά, στη Λεμεσό της Κύπρου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

26 οινοποιεία μέλη του Wines of Crete, βρέθηκαν στην Κύπρο για την έκθεση και πρόσφεραν μια ξεχωριστή εμπειρία γνωριμίας με τις κρητικές ποικιλίες. Οινόφιλοι και επαγγελματίες έδωσαν το δυναμικό παρόν στην πρώτη συλλογική παρουσία του Κρητικού Αμπελώνα στο νησί της Κύπρου.

Το Κυπριακό κοινό είχε την ευκαιρία να συναντήσει τους ίδιους τους οινοποιούς από κοντά, να μιλήσει μαζί τους και να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα για το Κρητικό κρασί και τους ανθρώπους του.

Οι διοργανωτές

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με αφορμή την διοργάνωση στη Λέμεσο, δήλωσε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης, είμαστε πάντα δίπλα στους παραγωγούς και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε κάθε προσπάθεια των οινοποιών για εξωστρέφεια. Ο κρητικός αμπελώνας κερδίζει τις εντυπώσεις όπου κι αν βρεθεί. Πιστεύουμε πως το Κρητικό κρασί μπορεί να αποτελέσει σημαντική επιλογή στην απαιτητική Κυπριακή αγορά, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς της Κρήτης με την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ν.Η. Νίκος Μηλιαράκης ανέφερε: «Το Wines of Crete – Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, είχε μία πολλή καλή ευκαιρία να γνωριστεί με το Κυπριακό κοινό. Η συλλογική μας προσπάθεια συνεχίζεται με την ίδια δυναμική, δείχνοντας την ενιαία εικόνα της Κρήτης, ενισχύοντας την οινογαστρονομική της εικόνα με απώτερο στόχο την αύξηση της εμπορικής- εξαγωγικής δραστηριότητας. Το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής έκθεσης, επιβεβαιώνει την πρόθεσή μας να διοργανωθεί εκ νέου και τον επόμενο χρόνο».

 

Masterclass με κρητικές ποικιλίες

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης έγινε ένα Masterclass για να παρουσιαστεί στο Κυπριακό κοινό ο Κρητικός Αμπελώνας, ενώ οι συμμετέχοντες σε αυτό είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν 26 ετικέτες από τις ποικιλίες Βιδιανό, Μανδηλάρι, Κοτσιφάλι και Λιάτικο, με εισηγητή τον γνωστό συγγραφέα και οινοδημοσιογράφο Νίκο Μάνεση.

Οι συμμετέχοντες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις γηγενείς ποικιλίες και ο Ν. Μάνεσης μετά το πέρας του Masterclass δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι οινόφιλοι της Κύπρου έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του Κρητικού κρασιού. Η προσέγγιση και η ματιά των Κύπριων στο κρασί έχει εξελιχθεί σημαντικά και αυτό φάνηκε τόσο από την ωραία συζήτηση που έγινε κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, όσο και από τις στοχευμένες απορίες/ερωτήσεις που τέθηκαν. Το κοσμοπολίτικο προφίλ του Βιδιανού είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της Κρήτης και συνδυάζεται όμορφα με τις γεύσεις που βρίσκει κανείς σήμερα στην Κύπρο».

Θετικές εντυπώσεις

Ο Τέρενς Κουίκ, δημοσιογράφος και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών  ο οποίος εδώ και δύο χρόνια παρουσιάζει και διευθύνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο κανάλι EXTRA της Κύπρου, βρέθηκε στην έκθεση, παρακολούθησε το Masterclass και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εντυπωσιάστηκα από την συλλογική προσπάθεια των οινοποιών της Κρήτης, την εξαιρετική και επαγγελματική διοργάνωση των ΟιΝοτικών εδώ στην Λεμεσό και τι αποτελέσματα μπορεί να φέρει η δικτύωση σε μία ομάδα παραγωγών κρασιού. Δοκίμασα πολύ ενδιαφέροντα κρασιά που δεν γνώριζα στο παρελθόν και με εξέπληξε ευχάριστα η ενότητα των Κρητών οινοποιών. Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια που κάνει το Wines of Crete για το κρητικό κρασί».

Τέλος, η Επιχειρησιακή Διευθύντρια του Δ.Ο.Ν.Η. Δρ. Έλλη Γκίκα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Wines of Crete έφερε μαζί του στην Κύπρο γεύσεις και αρώματα της Κρητικής γης. Ο αμπελοοινικός κλάδος αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το μοιραστήκαμε με το Κυπριακό κοινό. Δουλέψαμε όλοι σκληρά για μια όσο το δυνατόν πιο άρτια εκδήλωση. Ευχαριστούμε πολύ την Περιφέρεια Κρήτης που μας στηρίζει για ακόμα μία φορά, τους χορηγούς μας, αλλά και τους συνεργάτες του Wines of Crete».

Χορηγοί

Μεγάλος Χορηγός της έκθεσης ήταν η GS Labelprint.

Επίσης χορηγοί ήταν η ΑΣΤΡΟΝ ΧΗΜΙΚΑ και η Technovin. Από την έκθεση δεν έλειψαν φυσικά και το Κρητικό τυρί που προσέφερε η εταιρεία Καλογεράκη, το Κρητικό Παξιμάδι από τον Κρητικό Φούρνο ΓΕΥΣΕΙΣ και φυσικά το μεταλλικό νερό ΖΑΡΟΣ.

Το Wines of Crete απευθύνει θερμές ευχαριστίες στον κο Κασσιανό Γεώργιο, οινοχόο και Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Οινοχόων για την πολύτιμη βοήθεια του στην διοργάνωση των ΟιΝοτικών στην Κύπρο.

Επόμενος σταθμός για το Κρητικό κρασί η Διεθνής Έκθεση Prowein, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας τον Μάιο.

Περισσότερα Νέα