ΝΕΑ

Πάνω Από 2.000 Οινόφιλοι Επισκέφτηκαν Την Έκθεση ΟιΝοτικά Στα Χανιά.

Το δεύτερο οινικό ραντεβού της Κρήτης για το 2017, τα ΟιΝοτικά, δόθηκε στα Χανιά, 4 έως 5 Μαρτίου, στο ΚΑΜ, με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και του Επιμελητηρίου Χανίων. Οι πάνω από δύο χιλιάδες φίλους του κρητικού κρασιού που επισκέφθηκαν την έκθεση, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη νέα και παλαιά εσοδεία των οινοποιών της Κρήτη.

MastroThimios Photography www.mastrothimios.gr

Πάνω από 250 άτομα παρακολούθησαν τα έντεκα δεκαπεντάλεπτα σεμινάρια γευσιγνωσίας, από την οινοχόο Υρώ Κολιακουδάκη, όπου γνώρισαν τις τοπικές ποικιλίες του νησιού δοκιμάζοντας αντίστοιχα κρασιά.

MastroThimios Photography www.mastrothimios.gr

Την Κυριακή 5 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για επαγγελματίες, από την εταιρεία ASTRON, όπου παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικοί μέθοδοι τρυγικής σταθεροποίησης λευκών, ροζέ και ερυθρών οίνων, των πλεονεκτημάτων τους έναντι της ψύξης, καθώς και των προϋποθέσεων για την εφαρμογή τους στο οινοποιείο.

Στις 6 Μαρτίου ο Γιάννης Καρακάσης Master of Wine, σε συνεργασία με το Wines of Crete, παρουσίασε ένα σεμινάριο για επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, με τίτλο ”Η Νέα Κρήτη”. Στο σεμινάριο ανέλυσε, μέσα από 17 κρασιά την εξέλιξη του κρητικού κρασιού την τελευταία δεκαετία. Παρουσιάστηκαν 5 θεματικές ενότητες: Το Βιδιανό, τα single vineyards, τα blends, οι διεθνείς ποικιλίες ενώ στην τελευταία θεματική ενότητα παρουσιάστηκαν κρασιά που συνδυάζουν την παράδοση και την καινοτομία (Λιάτικο σε αμφορέα, οξειδωτικό στυλ Ρωμέικου κα).

MastroThimios Photography www.mastrothimios.gr

Στο πέρας του σεμιναρίου ο Γιάννης Καρακάσης MW σχολίασε ”Είμαι εντυπωσιασμένος από την προσέλευση του κόσμου αλλά και από το ενδιαφέρον που έδειξαν στο σεμινάριο. Το κρητικό κρασί χαράσσει την τελευταία δεκαετία την δική του πορεία δίδοντας έμφαση τόσο στην ποιότητα όσο και στις αυτόχθονες ποικιλίες. Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο το πάθος των οινοποιών για την παραγωγή κρασιών πολύ υψηλής ποιότητας και η αποφασιστικότητά τους για αυτό. Σημαντικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό είναι η εξέλιξη των αμπελουργικών μεθόδων σε συνδυασμό με την περαιτέρω εμβάθυνση στις δυνατότητες των κρητικών ποικιλιών”.

Την έκθεση επισκέφτηκε και ο Θοδωρής Λέλεκας, οινοδημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Οίνου και Αποσταγμάτων όπου εντυπωσιάστηκε από την έκθεση και δήλωσε: «Υπάρχει αισθητή και συνεχής εξέλιξη στα κρητικά κρασιά. Οι Κρήτες οινοποιοί παράγουν ποιοτικά κρασιά και αξιοποιούν σωστά τις κρητικές ποικιλίες. Έχουμε να δούμε πολύ ωραία πράγματα από τον κρητικό αμπελώνα τα επόμενα χρόνια.»

Επόμενο οινικό ραντεβού των οινοποιείων της Κρήτης, η έκθεση Οινόραμα 11-13 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Περισσότερα Νέα