ΝΕΑ

ΟιΝοτικά 2011

Τα νέα του κρασιού στην Κρήτη

Για τρίτη συνεχή χρονιά τα ΟΙΝΟΤΙΚΑ, η έκθεση κρητικού κρασιού που διεξάγεται στο Ηράκλειο με την πρωτοβουλία των ίδιων των οινοποιών, αποτέλεσε σημαντική και επιτυχημένη ευκαιρία για να γνωρίσει τόσο ο καταναλωτής, όσο και οι επαγγελματίες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου τα αποτελέσματα της νέας σοδειάς και τις νέες ετικέτες των οινοποιών του νησιού.

Στις 3 και 4 στις Απριλίου στο Κτήμα Καλαθάκη στις Μαλάδες, 19 οινοποιεία δέχτηκαν την επίσκεψη 1.400 και πλέον επισκεπτών, αριθμός αυξημένος κατά 30% σε σχέση με την περυσινή διοργάνωση. Αξιοσημίωτη είναι η δυνατότητα που δόθηκε από τους οινοποιούς στους επισκέπτες να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να επισκεφθούν την έκθεση με το Wine Bus που είχε δρομολογηθεί και τις δύο μέρες από το κέντρο του Ηρακλείου και με ενδιάμεσες στάσεις μέχρι το χώρο της έκθεσης.

Τα κρητικά οινοποιεία βρέθηκαν όμως και στην έκθεση «ΔΙΟΝΥΣΙΑ – The Athens Wines Festival», στις 12 και στις 13 Φεβρουαρίου. 10 οινοποιεία, αλλά και μια συλλογική παρουσία των υπολοίπων σε επιλεγμένο κοινό χώρο της έκθεσης έδωσαν το στίγμα της κρητικής αμπελοινικής δουλειάς. Το κοινό της Αθήνας, επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα, και σημαντικός αριθμός Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων βρέθηκαν στο Ζάππειο, δοκίμασαν -ανάμεσα σε άλλα- τη σοδειά των λευκών του 2010, και ενημερώθηκαν και για τις δράσεις και τις εξελίξεις των δικτύων των οινοποιών.

Τέλος, το εξάμηνο των εκδηλώσεων έκλεισε με το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου με την πανελλήνια διοργάνωση «Ανοικτές Πόρτες Οινοποιείων», στην οποία έλαβαν μέρος και τα κρητικά οινοποιεία. Μια ευκαιρία για εκδρομή στην όμορφη ενδοχώρα του νησιού, την επίσκεψη στους χώρους παραγωγής και την επαφή με τους οινοποιούς, αλλά και το συνδυασμό όλων αυτών με μια γευστική στάση σε μια από τις πολλές, καλές ταβέρνες των χωριών μας. Μετά από τρία χρόνια συνεχούς συμμετοχής σε αυτήν την ιδέα από τα κρητικά οινοποιεία, η επισκεψιμότητα φέτος έδειξε πως είμαστε σε καλό δρόμο.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχόμαστε ακόμη ένα μέλος στην ομάδα των Οινοποιών της Κρήτης. Η Μονή Τοπλού, με σημαντική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια στο χώρο του εμφιαλωμένου κρασιού, έρχεται να υποστηρίξει τη συλλογική προσπάθεια για την προώθηση του κρητικού κρασιού. Το μοναδικό μέλος από το ανατολικό τμήμα του νησιού, αλλά ταυτόχρονα από μια περιοχή (Σητεία) που δεν πρέπει να λείπει από το χάρτη της προσπάθειας αυτής. Το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου θα ονομαστεί πλέον για το λόγο αυτό Δίκτυο Οινοποιών Ηρακλείου και Λασιθίου και μαζί Τα νέα του κρασιού στην Κρήτημε το Δίκτυο Οινοποιών Χανίων και Ρεθύμνου θα αποτελούν τα δύο μέλη της ουσιαστικής ομάδας που είναι η ομάδα των Οινοποιών της Κρήτης.

Περισσότερα Νέα