ΝΕΑ

Νομοθέτηση Οινοτουρισμού – Τα Επόμενα Βήματα

Σε συνέχεια της ψήφισης του Νόμου 4276 του Υπουργείου Τουρισμού σύμφωνα με το οποίο, στο Άρθρο 25, αναγνωρίζεται ο οινοτουρισμός ως «ειδική μορφή τουρισμού» , οι εκπρόσωποι των Περιφερειακών Ενώσεων Οινοπαραγωγών διοργάνωσαν συνάντηση για ανοιχτή συζήτηση με τίτλο «Νομοθέτηση Οινοτουρισμού: Τα επόμενα βήματα», προκειμένου να συνδράμουν στην ολοκληρωμένη μορφή του.

Σύμφωνα με το Άρθρο 25, με απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ζητούνται να καθοριστούν οι προδιαγραφές για τις προσφερόμενες υπηρεσίες από τα οινοποιεία, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεών τους, καθώς και η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Οινοποιείου που θα χορηγείται πλέον στις επισκέψιμες οινοποιητικές μονάδες που ανταποκρίνονται σε αντίστοιχες προδιαγραφές.

Στη συνάντηση που συντόνισε ο οινοποιός κ. Σωτήρης Ιωάννου και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης «Χάρτης των Γεύσεων» στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Πάρι Κουκουλόπουλου και της κας Ευαγγελίας Κούρεντα, προϊσταμένη διεύθυνσης Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πήραν μέρος:

– Η κα. Όλγα Ιακωβίδου, καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας και οινοπαραγωγός,

– Η κα. Μαρία Αλεμπάκη, Διδάκτορας Αγροτικής Οικονομίας του Α.Π.Θ.,

– Ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, διευθυντής Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ),

– Ο κ. Άγγελος Ρούβαλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ),

– Ο κ. Στέλιος Κεχρής, πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ

– Η κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών & Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝΟΑΝΑ)

– Ο κ. Νίκος Μηλιαράκης, εκπρόσωπος του Δ.Σ. του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου (ΔΟΝΗ)

– Ο κ. Κώστας Τσιλιλής, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝΟΑΚΕ)

Οι συνομιλητές, ευχαρίστησαν τον υπουργό κ. Κουκουλόπουλο για την παρουσία του στη συζήτηση αλλά κυρίως για το προσωπικό του ενδιαφέρον να συνδράμει στην ολοκλήρωση της νομοθέτησης του οινοτουρισμού.

Επιπλέον, κατέθεσαν τις ευχαριστίες τους, στο Υπουργείο Τουρισμού και κυρίως στην υπουργό κα. Όλγα Κεφαλογιάννη για την ουσιαστική και αποφασιστική συμβολή της στην προώθηση του θέματος για τη νομοθέτηση του οινοτουρισμού, με τις σύμφωνες θέσεις και τους στόχους του κλάδου.

Στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέληξαν στη σύνταξη μίας επίσημης κοινής πρότασης των προδιαγραφών και του ορισμού «επισκέψιμο οινοποιείο», πρόταση η οποία συνυπογράφηκε και κατατέθηκε, προκειμένου να οδηγήσει στην ολοκληρωμένη μορφή της νομοθέτησης του οινοτουρισμού.

Περισσότερα Νέα