ΝΕΑ

Μέλη του Wines of Crete στην εκδήλωση «Επιλήνια 2023» στο Βαθύπετρο

Μέλη του Wines of Crete στην εκδήλωση «Επιλήνια 2023» στο Βαθύπετρο

Για πρώτη φορά διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Βαθυπέτρου τα «Επιλήνια 2023», με την συμβολή του Wines of Crete.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:
“Η διοργάνωση, που φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός, έρχεται να συνδέσει την ιστορικότητα του τόπου αυτού με την οινοποιΐα, υπό το φώς της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Η εκδήλωση αυτή θα λάβει χώρα στον παραδοσιακό οικισμό Βαθυπέτρου, οικισμό με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, μόλις 4 χλμ νότια των Άνω Αρχανών, την Πέμπτη 31 Αυγούστου και ώρα 19.30.

Επιλήνιος κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν ο ύμνος , που συνόδευε τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν έντεκα τοπικά οινοποιεία, από τα οποία θα μπορούν οι επισκέπτες να γευθούν δωρεάν επιλεγμένες ετικέτες οίνων διαφόρων ποικιλιών.

Τιμώντας την αρχέγονη παράδοση του τόπου αυτού στην παραγωγή του κρασιού, στην εγκατάσταση εκεί του αρχαιότερου πατητηριού
και ’’Βιοτεχνικής ζώνης’’ στην Ευρώπη, έγκριτοι ομιλητές θα αναδείξουν την σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά του και ειδικότερα η κα Αθηνά Ν.
Κυριακάκη- Σφακάκη, ξεναγός-συγγραφέας, θα παρουσιάσει το θέμα «Ο οίνος στην Μινωική ζωή» και ο κος Στέλιος Μανωλιούδης, γεωλόγος το θέμα «Βαθύπετρο – Καταλαγάρι: 3 χιλιετίες πατητήρια».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Η κα Σίλια Καραγιάννη θα μας ταξιδέψει μέσα από τις ατμοσφαιρικές μελωδίες των τραγουδιών της.

Ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Βαθυπέτρου, που ιδρύθηκε το έτος 2002, έχει σκοπό την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής, αρχαιολογικής και ιστορικής ταυτότητας του οικισμού Βαθυπέτρου μέσα από εκδηλώσεις και διοργανώσεις χρονικής συνέχειας”.

Περισσότερα Νέα