ΝΕΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Αμπελουργός. Ο Κρητικός Αμπελώνας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Αμπελουργός. Ο Κρητικός Αμπελώνας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου»

Πάνω από 1.200 επισκέπτες προσήλθαν στην εκδήλωση «Αμπελουργός. Ο Κρητικός Αμπελώνας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου» που διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 και συμμετείχαν σε αυτήν 24 οινοποιεία μέλη του Wines of Crete.

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο μουσείο και με την βοήθεια των αρχαιολόγων εξερεύνησαν 23 εκθέματα στους «Δρόμους του κρασιού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου», ενώ στην έξοδό τους απόλαυσαν Κρητικό κρασί σε μία φθινοπωρινή ατμόσφαιρα πλαισιωμένη υπό τους ήχους σαξοφώνου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Ειρήνη Χουδετσανάκη ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει πάντα τις δράσεις εκείνες που προωθούν τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα και του πολιτισμού και συμμετέχει ενεργά. Στόχος μας είναι να δίνουμε στους επισκέπτες του νησιού μας, αλλά και τους ντόπιους κάτοικους την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα του τόπου μας μέσα από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως αυτή. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε μέρος τέτοιων δράσεων που αναδεικνύουν τους σημαντικούς τομείς της Κρήτης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης κ. Σταύρος Τζεδάκης ανέφερε: «Η συνεργασία της Περιφέρειας με το Δίκτυο Οινοποιών είναι μακροχρόνια και χαιρόμαστε που το Δίκτυο αποτελεί μια πολύ καλή πρακτική του Αγροδιατροφικού τομέα της Κρήτης. Βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του Κρητικού Αμπελώνα και στηρίζουμε κάθε δράση που προωθεί τα ποιοτικά προϊόντα του νησιού. Συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση».

Η Γενική Διευθύντρια του ΑΜΗ Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη δήλωσε: «Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης «Αμπελουργός» οφείλεται στην άψογη συνεργασία των συντελεστών της διοργάνωσης από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συνεργάτες αρχαιολόγους, αρχαιοφύλακες, όλο το προσωπικό του Μουσείου που δούλεψαν για να προσφέρουν μια μοναδική βιωματική γνωριμία για την παραγωγή και την κατανάλωση του κρασιού στην Κρήτη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τους οινοποιούς του νησιού, και βέβαια τους επισκέπτες- φίλους του Μουσείου για την αθρόα προσέλευση!»

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΟΝΗ κ. Νίκος Μηλιαράκης επεσήμανε: «Ο Σεπτέμβριος αν και μήνας τρύγου, μας επεφύλασσε μία σπουδαία συνεργασία όπου για πρώτη φορά συνδέσαμε στην πράξη την μακραίωνή μας ιστορία με την σύγχρονη πραγματικότητα του οινικού κλάδου. Είναι η έναρξη μιας σειράς δράσεων με θέμα τον πολιτισμό και τον κρητικό οίνο που θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ευχαριστούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο για το κάλεσμα και φυσικά την Περιφέρεια Κρήτης που είναι πάντα δίπλα στις δράσεις του Wines of Crete.»

Τέλος, η επιχειρησιακή διευθύντρια του Δ.Ο.Ν.Η. Δρ. Έλλη Γκίκα δήλωσε: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τιμητική για εμάς συνεργασία που στοχεύει στην ανάδειξη της μακράς ιστορίας του κρητικού οίνου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, τόσο μέσω της θεματικής περιήγησης σε εκθέματα που αφηγούνται τη διαδρομή του κρητικού οίνου από την προϊστορική εποχή, όσο και γνωρίζοντας την αμπελοοινική Κρήτη του 21ου αιώνα. Ο Αμπελουργός, το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, παραμένει ένα πρόσωπο σύμβολο της οινοποιίας ανά τους αιώνες. Ευχαριστούμε θερμά την ομάδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης για την συνεχή υποστήριξη».

Περισσότερα Νέα