ΝΕΑ

Το Wines of Crete στην τριήμερη εκδήλωση του Θεσμού: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη- τροφή- υγεία» από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου 2023.

Το Wines of Crete στην τριήμερη εκδήλωση του Θεσμού: «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη- τροφή- υγεία» από τις 14 έως τις 16 Ιουλίου 2023.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

14 – 15 – 16 Ιουλίου 2023, Μαργαρίτες Δήμου Μυλοποτάμου

Με την συμμετοχή 14 χωριών της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Μυλοποτάμου:

Αγγελιανά, Αγιά, Αλφά, Αρχαία Ελεύθερνα, Γαράζο, Δαμαβόλος, Ελεύθερνα, Μαργαρίτες, Μελιδόνι, Ορθές, Πάνορμο, Πέραμα, Πλευριανά, Χουμέρι

 

Ο θεσμός «ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Γη-Τροφή-Υγεία» διοργανώθηκε και υλοποιείται από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ (Παγκρήτιος φορέας) σε συνεργασία με τον Δήμο Μυλοποτάμου (Ρέθυμνο) και την συμμετοχή 14 χωριών της ευρύτερης περιοχής του Κάτω Μυλοποτάμου.

 

Ο θεσμός δομείται πάνω σε δύο άξονες:

α) Είναι Τοποκεντρικός: ”φωτίζει”, κινητοποιεί, αναδεικνύει την ευρύτερη περιοχή διοργάνωσης.

β) Είναι Παγκρήτιος και Διεθνής: προβάλλει, παρουσιάζει, διαπραγματεύεται θέματα και προβλήματα και αναδεικνύει και δημιουργεί συλλογικές πρωτοβουλίες παγκρήτιας και διεθνούς εμβέλειας.

 

Υλοποιείται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική περιοχή της κρητικής υπαίθρου συμπεριλαμβάνοντας επιμέρους περιφερειακές περιοχές και χωριά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους τοπικές παραδόσεις ως βασική συνιστώσα διαμόρφωσης του μοντέλου της κρητικής διατροφής και την ύπαιθρο ως τον θεματοφύλακά της.

 

Όραμα του να αποτελέσει παγκρήτιο και διεθνή κοινό τόπο συνάντησης, διαλόγου, δικτύωσης, δράσης και ανάδειξης για τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό και να συμβάλλει στην ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των τοπικών συστημάτων μέσω ετήσιων σταθερών πολιτιστικών και αναπτυξιακών δράσεων.

 

Μέσω του Θεσμού:

Με πυλώνα:

Την κατανόηση και επαναπροσέγγιση, την διαφύλαξη, προστασία, αξιοποίηση, στήριξη, ανάδειξη και προώθηση της κρητικής διατροφής, του πολιτισμού της, των προϊόντων της αλλά και ευρύτερα της κρητικής υπαίθρου,

Επιχειρείται:

  • Η ενεργοποίηση και δικτύωση των τοπικών συστημάτων -που περιλαμβάνουν τους τοπικούς φορείς, τους παραγωγούς, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις ανεξάρτητες ομάδες δράσης, τους μικροεπιχειρηματίες, τους τοπικούς καλλιτέχνες και τεχνίτες και την τοπική κοινωνία ευρύτερα.
  • Η σύνδεση του περιεχομένου και των στόχων του θεσμού με τις σύγχρονες βιώσιμες προσεγγίσεις για νέα πρότυπα ζωής, κατανάλωσης και για νέα – από το παρελθόν εμπνευσμένα και ορμώμενα – μοντέλα τοπικής ανάπτυξης και παραγωγής. Κυρίως όμως τη σύνδεση όλων αυτών με την Πολιτισμική Ταυτότητα του τόπου και μέσω αυτής, την ανάπτυξη ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων (σύνδεση πολιτισμού – τουρισμού) καθώς και μοντέλου διαβίωσης.

 

  • Η διασύνδεση επιμέρους τοπικών κοινοτήτων της κρητικής υπαίθρου, αλλά και αυτών με κοινότητες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, μέσω ανάπτυξης συνεργασιών και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

Η ενέργεια αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος ”Ανάδειξη – Στήριξη του Συστήματος: “Κρητική διατροφή”, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Ιουλίου | Χαρουπόμυλος – Πάνορμο

 

11:00-13:30 | Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ταυτότητα, Πολιτισμός, Ανάπτυξη.

 

Συντονίζει η Μαρία Λιονή, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

 

11.00-11.15 Ομιλία: Το κρασί ως θεμελιώδες πολιτιστικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας.

Εισηγήτρια: Emanuela Panke Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής ‘’ITER VITIS’’.

 

11.15-11.30 Ομιλία: Massimo Isole, Δήμαρχος της Faenza Ιταλίας και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κεραμική (προς επιβεβαίωση).

 

11.30-11.45 Ομιλία: Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ως μοχλός ανάπτυξης.

Εισηγήτρια: Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Διεθνών Σχέσεων του Υπ. Πολιτισμού.

 

11.45-12.00 Ομιλία: Οινικό ταξίδι στην αρχαια Μακεδονία μέσα από τις Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Εισηγήτρια: Στυλιάνα Γκαλινίκη Δρ. Αρχαιολόγος, προϊσταμένη τμήματος Συλλογών Λίθινων τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών.

 

12.00-12.15 Παρεμβάσεις εκπροσώπων μελων ITER VITIS από την Ελλάδα.

 

12.15-12.30 Παρουσίαση του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης.

Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών

 

12.30-12.45 Ομιλία: Οι οινικές διαδρομές ως πεδία δημιουργίας εμπειριών: κατανοώντας τη βιωματική αξία.

Εισηγήτρια: Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

 

12.45-13.00 Ομιλία: Η δυναμική του κρασιού για το τοπικό Marketing και τον πολιτισμό. Η περίπτωση του Chianti Classico

Εισηγήτρια: Silvia Casati, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Greve di Cianti, Τοσκάνη Ιταλία

 

13.00-13.15 Ομιλία: Ο σχεδιασμός του Πλοηγού ως εκπρόσωπος της Κρήτης στην Πολιτιστική Διαδρομή ‘’ITER VITIS’’, του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εισηγητής: Χάρης Ροδιτακης πρόεδρος Πλοηγού.

 

13.15-13.30 Ομιλία: ’’Αμπελος. Ανιχνεύοντας την παρουσία της στο ιστορικό παρελθόν της Κρήτης’’.

Εισηγήτρια: Κατερίνα Μονιάκη, Αρχαιολόγος-Αρχαιοβοτανολόγος.

 

13.30 Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης. Μετά κρητικού Τύρου και Οίνου Διάλογοι

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

 

 

Περισσότερα Νέα