ΝΕΑ

Κρητικοί Αμφορείς 2.000 Χρόνων Που Περιείχαν Κρητικό Κρασί, Βρέθηκαν Σε Κρύπτη Στην Πομπηία!

Πηγή: Candia News

Αρχαιολόγοι που εργάζονται στη ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας αποκάλυψαν μια κρύπτη που περιείχε καλά διατηρημένους αμφορείς κρασιού οι παρέμειναν ανέγγιχτοι για σχεδόν 2.000 χρόνια. Οι αμφορείς κρασιού αποτελούν μέρος μιας σειράς νέων ανακαλύψεων στο διάσημο νότιο ιταλικό χώρο της Πομπηίας. Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη που έγινε τα τελευταία 20 χρόνια. Η ανακάλυψή τους ήταν κάτι σαν «ευτυχές ατύχημα», σύμφωνα με τον διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου Πομπηίας, Massimo Osanna, επειδή βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης του χώρου.

Οι 15 αμφορείς που ανακαλύφθηκαν πίσω από το Schola Armaturarum – το περίφημο σπίτι των Μονομάχων – το οποίο εν μέρει κατέρρευσε το 2010, συνολικά θα περιείχαν ποικίλα προϊόντα, αλλά από προηγούμενες ανακαλύψεις και έχοντας το διακριτικό σχήμα, ένας καλός αριθμός είναι σίγουρα από την Κρήτη και θα περιελάμβανε γλυκό κρητικό κρασί, το οποίο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό από τους Ρωμαίους.

Τουλάχιστον ένας από τους αμφορείς έχει σαφείς επιγραφές σε κάτι που μοιάζει με ελληνικά, το οποίο θα παράσχει περαιτέρω ενδείξεις για το τι περιείχε, πόσο και από πού ήταν.

Ο Osanna εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα ευρήματα θα ελεγχθούν εργαστηριακά για να προσδιοριστεί τι περιείχαν και οι άλλοι αμφορείς, αν και οι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν περισσότερο κρασί, ελαιόλαδο ή την ρωμαϊκή «delicacy» garum μια σάλτσα ψαριού που έχει υποστεί ζύμωση.
Στη θέση αυτή ανακαλύφθηκαν τοιχογραφίες και βρίσκονται σε εξέλιξη ανασκαφές σε μια έκταση 1.000μ2 σε ένα άλλο τμήμα της πόλης. Παρά τις τεράστιες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές πριν από 250 χρόνια, περίπου το 40% του χώρου παραμένει κάτω από την ηφαιστειακή απόθεση εκείνης της μοιραίας ημέρας το 79 μ.Χ.

Περισσότερα Νέα