ΝΕΑ

Η Αμπελουργία και Οινοποιεία Της Κρήτης Σε Άμεσο Κίνδυνο

Επιστολές έστειλε το Wines of Crete – Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης στους Υπουργούς και Υφυπουργούς των Υπουργείων: Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης, στους Κρήτες Βουλευτές, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους του νησιού, γνωστοποιώντας τα αιτήματα του φορέα και τονίζοντας την σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς πλήττεται από την πανδημία από την αρχή που αυτή ξεκίνησε.

Στις επιστολές αναφέρεται η μεγάλη πτώση του τζίρου των κρητικών οινοποιείων για το 2020 σε σχέση με αυτόν του 2019, που έχει μειωθεί κατά 53%, την ίδια ώρα που η τάξη μείωσης σε πανελλαδικό επίπεδο ανέρχεται μόλις στο 25% (στοιχεία Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου), ενώ για κάποια οινοποιεία η μείωση φτάνει και το 75%. Σημαντική μείωση σημειώνεται για τις πωλήσεις εντός Κρήτης, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 66%. Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ εκτιμάται η μείωση σε επίπεδο 9 μηνών (Απρίλιο – Δεκέμβριο) ότι ξεπερνά το 75%. Ο πρώτος κλάδος που πλήττεται άμεσα από την κατάσταση των οινοποιείων είναι ο κλάδος των αμπελουργών.

Στις επιστολές αναφέρονται αναλυτικά αιτήματα για την στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας, της απόσταξης κρίσης του 2021, της κάλυψης λειτουργικών δαπανών των οινοποιείων, την στήριξη του Wines of Crete συνολικά.

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης τονίζει την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος της παραγωγής οίνου, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την μεγάλη κρίση που έχει έρθει και δεν είναι πια διαχειρίσιμη. Είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις καθώς υπάρχει κίνδυνος η προσπάθεια που γίνεται για τον Κρητικό Αμπελώνα όλα αυτά τα χρόνια, να χαθεί

“Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το σύνολο της παραγωγής οίνου στην Κρήτη, καλούμε σύσσωμη την Πολιτεία να προστατεύσει και αυτόν τον κλάδο της οικονομίας που αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του νησιού της Κρήτης”, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ακούστε ΕΔΩ το απόσπασμα από την εκπομπή του Νίκου Παπαδάκη στο politica.gr

Βρείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Περισσότερα Νέα