ΝΕΑ

Εντυπωσίασε Και Φέτος Η Έκθεση Κρητικού Κρασιού ΟιΝοτικά!

Με την επταετή πλέον εμπειρία διοργάνωσης εκθέσεων κρασιού, η ομάδα του Wines of Crete, διοργάνωσε και φέτος την έκθεση Κρητικού Κρασιού ΟιΝοτικά στο ΔΕΚΚ στις Γούρνες, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.

Τρεις μέρες γεμάτες κρητικό κρασί, σε νέο χώρο, οι Οινοποιοί της Κρήτης παρουσίασαν τις νέες και παλιές εσοδείες και μύησαν το οινόφιλο κοινό και επαγγελματίες στο Κρητικό κρασί. Οι τρεις χιλιάδες επισκέπτες απόλαυσαν Κρητικό κρασί και συνομίλησαν με τους οινοποιούς της Κρήτης. Χαρακτηριστικό της φετινής «έκδοσης» είναι το γεγονός ότι παρευρέθηκαν επισκέπτες εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στο κρασί καθώς και πολλοί επαγγελματίες.

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Γ.Π.Α, Μανόλη Ν. Σταυρακάκη, με θέμα “Ξεχασμένες Κρητικές Ποικιλίες & Προοπτικές Αξιοποίησης». Την ομιλία παρακολούθησαν άνθρωποι του αμπελιού και του κρασιού, καθώς και ερευνητές στο χώρο της αμπελουργίας.

Οι παράλληλες δραστηριότητες της Κυριακής 28/2, ξεκίνησαν με την παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκης Μηταρέα, «Με κρασί και Ελληνικά». Η παρουσίαση έγινε από το Νίκο Μηλιαράκη, πρόεδρο ΔΣ του Δ.Ο.Ν.Η., ενώ ο σεφ Πέτρος Κοσμαδάκης προλόγισε και μίλησε για το βιβλίο. Τα γαστρονομικά δρώμενα, που οργάνωσε η ηλεκτρονική εφημερίδα Cretan Food News, ξεκίνησαν με τη Νίκη Μηταρέα να μαγειρεύει κρητικά ζυμαρικά, τα γνωστά σκιουφικτά, με λαχανικά και κρασί από την ποικιλία Μοσχάτο Σπίνας! Την σκυτάλη πήρε ο Χρήστος Λάπας με τον σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη, μαγείρεψαν κακαβιά με ξινόχοντρο και πληγούρι.

Τη Δευτέρα 29/2 στην ομιλία της, η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, παρουσίασε τα ερευνητικά της αποτελέσματα για τον οινοτουρισμό στην Κρήτη και πώς επηρεάζει τα Οινοποιεία του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης. Αναπτύχθηκαν επίσης οι στρατηγικές των επιχειρηματιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις εν καιρώ κρίσης.

Στο σεμινάριο με θέμα «Στον δρόμο των Kρητικών ποικιλιών» οι Νίκος Μάνεσης, Νίκος Σωμαράκης και Δημήτρης Τσουπέης, μέσα από μια γευστική δοκιμή 6 κρασιών παρουσίασαν 6 ποικιλίες, μέσα από 2 οπτικές: Οργανοληπτική και Αμπελουργική. Οι ποικιλίες που παρουσιάστηκαν ήταν Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας, Κοτσιφάλι, Μανδηλάρι και Λιάτικο.

Παράλληλα με τα ΟιΝοτικά, καλεσμένος του Wines of Crete ήταν ο έγκριτος και παγκοσμίου φήμης δημοσιογράφος Andrew Jefford, από το εξειδικευμένο περιοδικό οίνου Decanter. Μαζί με τον οινοδημοσιογράφο Νίκο Μάνεση και τη συνοδεία του οινολόγου Μ. Σταφυλάκη και των γεωπόνων, Ν. Σωμαράκη και Δ. Τσουπέη, σε δύο μέρες επισκέφτηκαν αμπελοτόπια της Κρήτης και περιηγήθηκαν στο κρητικό τοπίο της ενδοχώρας. Πραγματοποιήθηκαν οριζόντιες θεματικές γευσιγνωσίες, όπου δοκιμάστηκαν ετικέτες από όλους τους οινοποιούς του Wines of Crete. Οι κύριοι Jefford και Μάνεσης γνώρισαν το νησί μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα των κρητικών κρασιών. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κος Μάνεσης, ένα κρασί, είναι η γεωγραφία του τόπου.

Τα ΟιΝοτικά ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Ηράκλειο και φέτος πρώτη φορά στα Χανιά. Επόμενοι οινικοί σταθμοί για το Wines of Crete, το Οινόραμα στην Αθήνα 5 με 7 Μαρτίου και η έκθεση Prowein στο Dusseldorf της Γερμανίας 13 με 15 Μαρτίου.

Περισσότερα Νέα