ΝΕΑ

Δυο Μήνες Με Κρητικό Κρασί, Συνέργειες Και Ανάδειξη Του Οινικού Προορισμού «Κρήτη».

Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος που πέρασαν ήταν δύο μήνες γεμάτες δράσεις για το Wines of Crete, αποτελέσματα συνεργειών και πολυετών συνεργασιών. Η Περιφέρεια Κρήτης για ακόμα μία φορά υποστήριξε μία σειρά από δράσεις που διοργανώθηκαν από τους Οινοποιούς αλλά και τις συμμετοχές τους σε Διεθνείς Εκθέσεις.

Το νέο έτος ξεκίνησε με την εδώ και 10 χρόνια καθιερωμένη έκθεση Κρητικού κρασιού που διοργανώνουν οι Οινοποιοί της Κρήτης (Wines of Crete) σε Ηράκλειο και Χανιά, τα ΟιΝοτικά (Οίνος, Νότος και Ενωτικά). Στις 10,11 και 12 Φεβρουαρίου, τα ΟιΝοτικά στο Ηράκλειο φιλοξένησαν 30 οινοποιεία και η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τα 3.000 άτομα. Οι παρευρισκόμενοι, δοκίμασαν τη νέα εσοδεία των κρητικών οινοποιείων, παρακολούθησαν τα γαστρονομικά δρώμενα της έκθεσης και συμμετείχαν σε μίνι σεμινάρια, γνωρίζοντας τους οινοποιούς της Κρήτης. Το τριήμερο έκλεισε με ένα πρωτότυπο σεμινάριο με θέμα τον οινοτουρισμό και τις προοπτικές που έχει στην Κρήτη αυτή η ιδιαίτερη μορφή τουρισμού, που έδωσε τροφή για σκέψη στους επαγγελματίες που το παρακολούθησαν.

Ακολούθησε η διοργάνωση των ΟιΝοτικών στα Χανιά, στις 24 – 25 Φεβρουαρίου, με πάνω από 2.000 οινόφιλους και επαγγελματίες να επισκέπτονται την έκθεση, να γεύονται νόστιμα εδέσματα από σχολές μαγειρικής των Χανίων και να συμμετέχουν σε μίνι σεμινάρια γνωριμίας με τους οινοποιούς. Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν 3 σεμινάρια που αφορούσαν το κρασί στο εστιατόριο, την λευκή ποικιλία Βιδιανό και την ερυθρή Ρωμέικο και τις δυνατότητες εξέλιξής τους στο χρόνο και τις διαφορετικές οινοποιήσεις.

Επόμενη στάση στην Αθήνα στις 10,11 και 12 Μαρτίου, στο Οινόραμα, τη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση του Ελληνικού κρασιού, στο Ζάππειο Μέγαρο. 20 κρητικά οινοποιεία με την υποστήριξη και εδώ της Περιφέρειας Κρήτης σε μια «κρητική αίθουσα» έδωσαν το στίγμα της κρητικής οινοποιίας και επικοινώνησαν τόσο με οινόφιλους αλλά και με επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ραντεβού έχει διεθνή εμβέλεια με επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Τελευταία στάση των εκθέσεων, η Διεθνής Έκθεση ProWein στις 18, 19 και 20 Μαρτίου, στο Düsseldorf της Γερμανίας, με την συμμετοχή σε ένα island περίπτερο 90 τμ 12 κρητικών οινοποιείων και ενός ενιαίου μπαρ στο οποίο μπορούσαν οι επισκέπτες της έκθεσης να δοκιμάσουν κρασιά και από τα 33 οινοποιεία μέλη του Δικτύου. Και σε αυτήν την περίπτωση συνεχίστηκε η συνεργασία με την Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και με το Επιμελητήριο Ηρακλείου που υποστήριξε τα μέλη του που συμμετείχαν. Για πρώτη φορά μάλιστα την υποστήριξή του έδειξε και το Wine hotel “La Grotta” στο Ρέθυμνο. Όπου και να συμμετέχει το Wines of Crete, παίρνει μαζί του την Κρήτη και γι’ αυτό στο κοινό wine bar, ο επισκέπτης δοκίμαζε παράλληλα κρητικό τυρί από τα μέλη του Δικτύου Κρητικού Τυριού αλλά και κρητικά αλλαντικά από την εταιρεία Κασσάκη. Επαγγελματίες από τουλάχιστον δέκα χώρες επισκέφτηκαν τους οινοποιούς της Κρήτης. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το infographic που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς της έκθεσης, βοηθώντας τους επισκέπτες να έχουν μία πρώτη ενημέρωση για τις τοπικές ποικιλίες, τις οινοπαραγωγικές ζώνες και την μορφολογία του νησιού, χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του κρητικού κρασιού.

Σε όλες τις δράσεις μοιράστηκαν πάνω από 4.000 χάρτες σε αγγλικά και γερμανικά με πληροφορίες για την Κρήτη, το κρητικό κρασί, την Κρητική Διατροφή αλλά και τα πιστοποιημένα με το σήμα «κρητική κουζίνα» της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Τελευταία «καταγραφή» για το εξαιρετικά δυναμικό δίμηνο αυτό, το δεκασέλιδο αφιέρωμα του περιοδικού της ιαπωνικής αεροπορικής εταιρείας, JAL (τεύχος Μαρτίου), που υμνεί τις ομορφιές, την αυθεντικότητα και την οινογαστρονομία της Κρήτης, ένα αποτέλεσμα της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Wines of Crete και της Enterprise Greece.

Το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συνεχίζει ομαδικά την απρόσκοπτη και ουσιαστική προσπάθεια ανάδειξης τους κρητικού κρασιού αλλά και όσων το περιβάλλουν, επιλέγοντας πάντοτε στρατηγικές κινήσεις και αποδοτικές συνεργασίες οι οποίες στο τέλος της μέρας καθιστούν ενιαία το κρητικό κρασί κεντρικό άξονα ανάπτυξης αλλά και σημαντικό στήριγμα της τοπικής οικονομίας. Επόμενη δράση του Wines of Crete, η συμμετοχή στην Πανευρωπαϊκή διοργάνωση των «Ανοικτών Πορτών στα Οινοποιεία», στις 26 και 27 Μαΐου όπου όλα τα οινοποιεία του νησιού περιμένουν πλέον τους επισκέπτες στο χώρο τους, στους χώρους παραγωγής αλλά και τους αμπελώνες.

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας στο www.winesofcrete.gr και στα social media για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις δράσεις μας! Καλή Ανάσταση !

Περισσότερα Νέα