ΝΕΑ

Διοργάνωση Γευσιγνωσίας Κρητικού Κρασιού Στον Ρώσο Κοσμοναύτη Anton Shkaplerov.

Στην Κρήτη βρίσκεται αυτές τις μέρες ο Ρώσος κοσμοναύτης Anton Shkaplerov, ο οποίος επέστρεψε από το διάστημα πριν από 1 μήνα και επέλεξε να κάνει την αποθεραπεία του στο νησί της Κρήτης.

Όντας οινόφιλος και έπειτα από δική του επιθυμία θέλησε να δοκιμάσει τα κρητικά κρασιά. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τον Δήμο Χερσονήσου στο Wines of Crete (Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης) να διοργανώσει γευσιγνωσία με κρασιά από κρητικές ποικιλίες, με ετικέτες των οινοποιείων, μέλη του Δικτύου στο ξενοδοχείο “Royal Mare” Χερσονήσου.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει κρασιά από την Σητεία μέχρι και τα Χανιά. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκαναν οι τοπικές ποικιλίες της Κρήτης με τις ναι μεν «δύσκολες» ως προς την προφορά ονομασίες, αλλά πολύ ιδιαίτερες στην γεύση. Έχοντας και ο ίδιος αρκετές γνώσεις πάνω στο κρασί, οι παρατηρήσεις του ήταν στοχευμένες και η επαφή του με το κρητικό κρασί ήταν μια εμπειρία, η οποία φάνηκε να του αρέσει πολύ.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Κατάγομαι από την Κριμαία, όπου γνωρίζουν από καλό κρασί εδώ και αιώνες. Μάλιστα δεν αποκλείεται οι ρίζες των ελληνικών και των κριμαϊκών κρασιών να είναι κοινές ή και να έχουν διασταυρωθεί οι ποικιλίες μας, αφού και οι αρχαίοι Έλληνες, που αποίκησαν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας καλλιεργούσαν αμπέλια, έφτιαχναν κρασί και γλεντούσαν μ’ αυτό στις γιορτές τους, όπως κάνουμε όλοι μας σήμερα. Δυστυχώς τα σύγχρονα ελληνικά κρασιά είναι πρακτικά άγνωστα στη σύγχρονη Ρωσία. Γίνονται βέβαια κάποια βήματα τα τελευταία χρόνια, κάποια κιόλας με τη βοήθεια του φίλου μου δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, που ανοίγει στη Μόσχα τους δρόμους για μερικές πολύ γνωστές διεθνώς ελληνικές εταιρείες οινοποιίας. Πάντως τώρα, μετά από την εξαιρετικού επαγγελματισμού παρουσίαση των Wines of Crete, θα έχω πολύ περισσότερα επιχειρήματα για να εξηγώ σε φίλους και γνωστούς ότι όχι μόνο οι Έλληνες ξέρουν και από κρασί, όχι μόνο ότι πρέπει να έρθουν στην Κρήτη, αλλά και να επιδιώξουν να δοκιμάσουν τις υπέροχες αυτόχθονες ποικιλίες του νησιού, αλλά και τα παντρέματά τους με διεθνείς, που καλλιεργούνται στις υπέροχες κλιματικές συνθήκες της ευλογημένης περιοχής σας. Εύχομαι ιδανικό καιρό για τα κρασιά σας, καλές εμπνεύσεις στους οινοποιούς σας και καλά ταξίδια στα γεμάτα μπουκάλια σας, ώστε οι Έλληνες να θυμηθούν μερικά από τα ταλέντα των προγόνων τους, που φάνηκε ότι κινδύνευσαν να ξεχάσουν τα τελευταία χρόνια».

Τον Anton Shkaplerov, συνοδεύει η οικογένεια του, οι δύο του γιατροί, ο φυσιοθεραπευτής του και ο Θανάσης Αυγερινός, ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα, οι οποίοι ήταν παρόντες στην γευσιγνωσία και θα βρίσκονται στο νησί μέχρι τις 5 Αυγούστου. Το Δήμο Χερσονήσου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Απασχόλησης κος Μουντράκης και ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου σε θέματα τουρισμού Μηνάς Λιαπάκης. Ο Δήμος Χερσονήσου έχει αναλάβει την φιλοξενία και την ξενάγησή του στο νησί, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις που βασίζονται στην κρητική παράδοση και φιλοξενία.

Περισσότερα Νέα