ΝΕΑ

Δελτίο Τρύγου Στην Κρήτη

Το 2016 αποτελεί για την Κρήτη μια εξαιρετική χρονιά, ίσως μια από τις καλύτερες της τελευταίας 20ετίας.

Ο χειμώνας ήταν ήπιος, με λίγες βροχές. Η βλάστηση ξεκίνησε πολύ νωρίς, περίπου 15 μέρες νωρίτερα από μια συνηθισμένη χρονιά. Την άνοιξη επικράτησαν σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και υψηλής έντασης ηλιοφάνεια με ελάχιστες βροχές και αυτό οδήγησε σε περαιτέρω πρωίμιση της παραγωγής και μάλιστα από υγιεινή άποψη ήταν εξαιρετικά.

Τους κρίσιμούς μήνες για την ωρίμανση των σταφυλιών δηλαδή Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι βόρειοι κυρίως άνεμοι που επικράτησαν στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις άριστες θερμοκρασίες (19 οC μ.ο. νυχτερινές-32 οC μ.ο. ημερήσιες) για την φυσιολογική εξέλιξη των σακχάρων και των πρόδρομων αρωματικών ενώσεων, έδωσαν εξαιρετική πρώτη ύλη. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην φετινή έντονη ανομβρία που έχει καταγραφεί για την Κρήτη, οι γηγενείς ποικιλίες του νησιού μας έδειξαν μια μοναδική ανθεκτικότητα στην πρωτοφανή για τα χρονικά ξηρασία χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών.

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την μειωμένη ποσοτικά παραγωγή αλλά εξαιρετική ποιοτικά, έδωσαν λευκά κρασιά με αρωματική ένταση και καλή δομή ενώ ερυθρά με υψηλό φαινολικό δυναμικό και πυκνά αρώματα. Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας.

Περισσότερα Νέα