ΝΕΑ

Αμερικάνικο Περιοδικό Υψηλού Κύρους Στρέφει Το Ενδιαφέρον Του Στην Οινοτουριστική Κρήτη.

Την Κρήτη επισκέφθηκε η Executive Editor, Susan Kostrzewa, του Αμερικανικού περιοδικού «Wine Enthusiast», δημοσιογράφος οίνου και κριτικός για την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία επί πέντε συναπτά έτη, παρακολουθεί τις εκδηλώσεις οινογευσίας που διοργανώνονται στη Νέα Υόρκη από το Wines of Crete. Το περιοδικό «Wine Enthusiast», είναι ένα από τα κορυφαία οινικά περιοδικά, με παγκόσμια εμβέλεια και εκδίδεται σε 940.000 αντίτυπα, ενώ έχει 820.000 μηνιαίους συνδρομητές στην ηλεκτρονική του μορφή. Μάλιστα, η Κρήτη βρέθηκε υποψήφια μαζί με άλλες τέσσερις περιοχές του για το βραβείο της ποιο ενδιαφέρουσας οινοπαραγωγικής ζώνης του κόσμου για το 2016, στις ετήσιες οινικές βραβεύσεις που διοργανώνει το εν λόγω περιοδικό.

Την επίσκεψη της δημοσιογράφου στο νησί, συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης με την σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, τη συνεργασία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, των μελών της και των πιστοποιημένων εστιατορίων με το σήμα «κρητική κουζίνα». Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για την παρουσίαση της Κρήτης σαν έναν ποιοτικό προορισμό γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος προβάλλοντας ιδιαίτερα την ενδοχώρα.

Σε Χανιά, Δαφνές, Πεζά και Σητεία διοργανώθηκαν ομαδικές γευσιγνωσίες κρασιού, προβάλλοντας κάθε φορά τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, τα οινοποιητικά αποτελέσματα των οινοποιών της αλλά και τη σημασία των γηγενών ποικιλιών του νησιού που δίνουν τελικά το ισχυρό στοιχείο ταυτότητας στα κρασιά του.

Παράλληλα με τις κεντρικές γευσιγνωσίες κρασιού, η περιήγηση περιέλαβε επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού και του Βαθύπετρου, αλλά και σε σηματοδοτημένα μονοπάτια με αρχαία πατητήρια στην περιοχή του Πρινιά Ηρακλείου με οδηγό τον ιστορικό – γεωλόγο Στέλιο Μανιωλιούδη, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο και την απαραίτητη βαρύτητα στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης σε συνδυασμό με το οινικό προϊόν. Σημειώνεται δε όπως η γευσιγνωσία της περιοχής των Πεζών, έγινε στο προαύλιο μιας βυζαντινής εκκλησίας, εν μέσω λαξευτών πατητηριών που χρονολογούνται από τη Μινωική εποχή, στην περιοχή των Κουνάβων Ηρακλείου και με την ιδιαίτερη βοήθεια του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η κρητική γαστρονομία και τα κρητικά προϊόντα δεν μπορούσαν να είναι απόντα σε έναν τέτοιο περίπλου. Σε όλα τα εστιατόρια που φιλοξενήθηκε συνδυάστηκαν αυθεντικές τοπικές γεύσεις με επώνυμο κρητικό κρασί. Διοργανώθηκε δε και μάθημα μαγειρικής από την κα Κατερίνα Ξεκάλου (Εστιατόριο Αυλή) όπου ετοίμασαν χαρακτηριστικά πιάτα της κρητικής κουζίνας (ντάκο, χοχλιούς με μελιτζάνες και ξινόχοντρο, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και κολοκυθοανθούς, χταπόδι με πράσινες ελιές, κ.α). Την ίδια μέρα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει γευσιγνωσία ελαιολάδου καθώς και να επισκεφθεί μουσείο ελαιολάδου στα Καψαλιανά Ρεθύμνου με την σημαντική συνδρομή του Σεφ Βασίλη Λεωνίδου. Τέλος, επισκέφθηκε την παλαιά πόλη του Ρεθύμνου με ιδιαίτερους σταθμούς την παραδοσιακή οργανοποιία και το εργαστήρι παρασκευής φύλλου κανταϊφιού.

Στο πλαίσιο των οινογευσιών, διοργανώθηκαν επιπρόσθετα δύο παράλληλες θεματικές γευσιγνωσίες. Η πρώτη είχε σκοπό την ανάδειξη του κρητικού τυριού σε συνδυασμό με παντρέματα κρητικού κρασιού. Χρησιμοποιήθηκαν επιλεγμένα τυριά που φέρουν το σήμα «κρήτη» της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και με τη βοήθεια του τυροκόμου Παπαδάκη Γιώργη (Σταματογιώργης) αλλά και στελέχους της Αγροδιατροφικής, έγινε αναφορά στην παραγωγή του τυριού, στα παραδοσιακά είδη τυριού αλλά και την σύγχρονη τυροκομία του νησιού, την κρητική διατροφή και το σήμα «κρήτη». Δοκιμάστηκαν 15 διαφορετικά είδη τυριών που συνδυάστηκαν με κρασιά από κρητικά οινοποιεία-μέλη του Δικτύου Οινοποιών. Η δεύτερη έδωσε βάρος στα καπνιστά της Κρήτης, όπου παρευρέθηκε ο παραδοσιακός αλλαντοποιός Μανώλης Κασσάκης. Τα καπνιστά συνδυάστηκαν κι εδώ με κρητικά κρασιά ενώ έγινε και μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για την ιστορία τους και την θέση τους στο κρητικό τραπέζι.

Η δημοσιογράφος συναντήθηκε επίσης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, όπου τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική φιλοξενία. Τόνισε δε πως με το πρόγραμμα που διοργανώθηκε ανακάλυψε μια αυθεντική και νόστιμη Κρήτη, την ομορφιά του Κρητικού τοπίου ενώ στο τέλος της συζήτησης πρότεινε τη δημιουργία Μουσείου Οίνου στην ενδοχώρα της Κρήτης.

Στην διάρκεια της επίσκεψής της βρέθηκε στην Κρήτη και ο οινολόγος με πολυετή πείρα στον κρητικό αμπελώνα Γιάννης Βογιατζής, Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΟ και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας BOUTARI όπου δήλωσε σχετικά: «Η Κρήτη αναγνωρίζεται έως μία από τις σημαντικότερες αμπελοοινικές περιοχές της Ελλάδας, μέσα από την σύγχρονη οινοποιητική της δραστηριότητα και το υψηλό επίπεδο των κρασιών και των οινοποιών της. Η Susan Kostrzewa, μάλιστα γρήγορα αντιλήφθηκε το γεγονός, καθώς συνέβαλε στην ανακήρυξη της υποψηφιότητας της οινικής Κρήτης στα Wine Enthusiast Wine Awards. Το πρόγραμμα που διοργανώθηκε ήταν υψηλού επιπέδου αναδεικνύοντας την Κρητική φιλοξενία καθώς και την Κρητική γαστρονομία. Τέτοιες ενέργειες προωθούν το Ελληνικό κρασί και τον οινοτουρισμό».

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της, η Susan Kostrzewa δήλωσε: «Βρήκα υπέροχη την εμπειρία που είχα στην Κρήτη και όλες τις εκδοχές της κουλτούρας που συνδέονται με το κρασί, όπως οι επισκέψεις σε εστιατόρια, οι γευστικοί συνδυασμοί κρασιού – φαγητού αλλά και οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Με βοήθησε πολύ να καταλάβω την ιστορία του τόπου και πως αυτή συνδέεται άμεσα με το κρασί. Δοκίμασα όλες τις ποικιλίες της Κρήτης και βρίσκω ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Βιδιανό και στις οινοποιητικές εκδοχές μεγάλου αριθμού οινοποιών. Το Θραψαθήρι ήταν μία ευχάριστη ανακάλυψη για εμένα, που ναι μεν μπορεί να είναι μικρής παραγωγής, αλλά είναι γευστικότατο. Απόλαυσα επίσης ενδιαφέροντα κρασιά από την ποικιλία Λιάτικο, με δυνατότητες παλαίωσης. Μου άρεσαν πολύ και τα χαρμάνια από Κοτσιφάλι – Μανδηλάρι τα οποία ταιριάζουν στην Αμερικάνικη αγορά. Με εντυπωσίασε η κρητική κουζίνα με τα φυσικά και γευστικά υλικά αλλά και τα βότανα που χρησιμοποιούν οι Κρητικοί στην κουζίνα τους. Οι συνδυασμοί φαγητού είναι αρμονικοί με τους οίνους του νησιού αλλά και με τα τυριά και τα καπνιστά που δοκιμάσαμε όλες αυτές τις ημέρες.» Η δημοσιογράφος έκλεισε λέγοντας «Οι οινοπαραγωγοί της Κρήτης πρέπει να δώσουν έμφαση στο να αναδεικνύουν διαρκώς τις καλύτερες πτυχές των τοπικών ποικιλιών, καθώς αυτό αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα της Κρήτης».

Κλείνοντας την πενταήμερη αυτή οινογαστρονομική εμπειρία, ο Πρόεδρος του Wines of Crete, Νίκος Μηλιαράκης, επισήμανε πως “η συγκεκριμένη επίσκεψη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εγχειρήματα του Wines of Crete το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζει τη θέληση για διεθνοποίηση του κρητικού κρασιού και παρ’ όλο που το εν λόγω Έντυπο έχει έδρα τις ΗΠΑ, που αποτελούν κύρια χώρα στόχο για το κρητικό κρασί, έχει διεθνές ακροατήριο και αυτό πολλαπλασιάζει την απήχηση της ενέργειας. Το σύνολο των Οινοποιών που αποτελούν το Wines of Crete κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, δρουν συλλογικά με στόχο να αναδείξουν την Κρήτη ως έναν ποιοτικό οινογαστρονομικό προορισμό και να αναγάγουν το Κρητικό κρασί σε διεθνές brand. Η προσπάθεια όλων μας συνεχίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και αισθανόμαστε ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκουμε την απόλυτη συμπαράσταση από την Περιφέρεια Κρήτης και όλους τους τοπικούς φορείς σε αυτήν μας την προσέγγιση».

Περισσότερα Νέα