Π.Γ.Ε. Κρήτη

Π.Γ.Ε. Κρήτη

Τη ζώνη του Π.Γ.Ε. Κρήτη, που θεσπίστηκε το 1989 συγκροτούν οι 4 περιφερειακές ενότητες του νησιού: Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και νοτιότερο ελληνικό νησί. Ο αμπελώνας της, σε καλή γειτονία με τα ελαιόδεντρα, αναπτύσσεται από το ανατολικότερο έως το δυτικότερο άκρο της, αλλά, σχεδόν πάντα στη βόρεια πλευρά. Έτσι, προφυλάσσεται από τους θερμούς ανέμους του Λιβυκού πελάγους και παραλλήλως, δέχεται την ευεργετική αύρα του Αιγαίου και του Κρητικού πελάγους.

Η Κρήτη φιλοξενεί τον πιο ιστορικό αμπελώνα της Ευρώπης, αν όχι όλου του κόσμου. Η παρουσία του και η ενεργός συμμετοχή του στην παραγωγική και κοινωνική ζωή του νησιού είναι συνεχής και τεκμηριωμένη, με αρχαιολογικές-ιστορικές έρευνες, από τα πρώιμα μινωικά χρόνια έως σήμερα.

Ο Π.Γ.Ε. Κρήτη είναι, μετά τον Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος, ο 2ος πιο αναπτυγμένος οίνος Π.Γ.Ε. σε επίπεδο περιφέρειας. Υπάρχει ευρεία γκάμα των οίνων του Π.Γ.Ε. Κρήτη, είτε μόνες, είτε σε χαρμάνια με ξένες ποικιλίες. Οίνους Π.Γ.Ε. Κρήτη παράγουν 41 οινοποιεία εντός ζώνης και με τις απαραίτητες συνεργασίες άλλα 4 οινοποιεία εκτός αυτής.

ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΣΙΩΝ

Λευκός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος.
Ροζέ ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος.
Ερυθρός ξηρός, ημίξηρος, ημίγλυκος.

Οι ποικιλίες σταφυλιών θα βρούμε σε έναν οίνο Π.Γ.Ε. Κρήτη

ΛΕΥΚΕΣ

Αθήρι, Ασύρτικο, Βηλάνα, Βιδιανό, Δαφνί, Θραψαθήρι, Μαλβάζια di Candia Aromatica, Μοσχάτο Σπίνας, Πλυτό, Viogner, Sylvaner, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ugni Blanc και Macabeu.

ΕΡΥΘΡΕΣ

Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μανδηλάρι, Ρωμέικο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvedre, Syrah, Carignan, Κοτσιφολιάτικο, Ladikino και Grenache Rouge.

Τι είναι η Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ);

Οι οίνοι ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), ως κατηγορία κρασιών δηλώνουν τη γεωγραφική καταγωγή τους, σε επίπεδο περιφέρειας, περιφερειακής ενότητας (δηλαδή των πρώην νομών της Ελλάδας, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις) ή μικρότερης περιοχής (όπως επαρχία και χωριό).

Στους οίνους ΠΓΕ ανήκουν τα κρασιά των παλαιότερων και ακόμα σε ισχύ, κατηγοριών Τοπικοί Οίνοι και Οίνοι με Ονομασία κατά Παράδοση, που έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αναγράφονται στις ετικέτες. Σύμφωνα με την κοινοτική και την εθνική νομοθεσία ανταποκρίνονται σε ορισμένους όρους παραγωγής, οι οποίοι αφορούν τις ποικιλίες αμπέλου από τις οποίες παράγονται, τις μεθόδους οινοποίησης των σταφυλιών, τον ελάχιστο αλκοολικό τίτλο και τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες των κρασιών. Ειδικά οι οίνοι με Ονομασία Κατά Παράδοση παράγονται σύμφωνα με παραδοσιακές μεθόδους μιας συγκεκριμένης περιοχής ή χώρας. Είναι κρασιά, των οποίων το όνομα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και παραδοσιακά για το χαρακτηρισμό προϊόντων που παράγονται σε μία και μόνο χώρα ή περιοχές της χώρας.