Vidiano | ALEXAKIS WINERY


Vidiano

Εντυπωσιακός μονοποικιλιακός οίνος της κρητικής λευκής ποικιλίας Βιδιανό.
Με λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα. Στο μπουκέτο του μπλέκονται τα χαρακτηριστικά αρώματα τροπικών φρούτων, καθώς και αχλάδι με νότες εσπεριδοειδών. Στο στόμα επικρατεί η βελούδινη, λιπαρή επίγευση που υποστηρίζεται από τον όγκο και τη διάρκεια της υψηλής οξύτητας.
Χρώμα Κρασιού
Λευκό
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα
Ξηρός

Επιπλέον Πληροφορίες

Αμπελώνας - Μικροκλίμα
Το Βιδιανό βρίσκεται σε ύψος 550m και συναντάται σχεδόν παντού στο Νομό Ηρακλείου. Το έδαφος των αμπελώνων είναι κυρίως αμμοαργιλο-ασβεστώδες έως αμμοπηλώδες και συμβάλλει στην παραγωγή κρασιού με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Το μικροκλίμα στην περιοχή που καλλιεργείται η ποικιλία, θεωρείται ορεινό νησιωτικό κλίμα, –μέτρια επίπεδα βροχοπτώσεων, πολύ κρύος χειμώνας με πολύ ζεστό καλοκαίρι– που όμως γίνεται ηπιότερο από την παρουσία νυχτερινών βορειοδυτικών θαλάσσιων ανέμων, ευνοώντας την καλλιέργειά της. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 3.300 έως 3.800 πρέμνα ανά εκτάριο και η μέση παραγωγή δεν ξεπερνά τα 50hl ανά εκτάριο.
Ποικιλίες Κρασιού
Βιδιανό
Μέθοδος οινοποίησης
Μετά τον αυστηρό έλεγχο στο χώρο παραλαβής του οινοποιείου, τα σταφύλια ψύχονται σε κατάλληλους θαλάμους μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει στους 0°C (32°F) περίπου. Μετά τον εκραγισμό, οδηγούνται στο πιεστήριο με την προσθήκη ξηρού πάγου, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης για ένα 8ωρο. Ακολουθεί στατική απολάσπωση στο γλεύκος που δεν έχει υποστεί πίεση (πρόρογος) και εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες. Το γλεύκος ζυμώνει σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 15°C (59°F). Στη συνέχεια, μετά την αποζύμωση ο οίνος παρα-μένει με τις οινολάσπες σε αιώρηση για 10 εβδομάδες. Ακολουθεί σταθεροποίηση ώστε να είναι έτοιμος για εμφιάλωση.
Αρμονία Γεύσεων
Tαιριάζει εξαιρετικά με θαλασσινά πιάτα, όπως ψάρια, σολωμό με σπαράγγια, οστρακοειδή, ελαφριά τυριά

Κορυφή