Artis | ALEXAKIS WINERY


Artis

Xαρμάνι των γηγενών λευκών ποικιλιών Bιδιανό και Mοσχάτο.
Φρέσκο, υψηλόβαθμο και πολύπλοκο χαρμάνι με αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιού, τριαντάφυλλου και τροπικών φρούτων. Mε λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, φρέσκο, εξαιρετική οξύτητα και όμορφο, στρογγυλό τελείωμα. Ένα υπέροχο, καλοκαιρινό κρασί.
Χρώμα Κρασιού
Λευκό
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα
Ξηρός

Επιπλέον Πληροφορίες

Αμπελώνας - Μικροκλίμα
Το Bιδιανό και το Mοσχάτο βρίσκονται σε ύψος 400-500m, στη βορειοδυτική αμπελουργική περιοχή του Nομού Ηρακλείου. Η σύσταση του εδάφους είναι αμμοαργιλοπηλώδης με έντονες κλίσεις και συμβάλλει στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετικό σώμα και πλούσιο άρωμα. Το μικροκλίμα θεωρείται τυπικό νησιωτικό κλίμα –κρύοι χειμώνες με ζεστά καλοκαίρια και μέτρια επίπεδα βροχοπτώσεων–, που όμως γίνεται ηπιότερο από την παρουσία βορειοδυτικών θαλάσσιων ανέμων, ευνοώντας την καλλιέργεια λευκών αρωματικών ποικιλιών. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 2.800 έως 3.800 πρέμνα ανά εκτάριο και η μέση παραγωγή δεν ξεπερνά τα 60hl ανά εκτάριο.
Περίοδος Τρύγου
Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά τις πρωινές ώρες, από τις 6:00 έως τις 12:00, για την αποφυγή των υψηλών θερμοκρασιών. Η συλλογή από τον αγρό γίνεται σε κλούβες των 18 κιλών που συγκεντρώνονται σε φορτηγά ψυγεία με σκοπό την προφύλαξη και τη συντήρηση των σταφυλιών μέχρι την παράδοσή τους στο οινοποιείο.
Τύπος Καλιέργειας
Συμβατική
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα
Ήσυχος
Μέθοδος οινοποίησης
Μετά τον αυστηρό έλεγχο στο χώρο παραλαβής του οινοποιείου, τα σταφύλια ψύχονται σε κατάλληλους θαλάμους μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει στους 0°C (32°F) περίπου. Μετά τον εκραγισμό, οδηγούνται στο πιεστήριο με την προσθήκη ξηρού πάγου, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης για ένα 6ωρο. Ακολουθεί στατική απολάσπωση στα γλεύκη που δεν έχουν υποστεί πίεση (πρόρογος) και εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες, κατάλληλες για την ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα των ποικιλιών. Τα γλεύκη ζυμώνουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 15°C (59°F). Mετά την αποζύμωση, γίνεται το χαρμάνι και ακολουθούν σταθεροποίηση και εμφιάλωση.
Αρμονία Γεύσεων
Πληθωρικό και απολαυστικό με σαλάτες και θαλασσινά

Κορυφή