Artis | ALEXAKIS WINERY


Artis

Μονοποικιλιακός από τη γηγενή ερυθρή ποικιλία Κοτσιφάλι.
Με ελαφριά γεύση, όγκο, στρογγυλό χαρακτήρα, μέτρια οξύτητα, ήπια τανικότητα και μακριά επίγευση.
Χρώμα Κρασιού
Κόκκινο
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα
Ξηρός
Περιεχόμενο Φιάλης
750 ml

Επιπλέον Πληροφορίες

Αμπελώνας - Μικροκλίμα
Το Κοτσιφάλι προέρχεται από επιλεγμένους αμπελώνες του Νομού Ηρακλείου που καλλιεργούνται σε ύψος πάνω από 300m. Τα διαφορετικά μικροκλίματα που συναντάμε, λόγω του ανάγλυφου και της διαφορετικότητας στη σύσταση του εδάφους, είναι ιδανικά για την παραγωγή ενός κρασιού με εξαιρετική φινέτσα και ταυτόχρονα έντονη έκφραση των χαρακτηριστικών αρωμάτων της ποικιλίας. Η σύσταση του εδάφους είναι αμμοαργιλοασβεστώδης έως πηλώδης με έντονες κλίσεις και κυρίως βορειοδυτικό προσανατολισμό. Οι καλλιεργητικές επεμβάσεις επικεντρώνονται στην όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη φαινολική ωρίμανση της πρώτης ύλης. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 2.800 έως 3.800 πρέμνα ανά εκτάριο και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 60hl ανά εκτάριο.
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα
Ήσυχος
Ποικιλίες Κρασιού
Κοτσιφάλι
Μέθοδος οινοποίησης
Μόλις τα σταφύλια φτάσουν στο οινοποιείο, οδηγούνται αμέσως προς εκραγισμό και στη συνέχεια στους οινοποιητές όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης στους 10-11°C για ένα 48ώρο. Στη συνέχεια, εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες κατάλληλες για την ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας. Το γλεύκος της κάθε ποικιλίας ζυμώνει χωριστά σε ανοξείδωτες δεξαμενές για 6-8 μέρες, όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 28°C. Ο οίνος δεν τοποθετείται σε δρύινο βαρέλι, παρά μόνο σε δεξαμενές, όπου όμως στοχεύουμε στην αναπαραγωγή του περιβάλλοντος του βαρελιού μέσω της εφαρμογής μικροοξυγονώσεων. Αργότερα το κρασί εμφιαλώνεται και ηρεμεί στη φιάλη για 1-2 μήνες.
Αρμονία Γεύσεων
Σαν απεριτίφ και με κρέπες με κρέας και πλούσια κόκκινη σάλτσα, μακαρόνια με κιμά, ποικιλία κρεατικών (mixed grill), ψαρονέφρι στα κάρβουνα

Κορυφή