Χάνδακας-Candia | ALEXAKIS WINERY


Χάνδακας-Candia

Σπάνιο χαρμάνι των λευκών γηγενών ποικιλιών Bηλάνα, Bιδιανό, Aθήρι και Ασύρτικο.
Με λαμπερό κίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες – χαρακτηριστικά ενός νέου και μεγάλου κρασιού. Στη μύτη διακρίνεται η πολυπλοκότητα του χαρμανιού, όπου επικρατούν έντονα λεμόνι, αχλάδι, φλούδες πορτοκαλιού και λουλούδια. Το στόμα χαρακτηρίζεται από άψογα ισορροπημένη οξύτητα και μακριά επίγευση.
Χρώμα Κρασιού
Λευκό
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα
Ξηρός

Επιπλέον Πληροφορίες

Αμπελώνας - Μικροκλίμα
Η Bηλάνα, το Βιδιανό, το Aθήρι και το Ασύρτικο προέρχονται από επιλεγμένους αμπελώνες του Νομού Ηρακλείου, ενώ τα αμπελοτεμάχια όπου παρακολουθούνται συναντώνται σε ύψος 400-700m. Το μικροκλίμα που συναντάμε στις ημιορεινές περιοχές των επιλεγμένων αμπελώνων, λόγω του έντονου ανάγλυφου και της διαφορετικότητας στη σύσταση του εδάφους, είναι ιδανικό για την παραγωγή ενός κρασιού με εξαιρετική φινέτσα και ταυτόχρονα έντονη έκφραση των χαρακτηριστικών αρωμάτων, κυρίως της ποικιλίας Βηλάνα, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 85% του χαρμανιού. Η σύσταση του εδάφους είναι αργιλοασβεστώδης έως αμμώδης με έντονες κλίσεις και κυρίως βορειοδυτικό προσανατολισμό. Οι καλλιεργητικές επεμβάσεις επικεντρώνονται σε δύο άξονες: στην αύξηση, όπου κρίνεται απαραίτητο, της ωφέλιμης φυλλικής επιφάνειας και στα μικρά, αλλά και συχνά ποτίσματα στη φάση ωρίμανσης, όταν το απαιτεί η χρονιά, προς αποφυγή υδατικού stress. O στόχος είναι, οι ποικιλίες του χαρμανιού, εκτός από την έντονη έκφραση των τυπικών αρωμάτων τους, να διαθέτουν μια ολοκληρωμένη φαινολική ωρίμανση. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 3.300 έως 4.800 πρέμνα ανά εκτάριο και οι αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 40hl ανά εκτάριο.
Τύπος Καλιέργειας
Συμβατική
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα
Ήσυχος
Ποικιλίες Κρασιού
Βιδιανό 5, Αθήρι 5, Ασύρτικο 5, Βηλάνα 85
Μέθοδος οινοποίησης
Μετά τον αυστηρό έλεγχο στο χώρο παραλαβής του οινοποιείου, τα σταφύλια ψύχονται σε κατάλληλους θαλάμους μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει στους 0°C (32°F) περίπου. Μετά τον εκραγισμό οδηγούνται –η κάθε ποικιλία ξεχωριστά– στο πιεστήριο με την προσθήκη ξηρού πάγου, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης για ένα 8ωρο. Ακολουθεί στατική απολάσπωση στα γλεύκη που δεν έχουν υποστεί πίεση (πρόρογος) και εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες, κατάλληλες για την ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας. Τα γλεύκη ζυμώνουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 15°C (59°F). Στη συνέχεια, μετά την αποζύμωση, οι οίνοι παραμένουν με τις οινολάσπες σε αιώρηση για 10 εβδομάδες. Ακολουθεί η δημιουργία του χαρμανιού και η σταθεροποίηση του ώστε να είναι έτοιμος για εμφιάλωση.
Αρμονία Γεύσεων
Απολαυστικό με θαλασσινά τηγανητά, ριζότο με θαλασσινά, ψητά ψάρια σχάρας, πιάτο τυριών

Κορυφή