Καρίκι | ALEXAKIS WINERY


Καρίκι

Xαρμάνι των αιγαιοπελαγίτικων λευκών ποικιλιών Ασύρτικο και Αθήρι.
Kρασί με λαμπερό κίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες. Τραγανό, φρέσκο, με νότες γκρέιπφρουτ και ροδάνθεμου στη μύτη, εξαιρετική οξύτητα και όμορφο στρογγυλό τελείωμα. Ένα υπέροχο καλοκαιρινό κρασί.
Χρώμα Κρασιού
Λευκό
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε αζύμωτα σάκχαρα
Ξηρός

Επιπλέον Πληροφορίες

Αμπελώνας - Μικροκλίμα
Το Ασύρτικο και το Αθήρι καλλιεργούνται σε ύψος 500m στην αμπελουργική περιοχή του Νομού Ηρακλείου. Το έδαφοςτων αμπελώνων είναι κυρίως αμμώδες έως αμμοπηλώδες και συμβάλλει στην παραγωγή κρασιών με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Το μικροκλίμα χαρακτηρί-ζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, που όμως γίνεται ηπιότερο με την παρουσία βορειοδυτικών θαλάσσιων ανέμων, ευνοώντας την καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Η πυκνότητα φύτευσης είναι από 2.800 έως 3.800 πρέμνα ανά εκτάριο και η μέση παραγωγή δεν ξεπερνά τα 60hl ανά εκτάριο.
Περίοδος Τρύγου
Ο τρύγος πραγματοποιείται χειρωνακτικά τις πρωινές ώρες, από τις 6:00 έως τις 12:00, για την αποφυγή των υψηλών θερμοκρασιών. Η συλλογή από τον αγρό γίνεται σε κλούβες των 18 κιλών που συγκεντρώνονται σε φορτηγά ψυγεία με σκοπό την προφύλαξη και τη συντήρηση των σταφυλιών μέχρι την παράδοσή τους στο οινοποιείο.
Τύπος Καλιέργειας
Συμβατική
Κατηγορία ως προς την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα
Ήσυχος
Ποικιλίες Κρασιού
Αθήρι , Ασύρτικο
Μέθοδος οινοποίησης

Μετά τον αυστηρό έλεγχο στο χώρο παραλαβής του οινοποιείου, τα σταφύλια ψύχονται σε κατάλληλους θαλάμους μέχρι η θερμοκρασία τους να φτάσει στους 0°C (32°F) περίπου. Μετά τον εκραγισμό οδηγούνται στο πιεστήριο με την προσθήκη ξηρού πάγου, όπου εφαρμόζεται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης για ένα 6ωρο. Ακολουθεί στατική απολάσπωση στα γλεύκη που δεν έχουν υποστεί πίεση (πρόρογος) και εμβολιασμός με επιλεγμένες ζύμες, κατάλληλες για την ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα των ποικιλιών. Τα γλεύκη ζυμώνουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 15°C (59°F). Mετά την αποζύμωση, γίνεται το χαρμάνι και ακολουθούν σταθεροποίηση και εμφιάλωση.

Αρμονία Γεύσεων
Πληθωρικό και απολαυστικό με σαλάτες και θαλασσινά

Κορυφή