Ρους Οινοποιία Ταμιωλακη


Αναλυτική Περιγραφή

Το Κτήμα Ταμιωλάκη βρίσκεται στο Χουδέτσι, 25 χλμ νότια της πόλης του Ηρακλείου. Ανήκει στην ζώνη Ο.Π.Α.Π. των Πεζών, την μεγαλύτερη από τις τρεις οινοπαραγωγικές ζώνες του νομού Ηρακλείου. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση της οποίας τα  μέλη που έχουν καταβολές, εμπειρία, σπουδές και ενδιαφέροντα μέσα από τον χώρο των κρασιών.

Φιλοσοφία του κτήματος είναι η ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα μέσα από την χρήση γηγενών ποικιλιών. Για τον λόγο αυτό, ο αμπελώνας πήρε «πειραματικό» χαρακτήρα. Έτσι, σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, φυτεύτηκαν πολλές κρητικές ποικιλίες. Κάποιες από αυτές -κυρίως λευκές- σχεδόν έτειναν προς εξαφάνιση (π.χ. Βιδιανό & Μοσχάτο Σπίνας) οπότε ο συγκεκριμένος αμπελώνας βοήθησε στην διάσωση και την ανάδειξή τους. Πρόκειται για ποικιλίες οι οποίες, μέχρι τότε, είχαν οινοποιηθεί επαγγελματικά και εμφιαλωθεί από ελάχιστα έως καθόλου. Σήμερα, οι ποικιλίες αυτές έχουν δώσει δείγματα οίνων εξαιρετικών, έχουν γίνει γνωστές και χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα θεωρούνται από πολλούς οι μελλοντικοί πρεσβευτές του κρητικού κρασιού διεθνώς.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα ήταν από την αρχή και παραμένει βιολογική με πιστοποίηση από την ΔΗΩ. Σήμερα, το κτήμα Ταμιωλάκη παράγει πέντε κρητικούς τοπικούς οίνους και έναν Ο.Π.Α.Π. Πεζά, ενώ η συνολική του παραγωγή δεν υπερβαίνει τις 50.000 φιάλες. Σκοπός είναι η παραγωγή αυτή να διπλασιαστεί τα προσεχή χρόνια.

Το κτήμα είναι ενταγμένο στους Δρόμους του Κρασιού του Νομού Ηρακλείου και παραμένει ανοιχτό στο κοινό όλο τον χρόνο. Οργανωμένες ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες γίνονται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.

Το κτήμα

Στο Νομό Ηρακλείου, δίπλα από τον οικισμό Χουδέτσι του Δήμου Νίκος Καζαντζάκης, βρίσκεται το κτήμα της οικογένειας Ταμιωλάκη. Η ακριβής τοποθεσία έχει διάφορες ανεπίσημες ονομασίες (Σκάλα, Ζούρβα, Βίγλα) και ανήκει στη ζώνη Ο.Π.Α.Π.  (Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας) ΠΕΖΑ. Απέχει 15 περίπου χλμ από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κνωσσού και 5 χλμ από το ηλικίας 4.000 χρόνων πατητήρι στο Βαθύπετρο και από τα λαξευτά πατητήρια του Καταλαγαρίου.

Το κτήμα, το οποίο αποτελείται από ένα αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας 50 περίπου στρεμμάτων και ένα μικρό αλλά σύγχρονο οινοποιείο, συνιστά μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση και δημιουργήθηκε για να παράγει ποιοτικά προϊόντα, τα οποία να προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο το γευστικό πλούτο και την ιδιαιτερότητα των κρασιών της Κρήτης.

Μ’ αυτή τη προοπτική έγινε η επιλογή της θέσης του, στην οποία το οικοσύστημα είναι ιδανικό για την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας σταφυλιών. Το μέσο υψόμετρο (περίπου 500 μέτρα), το επικλινές του αμπελώνα, ο βορεινός προσανατολισμός του αλλά και το ασβεστο-αργιλώδες  έδαφος συνιστούν ένα terroir ιδανικό.

Οι ποικιλίες

Η επιλογή των ποικιλιών οινοσταφυλών οι οποίες φυτεύτηκαν έγινε στο ίδιο πνεύμα. Έτσι, στις γνωστές ερυθρές ποικιλίες που χαρακτηρίζουν την περιοχή των Πεζών, Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι προστέθηκε και μία πλούσια γκάμα από γηγενείς λευκές ποικιλίες. Πιο συγκεκριμένα, εκτός της γνωστότατη στην περιοχή Βηλάνα, επιλέχθηκαν και μερικές σπάνιες ντόπιες όπως είναι το Βιδιανό, το Δαφνί, το Πλυτό, το Θραψαθήρι και το Μοσχάτο Σπίνας, πολύτιμες ποικιλίες της κρητικής γης που έτειναν προς εξαφάνιση και οι οποίες σε πειραματικές οινοποιήσεις είχαν δώσει οίνους εξαιρετικής ποιότητας.

Σ’ αυτές τις ποικιλίες προστέθηκαν αργότερα και μερικές ξένες, από τις πιο φημισμένες διεθνώς για τους εξαιρετικούς οίνους που δίνουν. Ποικιλίες όπως το Syrah, το Merlot και το Cabernet Sauvignon (ερυθρές), αλλά και το Chardonnay και το Sauvignon Blanc (λευκές), έχουν συμπληρώσει την πολυποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα του κτήματος, δημιουργώντας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προοπτικές για την παραγωγή οίνων από συνδυασμούς ντόπιων και ξένων ποικιλιών.

Το οινοποιείο

Το οινοποιείο, είναι κτισμένο εξολοκλήρου από τις πέτρες που συγκεντρώθηκαν μετά το τέλος της διαδικασίας διαμόρφωσης του εδάφους και της βαθειάς άρρωσης που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία του αμπελώνα. Ολοκληρώθηκε το 2004 οπότε και έγινε η πρώτη οινοποίηση. Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, ικανό να πραγματοποιήσει τις εκλεπτυσμένες μεθόδους που απαιτεί η μοντέρνα οινοποιητική τεχνική, καθώς επίσης και κλιματιζόμενη κάβα για την παλαίωση των οίνων.

Η παραγωγική του δυνατότητα φθάνει τις 50.000 φιάλες το χρόνο. Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται  σύντομα να διπλασιασθεί, με την απορρόφηση της παραγωγής γειτόνων βιοκαλλιεργητών, οι οποίοι ήδη καθοδηγούνται σε ότι αφορά στην επιλογή των ποικιλιών οινοσταφυλών και στον τρόπο καλλιέργειας των αμπελώνων τους.

Το κτήμα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες όλο το χρόνο. Σε όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν κρασιά και να ενημερωθούν σχετικά με την οινοποίηση, υπάρχει αίθουσα γευσιγνωσίας ικανή να φιλοξενήσει έως 20 άτομα. Το καλοκαίρι, ο ευρύχωρος προαύλιος χώρος και η ταράτσα με την πανοραμική θέα προσφέρουν ποικίλες δυνατότητες εξυπηρέτησης και για πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Ανοιχτές πόρτες : Μία Κυριακή κάθε χρόνο προς τα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.

Μπορούν να φιλοξενηθούν πολιτιστικές / οικαστικές εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, συναυλίες, χορευτικές ή θεατρικές παραστάσεις, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Προβολή Video

ΟΧΙ

Εστιατόριο

ΟΧΙ

Δυνατότητα εκδηλώσεων, με αναφορά της δυναμικότητας (αριθμός ατόμων που μπορούν να φιλοξενηθούν στην εκδήλωση).

ΝΑΙ (400 ΑΤΟΜΑ)

Πώληση λοιπών προιόντων

ΟΧΙ

Επισήμανση αν η εταιρεία κάνει Βιολογική, βιοδυναμική ή συμβατική καλλιέργεια

Ολοκληρωμένη διαχείριση

Ξενάγηση στο οινοποιείο

Ξενάγηση με RDV / χωρίς RDV

ΝΑΙ (Κατόπιν ραντεβού)

Ξενάγηση στον αμπελώνα (μέγιστη απόσταση 100μ από τον επισκέψιμο χώρο)

ΝΑΙ

 

Αρχαιότητες (δυνατότητα ξενάγησης)

Υπάρχουν στην περιοχή (5’ με το αυτοκίνητο) τα αρχαιότερα πατητήρια του κόσμου στο Βαθύπετρο. Χωρίς δυνατότητα ξενάγησης.

Γλώσσες ξενάγησης

Ελληνικά / Αγγλικά / Γαλλικά

Δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική (VISA κτλ)

ΟΧΙ

Πρόσβαση internet

ΝΑΙ

Πρόσβαση σε ΑΜΕΑ

ΟΧΙ

Υποστήριξη camping cars  (δυναμικότητα σε αριθμό)

ΟΧΙ

Δυνατότητα πρόσβασης λεωφορείου.

ΟΧΙ

Δυνατότητα διανυκτέρευσης (απαραίτητη άδεια λειτουργίας ΕΟΤ)

ΟΧΙ

Λευκό     Λευκό
Ρους Οινοποιία Ταμιωλακη Ρους Λευκός
Ρους Οινοποιία Ταμιωλακη Skipper Λευκός
Ρους Οινοποιία Ταμιωλακη Ahinos

Ροζέ     Ροζέ
Ρους Οινοποιία Ταμιωλακη Ρους Ροζέ

Κόκκινο     Κόκκινο
Ρους Οινοποιία Ταμιωλακη Ρους Ερυθρός
Ρους Οινοποιία Ταμιωλακη Έκτη Έκδοση
Ρους Οινοποιία Ταμιωλακη Skipper Ερυθρός

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μαρία Ταμιωλάκη

Οδός: Χουδέτσι
Νομός: Ηρακλείου
Δήμος: Αρχανών-Αστερουσίων
Περιοχή: Χουδέτσι
Τ.Κ.: 70100

Τηλέφωνο: 2810 742083
Κινητό: 6945953846
E-mail: maria@rhouswinery.grinfo@rhouswinery.gr

Ωράριο Επισκέψεων:

Ανοιχτό όλο το χρόνο.

Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-16:00

Σαββατοκύριακο: κατόπιν ραντεβού


Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ρους Οινοποιία Ταμιωλάκη
Χουδέτσι
70100
Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα
 
Τηλέφωνο: 2810 742083
Fax: 2810 742083

 

Φόρμα Επικοινωνίας
Τα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά
Κορυφή