26/6/2018 - Ημερίδα από την Περιφέρεια Κρήτης για Κυκλική Οικονομία στα Τυροκομεία Και Οινοποιεία

 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

Συνεχίζουμε το διάλογο για τους Οινοποιούς και Τυροκόμους

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018,

Ξενοδοχείο Galaxy, Λεωφ. Δημοκρατίας 75, Ηράκλειο Κρήτης

9:00-09:30  Προσέλευση-Εγγραφές

09:30-09:45 Χαιρετισμοί

09:45-10:00 Δράσεις και Συνέργειες της Περιφέρειας Κρήτης για την Κυκλική Οικονομία Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Περιφέρεια Κρήτης, Συντονίστρια Ευρωπαϊκού Προγράμματος SCREEN

10:00-10:15 Η Κυκλική Οικονομία στη Διαχείριση και Αξιοποίηση Αγροβιομηχανικών Υπολειμμάτων και Αποβλήτων Δρ. Θρασύβουλος Μανιός, Καθηγητής, Σχολή Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, ΤΕΙ Κρήτης

10:15-10:30 Παράταση Χρόνου Ζωής Προϊόντων Τυροκομίας- Δημιουργία Καινοτόμων Προϊόντων Δρ. Άννα Ψαρουλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας/Ζωονόσων, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

10:30-10:45  Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στην Κυκλική Οικονομία. Το έργο ROAD-CSR (Interreg EU)  Γιάννης Μαυρογιάννης, Σύμβουλος Έργου, ΑΝΕΛΙΞΙΣ Α.Ε.

10:45-11:00 Ο Ρόλος του cluster στην Κυκλική Οικονομία - Η περίπτωση  «Delights Of Crete»  Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης, Χημικός Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ, Συντονιστής cluster που συμμετέχουν οι εταιρείες ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΒΕΑ, ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ, ΒΙΟΧΥΜ

Διάλειμμα

1η Παράλληλη Συνεδρία:

Στρογγυλό Τραπέζι για την Αλυσίδα Αξίας της Oινοποιίας

Συντονιστές: Δρ Μαρία Κανδηλογιαννάκη, Δρ Βασίλης Τζανακάκης

12:00-12:15 Η Φαρμακευτική και Κοσμητική Αξιοποίηση Οινικών Αποβλήτων (οινολάσπη)
Δρ. Μαριλένα Καμπά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας
Δρ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης

12:15-12:30  Η Προστιθέμενη Αξία, οι Ιδιότητες και η Δυνατότητα Αξιοποίησης των Βιοενεργών Συστατικών των Αποβλήτων των Οινοποιείων
Δρ. Φίλιππος Βερβερίδης, Καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Φυτών, Γεωπονική Σχολή, ΤΕΙ Κρήτης

12:30-12:45 Ο Οινοποιητικός Κλάδος υπό το Πρίσμα της Κυκλικής Οικονομίας
Νίκος Μηλιαράκης, Οινοποιός και Πρόεδρος Δικτύου Οινοποιών Κρήτης

12:45-14:30 Παρεμβάσεις-Τοποθετήσεις από συμμετέχοντες του κλάδου

                                                  2η Παράλληλη Συνεδρία:

                 Στρογγυλό Τραπέζι για την Αλυσίδα Αξίας της Τυροκομίας

                         Συντονιστές: Ελένη Καργάκη, Δρ. Αλίκη Καρούσου

12:00-12:15 Διαχείριση Ορού Γάλακτος – Νομοθετικό Πλαίσιο Ζαχαρίας Σωμαράς, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής , Περιφέρεια Κρήτης

12:15-12:30 Δυνατότητες Αξιοποίησης Υποπροϊόντων Τυροκομίας στην Ανθρώπινη Διατροφή Δρ. Γεώργιος Φραγκιαδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης

12:30-12:45 Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων και Κυκλική Οικονομία. Μια Διαχρονική Προσέγγιση - Μια Σύγχρονη Απαίτηση
Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Κτηνίατρος, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤΕΕ Π. Κρήτης
Βουτζουράκης Νικόλαος, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc., ΒΙΟΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Ε.

12:45-13:00 Αξιοποίηση Υπολειμμάτων Τυροκομείων για την Παραγωγή Βιοαερίου στην Κρήτη Δρ. Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος SYCHEM

13:00-14:30 Παρεμβάσεις-Τοποθετήσεις από συμμετέχοντες του κλάδου

Διάλειμμα – Ελαφρύ Γεύμα

15:00-15:15 INTERREG MED: “SYNGGI” Συνέργειες για την Πράσινη Κοινότητα (Green Growth), Κοινές Δράσεις, Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες στον Αγροδιατροφικό Τομέα Δρ. Δημήτρης Κοκοσιούλης, Εκπρόσωπος MED Green Growth Community Horizontal Projects

15:15-16:00 Συμπεράσματα - Προτάσεις - Επόμενα βήματα


Κορυφή